Show simple item record

dc.contributor.advisorAkoğlu, Emel
dc.contributor.authorŞahin, Nimet
dc.date.accessioned2020-12-10T12:50:26Z
dc.date.available2020-12-10T12:50:26Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/295769
dc.description.abstract-36- -ÖZET- Bu çalışmada hemodializ tedavisi uygulanan 10 kro nik böbrek hastasında, dial ize hemodinamik cevabın yemek ye meyle, olumsuz yönde etkilenip etkilenmediğini incelemek a- macıyla yapılmıştır. Her hasta aynı transmembran basıncıyla uygulanan, dializ seanslarında, ikişer hafta süreyle çalı şılmıştır. (Kontrol hemodializ, ara kahvaltılı hemodializ) Arterial basınç her iki çalışmada da önemli ölçüde düşmüştür. a) Kontrol Grubunda: 170 + 31/ 98 ± 18' den, 150+25/ 88 ± 17 mmHg'ya düşmüştür. b)Ara Kahvaltılı Grupta: 175 ± AO / 94 ±17' den 135 i 28 / 80 ± 19 mmHg'ya düşmüştür. Yemekten sonraki düşüş hızı, kontrol dönemiyle karşılaştırıldığında daha yüksektir ve yemek hemodializli hastalarda (8 hastada 16 kez), kontrollere oranla (5 hastada 9 kez) adline infüzyonu gerektiren ataklar daha faz ladır. Sonuç olarak yemek yenilmesi, dializ tedavisindeki hastaların hemodialiv.e arl:«rial basınç cevabını bozarak, hi potansiyona yol açar. Bu nedenle hemodializ sırasında aç ka lınması kısmen hipotansiyonu önleyebilir.
dc.description.abstract-37- ABSTRACT The purpose of this study is to investigate the effect of food to hemodynamic reply of dialysis inten chro- nik renal patients. Same transmembrane prt'ssurf npp] ied to each patient in dialysis session for two weeks for both in control hemodialysis and dialysis with breakfakst in the middle of the session. Arterial blood pressures were decreased signifi cantly in both groups. a) Arterial blood pressure was decreased from 170 ±31 /98 ± 18 to 150 ± 28 /80+17 mmHg in control dialysis group. b) Arterialblood pressure was decreased from 175+40/94+17 to 135 ± 28/ 80t 19 mmHg in the dialysis patients with breakfast in the middle of the session. The drop of arterial pressure in dialysis group with breakfast is more than the control group; and in the former group the number of hypotensive periods (16 in 8 pa tients) is more than the latter group (9 in 5 patients). In conclusion having a meal in dialysis session spoils the arterial pressure reply to hemodialysis; and by-38- doing so, causes hypotension. Therefore avoiding meals during hemodialysis may partially prevent hypotensive attacks dui - i ng hemodialysis.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectNefrolojitr_TR
dc.subjectNephrologyen_US
dc.titleÜremik hastalarda hemodializ sırasında arterial basınç kontrolündeki postprandial (yemek sonrası) değişiklikler
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmHypotension
dc.subject.ytmEating
dc.subject.ytmFasting
dc.subject.ytmRenal dialysis
dc.subject.ytmBlood pressure
dc.identifier.yokid19072
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMARMARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid19072
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess