Show simple item record

dc.contributor.advisorErtan, Ö. Osman
dc.contributor.authorDemir, Orhan
dc.date.accessioned2020-12-10T12:38:05Z
dc.date.available2020-12-10T12:38:05Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/291272
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada, farklı yağ kaynaklan (balık yağı, soya yağı, keten yağı) ve bunların farklı oranlardaki karışımları kullanılarak, yağ düzeyi % 9 ( A serisi) ve % 6 (B serisi) olan 18 rasyon hazırlanmıştır. Çalışmada bu rasyonların etkinliğim belirlemek için 1 adet ticari yavru yemi kontrol olarak kullanılmıştır. Hazırlanan yemlerin 2 haftalık periyotlarla, 12 haftalık deneme süresince gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchııs mykiss WALBAUM 1792) yavrularının total boy, canlı ağırlık, sırt yüksekliği, kondisyon faktörü, yem dönüşüm oram üzerindeki etkileri tespit edilmiştir. Rasyonların yağ içeriğine bağlı olarak, deneme sonunda balıkların karaciğer ve kas dokularının total lipid ve yağ asidi bileşimleri saptanmıştır. Gökkuşağı alabalığı yavrularının büyüme ve gelişmeleri üzerinde ilk periyotlarda rasyonların etkilerinin önemsiz (P > 0.01), ancak son periyotlarda ise önemli olduğu (P< 0.01) saptanmıştır. Denemede tek yağ kaynağı yerine birden fazla yağ kaynağı içeren rasyonların, büyüme ve gelişme yönünden daha uygun olduğu belirlenmiştir. Rasyonlara bağlı olarak, canlı ağırlık 4.54-7.20 g, total boy 7.40-8.79 cm sırt yüksekliği 1.56-2.03 cm kondisyon faktörü % 0.98- 1.10, yem dönüşümü oranı 0.387-1.595, kas dokusu total lipid içeriği %2.68-4.47 ve total yağ asidi miktan % 43.76-73.34, karaciğer total lipid içeriği % 4.38- 14.42 ve total yağ asidi oranı % 55.61-76.26 sınırlarında rasyonlara bağlı olarak değiştiğim göstermiştir. Ag (% 50 balık yağı+ % 50 keten yağı) rasyonu ile beslenen gökkuşağı alabalığı yavrularının diğer rasyonlarla beslenenlere göre daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmada kullanılan A5 ( %25 balık yağı + %50 soya yağı + %25 keten yağı) ve Ag rasyonlarının dışındaki tüm rasyonları ?6 yağ asitlerini ?3 yağ asitlerinden daha çok içerdikleri saptanmıştır. Rasyonların yağ asidi bileşimini kas ve karaciğer yağ asidi bileşimini etkilediği gözlenmiştir. Ayrıca karaciğer ve kas dokusunun doymamış ve ?3 serisi içeriklerinin, rasyondaki oranlarından daha yüksek çıktığı belirlenmiştir.
dc.description.abstractABSTACT Different lipid sources ( fish oil, soybean oil and linseed oil) and mixture of these oils were used to prepare a total of 18 diets containing 9 % ( series A) and 6 % ( series B) oil. These diets were tested against a commercial fish diet. Experiments were carried out over 12 weeks period, measuring the total length, body weight, body height, condition efficiency and food conversion rate of rainbow rate of rainbow trout {Oncorhynchus mykiss ) fingerlings. Effects of lipid composition of diets on total lipid levels and fatty acid composition of liver and muscle tissues were also determined at the end of experiments. Diet composition did not effect significantly (P>0.01) the growth of rainbow trout during the fist period although their effect was significant (P<0.01) during the later periods. It was shown that diets containing more than one oil source were more effective on growth compared with single oil containing diets. The lowest and the highest levels of parameters measures which depended on the composition of diets were as follows, total weight 4.54- 7.20 g, total length 7.40 - 8.79 cm, body height 1.56- 2.03 cm, condition factor 0.98-1.10 %. Food conversion rate 0.387 - 1.595, total lipid content of lipid content of muscle tissue 2.68-4.47 % and of liver tissue 4.38-14.42% fatty acid content of muscle tissue 43.76- 73.34 % and of liver tissue 55.61- 76.26 %. All the diets used in the experiments except A5( 25 %fish oil +50 %soybean oil +25 % linseed oil) and A8 (50 % fish oil 50 % linseed oil), contained more ©6 compared with ©3. Fatty acid composition of the diets influenced the liver and muscle fatty acid compositions. Moreover, unsaturated and ©3 series fatty acid contents of liver and muscle tissues were higher than their levels in the diets. 11en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleLipid kaynakları ve lipid düzeyleri farklı rasyonların gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) nin büyüme, gelişme ve yağ asidi bileşimine etkileri
dc.title.alternativeEffects of diets the different lipid source and lipid level on growth and fatty acid composition of rainbow trout
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmRations
dc.subject.ytmLipids
dc.subject.ytmFatty acids
dc.subject.ytmRainbow trout
dc.identifier.yokid67494
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid67494
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess