Yurdumuzda ek besin olarak veya anne sütü yerine kullanılan yerli ve yabancı çocuk mamalarının mikrobiyolojik açıdan incelenmesi
dc.contributor.advisor | Johansson, Candan | |
dc.contributor.author | Kahvecioğlu, F.Ayşenur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:50:36Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:50:36Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/295846 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmamızda önce bebek beslenmesinde kullanılan bebek mamalarının tanımı, çeşitleri, bileşimine giren temel maddelerle, bebek mamalarının üretiminde uygulanan işlemlerle ilgili literatür bilgileri verilmiş, seçilen örneklerin mikrobiyolojik standartları ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. İstanbul'daki bazı eczane ve ecza depolarından sağlanan değişik firmalara ait 5G bebek maması numunesi ambalaj yapısı yününden kontrol edilmiş, numunelerin total canlı bakteri sayısı, maya ve küf varlığı, Koliform mikroorganizma, Salmonella, B. cereus ve S. aureus varlığı gibi mikrobiyolojik özellikleri araştırılmıştır. Çalışmalar için orijinal ambalajlı olarak seçilen ve kontrol'-- edilen 50 bebek maması numunesinin hepsi ambalaj standartına uygun bulunmuştur. Mikrobiyolojik özellikleri yönünden araştırılan numunelerin hiçbirinde yukarıda belirtilen patojen mikroorganizmalara rastlanmamıştır. İdentifikasyon yöntemlerinde; üreme gösteren sadece tek bir mikroorganizma tipine rastlanmıştır. Bu mikroorganizma Eram(+), sporlu, çomak şeklinde olan Bacillus subtilis tir. Bu yöntemde 50 mama Örneğinden sadece 4 mamada SabDuraud Dextrose Agar besiyerinde tek koloni halinde Penicillium sp. üremiştir -35-Sonuçta; mikrobiyolojik özellikler yönünden tüm numunelerin standartlara uygun olduğu anlaşılmıştır. Örneklerin tümü bebek mamaları için verilen total bakteri sayısı açısından mikrobiyolojik standartlara uygunluk göstermektedirler. -36- | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study the descriptions Df infant formulae, varieties, raid materials and the literary information about the processes during manufacture were given first and the microbiological standarts about the selected samples were indicated. Fifty types of infant formula obtained from pharmacies and drugstones have been checked for their packages. And the microbiological specification on the total bacterial counts, yeast and mold consistance microorganism existence like Coliform, Salmonella, B. cereus, S. aureus have been exploned. All the fifty infant formula samples, chosen for our study have reached the standarts of packing. Through the microbiological experiments, it has been observed that none of the samples contained pathogenic microorganisms. Only one type of living organism: has been found through the methods of identification. This living bacterium was a Gram(f), sporeforming rod; it was identified as Bacillus subtilis. Only in four, of the fifty infant formula, the reproduction -37-of Penicillium sp. in SabDuraud Dextrose Agar medium have been identified. As a result, it has been found that all the formulae were reaching the standarts of microbiological specifications. All the infant formulae uere reaching the microbiological standarts in the total bacteria] counts. -38- | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Yurdumuzda ek besin olarak veya anne sütü yerine kullanılan yerli ve yabancı çocuk mamalarının mikrobiyolojik açıdan incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Infant food | |
dc.subject.ytm | Infant | |
dc.subject.ytm | Child nutrition | |
dc.subject.ytm | Microbiology | |
dc.identifier.yokid | 14888 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MARMARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 14888 | |
dc.description.pages | 49 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |