Show simple item record

dc.contributor.advisorJohansson(Bozok), Candan
dc.contributor.authorErverdi, F.S.Feryal
dc.date.accessioned2020-12-10T12:50:35Z
dc.date.available2020-12-10T12:50:35Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/295843
dc.description.abstract- 53 - ÖZET Kontamine edilerek hazırlanan kıyma, peynir, pilav ve haşlanmış patates üzerine mikrodalganın etkisini araştırdığı mız bu çalışmada kıyma; Pseudomonas aeruginosa, Proteus.mirabilis, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus ile, peynir; Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aure'us, Escherichia coli, Listeria ile, pilav; Salmonella typhimurium, Shigella flexneri, Bacillus cereus ile ve haşlanmış. patates; Salmonella typhimurium, Flavo bacterium acidificum ve Staphylococcus aureus ile kontamine edilmiştir. Her bakteri için kontamine edilmiş besinler iki gruba ayrılmıştır. Gruplardan birisi 24 saat buzdolabında bekleti lirken, diğer grup buzdolabında bekletilmeden mikrodalga fı rına konmuştur. Buzdolabında bekleme kıymaya kontamine edilen bakterileri daha dayanıklı hale getirirken, diğer besinlerde bir fark olmamıştır. 45` süreyle ışınlanan kıymada ve 30` süreyle ışınla nan peynirde üreme olmamıştır. 45` süreyle ışınlanan pilav örneğinde Salmonella typhimurium ve Bacillus cereus üreme gösterirken, 45` süreyle ışınlanan haşlanmış patateste Bacil lus cereus' üremiştir. Sıvı besiyerindeki bakteri kültürleri üzerinde mikro dalganın etkisi araştırıldığında 25` sonunda sporlu bakteri lerin canlı kaldığı gözlenmiştir. Mikrodalga fırının pişme süresi sonunda sterilizasyon yapmaması, sporlu bakterileri öldürmemesi, ısının çabuk yük selmesi,ve mikroorganizmaların bu ısıya kısa süre maruz kal ması ile açıklanabilir.
dc.description.abstract- 54 - SUMMARY The affect of microwave on inoculated meat, cheese, rice and boiled potatoes was investigated in this research- Meat was inoculated with Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Salmonella typhimurium and Staphylococcus aureus. Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylo coccus aureus, Escherichia coli and Listeria were used for the inoculation of cheese. Rice was inoculated with Salmonella typhimurium, Shigella flexneri, Bacillus cereus. Boiled potatoes was inoculated with Salmonella typhimurium, Staphy lococcus aureus and Flavobacterium. Inoculated food samples were devided into two parts. By this way two study groups were obtained. One group was stored in the refrigerator for 24 hours. The other group was put in the microwave oven immediately. Waiting in the refrigerator; increased the resistance of microorganisms against heat; This phenomenon was observed only for meat samples. Meat was radiated for 45` and the cheese for 30`. This procedure killed all the microorganisms. The rice samples radiated for 45` and Salmonella typhimurium and bacillus cereus survived. The boiled potatoes was radiated for 45` and Bacillus cereus survived in these samples. When the affect of microwaves was investigated on the cultures of microorganisms in liquid media only spore formes were found alive after 25` of radiation. In conclusion, we observed that by cooking in microwave oven sterile food cannot be obtained. Generally spore forming microorganisms remain alive. The duration of effective temperature obtained by microwave oven is not high enough to kill the sporulating microorganisms.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleMikrodalgaların çeşitli mikroorganizmalar üzerindeki bakterisid etkisinin araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmMicrowaves
dc.subject.ytmMicroorganisms
dc.subject.ytmSterilization
dc.identifier.yokid14889
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMARMARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid14889
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess