Üremik hastalarda hemodializ sırasında arterial basınç kontrolündeki postprandial (yemek sonrası) değişiklikler
dc.contributor.advisor | Akoğlu, Emel | |
dc.contributor.author | Şahin, Nimet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:50:26Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:50:26Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/295769 | |
dc.description.abstract | -36- -ÖZET- Bu çalışmada hemodializ tedavisi uygulanan 10 kro nik böbrek hastasında, dial ize hemodinamik cevabın yemek ye meyle, olumsuz yönde etkilenip etkilenmediğini incelemek a- macıyla yapılmıştır. Her hasta aynı transmembran basıncıyla uygulanan, dializ seanslarında, ikişer hafta süreyle çalı şılmıştır. (Kontrol hemodializ, ara kahvaltılı hemodializ) Arterial basınç her iki çalışmada da önemli ölçüde düşmüştür. a) Kontrol Grubunda: 170 + 31/ 98 ± 18' den, 150+25/ 88 ± 17 mmHg'ya düşmüştür. b)Ara Kahvaltılı Grupta: 175 ± AO / 94 ±17' den 135 i 28 / 80 ± 19 mmHg'ya düşmüştür. Yemekten sonraki düşüş hızı, kontrol dönemiyle karşılaştırıldığında daha yüksektir ve yemek hemodializli hastalarda (8 hastada 16 kez), kontrollere oranla (5 hastada 9 kez) adline infüzyonu gerektiren ataklar daha faz ladır. Sonuç olarak yemek yenilmesi, dializ tedavisindeki hastaların hemodialiv.e arl:«rial basınç cevabını bozarak, hi potansiyona yol açar. Bu nedenle hemodializ sırasında aç ka lınması kısmen hipotansiyonu önleyebilir. | |
dc.description.abstract | -37- ABSTRACT The purpose of this study is to investigate the effect of food to hemodynamic reply of dialysis inten chro- nik renal patients. Same transmembrane prt'ssurf npp] ied to each patient in dialysis session for two weeks for both in control hemodialysis and dialysis with breakfakst in the middle of the session. Arterial blood pressures were decreased signifi cantly in both groups. a) Arterial blood pressure was decreased from 170 ±31 /98 ± 18 to 150 ± 28 /80+17 mmHg in control dialysis group. b) Arterialblood pressure was decreased from 175+40/94+17 to 135 ± 28/ 80t 19 mmHg in the dialysis patients with breakfast in the middle of the session. The drop of arterial pressure in dialysis group with breakfast is more than the control group; and in the former group the number of hypotensive periods (16 in 8 pa tients) is more than the latter group (9 in 5 patients). In conclusion having a meal in dialysis session spoils the arterial pressure reply to hemodialysis; and by-38- doing so, causes hypotension. Therefore avoiding meals during hemodialysis may partially prevent hypotensive attacks dui - i ng hemodialysis. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Nefroloji | tr_TR |
dc.subject | Nephrology | en_US |
dc.title | Üremik hastalarda hemodializ sırasında arterial basınç kontrolündeki postprandial (yemek sonrası) değişiklikler | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Hypotension | |
dc.subject.ytm | Eating | |
dc.subject.ytm | Fasting | |
dc.subject.ytm | Renal dialysis | |
dc.subject.ytm | Blood pressure | |
dc.identifier.yokid | 19072 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MARMARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 19072 | |
dc.description.pages | 44 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |