Sıçan önbeyin iskemi ve reperfüzyon modelinde lipid peroksidasyon, glutatyon ve protein oksidasyonu düzeyleri: insülinin etkisi
dc.contributor.advisor | Yegen, Berrak | |
dc.contributor.author | Aykut, Canan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:48:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:48:31Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/294999 | |
dc.description.abstract | 32 ÖZET Serebral iskemi ve onu izleyen reperfüzyon sırasında görülen nöron zedelenmesinde serbest oksijen radikalleri ve yol açtıkları lipid peroksidasyonu, )roteinler oksidasyou sonucu membran yapısı ve fonksiyonu bozulur, jlutatyon mekanizması hücrenin serbest radikallere karşı korunma mekanizmalarından olup lipid peroksidasyonu ve diğer etkilerim engeller. Reperfüzyon sırasında hücrenin yenilenme kapasitesi ve bunu arttıran faktörler zedelenmeden etkilenmeyi azaltan önemli mekanizmalardır. Bunların içinde büyüme faktörleri ve insulin sayılabilir. Bu çalışmada sıçan önbeyin iskemi- eperfüzyon modeli 10 dakika iskemi ve farklı reperfüzyon süreleri ile kusturularak beyin dokusunda lipid peroksidasyonu, glutatyon düzeyleri 8, 60 /e 90. dakika reperfüzyon sürelerinde; protein oksidasyonu 90. dakika eperfüzyon süresinde incelendi, msülinin bunlar üzerine etkisi reperfüzyonun )0. dakikasında araştırıldı. Lipid peroksidasyon düzeyi, son ürünlerinden olan nalonildialdehit ile tepkimeye giren tiyobarbütirik asit (TBA)-reaktif maddeler takılarak; glutatyon düzeyi, protein glutatyon karışımı cüsülfitlerin indirgenmesi ile; protein oksidasyonu, 2,4-Dinitrofenilhidrazin ile etkileşen sarbonil grupları bakılarak ölçüldü. Lipid peroksidasyon düzeyi reperfüzyonun ilk 90 dakikasında belirgin bir artış göstermedi; glutayon düzeyin 8. dakikada belirgin olarak düştü (p<0.001), 90. dakikada normal sınırlarına ulaştı; protein Dksidasyonu 90. dakikada azalma gösterdi (p<0.05). însülin protein oksidasyonunda anlamlı bir düşmeye neden olurken (p<0.005) lipid peroksidasyon ve glutatyon düzeylerinde değişiklik oluşturmadı. Glutatyon kullanıma bağlı olarak ilk dakikalarda azalma gösterirken protein oksidasyonu tam açıklanamayan nedenlerle 90. dakikada azalıyordu ve bu olumlu etkiyi insülinin artttrdığı gözlendi. | |
dc.description.abstract | 33 SUMMARY Oxygen free radicals are important factors in neuronal injury during erebral ischemia and following ischemia. Oxygen radical mediated lipid »eroxidation and protein oxidation damage the membranes and cause the ailure of neuron functions. Glutathione is an important endogenous antioxidant nd protects the neuron by limiting the lipid peroxidation and protein oxidation. Tie capacity for repairing and factors enhanced repairing mechanisms such as ;rowth factors and insulin may be of critical importance in surviving ischemia nd reperfusion. After the animals were subjected to 10 min of ischemia by lilateral common carotid arteries reversible occlusion and simultaneously lypotension, we determined thiobarbituric acid-rective material (TBAR, an adicator of lipid peroxidation) and glutathione released upon reduction of irotein glutathione mixed disulfids at 8, 60 and 90 min of reperfusion; carbonyl ontent (protein oxidation) at 90 min of reperfusion. The effects of insulin on ipid peroxidation, protein oxidation and glutathione levels were investigated at »0 min of reperfusion. Sham operations were performed each corresponding [roups (n=6). Lipid peroxidation levels were not changed during first 90 min of eperfusion where as glutathion was depleted at 8 min of reperfusion (pO.001). ^t 60 min of reperfusion, glutathione level was slightly increased and reached o normal levels at 90 min. Protein oxidation was decreased at 90. min of eperfusion (p<0.05). While insulin altered the level of protein oxidation ignificantly, there was no effect on lipid peroxidation and glutathione levels. Vfter depletion of endogenous glutathione at an early phase of reperfusion, the evels of glutathione reaches the normal levels during the 90 min of eperfusion. Antioxidant mechanisms may prevent protein oxidation at 90 min ifter ischemia and insulin especially increases the prevention of protein )xidation. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Nöroloji | tr_TR |
dc.subject | Neurology | en_US |
dc.title | Sıçan önbeyin iskemi ve reperfüzyon modelinde lipid peroksidasyon, glutatyon ve protein oksidasyonu düzeyleri: insülinin etkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Prosencephalone | |
dc.subject.ytm | Glutathione | |
dc.subject.ytm | Insulin | |
dc.subject.ytm | Ischemia | |
dc.subject.ytm | Perfusion | |
dc.subject.ytm | Rats | |
dc.subject.ytm | Peroxidase | |
dc.subject.ytm | Lipid peroxidation | |
dc.identifier.yokid | 38202 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MARMARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 38202 | |
dc.description.pages | 39 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |