Show simple item record

dc.contributor.advisorPadem, Hüseyin
dc.contributor.advisorKarataş, Adem
dc.contributor.advisorAkıllı, Mustafa
dc.contributor.authorÖcal, Aynur
dc.date.accessioned2020-12-10T12:36:54Z
dc.date.available2020-12-10T12:36:54Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/290560
dc.description.abstractIll ÖZET Bu araştırma, 1997 yılında İsparta ekolojik koşullarına uygun üstün verim ve teknolojik özelliklere sahip salçalık domates çeşitlerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada, tohumculuk şirketlerinden sağlanan 38 farklı salçalık domates çeşidi kullanılmıştır. Bunlar; Rio Grande, Shasta, Amico, H 3302, Star Fi, Nema 1401, APT 127 (XPH 12047), Amico-C, APTX 390, Chibli 1-123, Sixtina, Keban Fu Round Firm, Peto- 86, Amico-B, Alta, Rio Fuego, Urbana, RS 6515, SC 2121, T2 Improved, Brixy, AG 2206, Coudoulet, T2, VF 6203, AG 2247, H 2274, Arizona, Mandur 1995, APTX 403, Campell- 37, E 6203, Cigalou, Petomech, Hypeel, 235, XPH 12066 ve Indiana'dır. Çeşitler kalite ve kantite bakımından sınıflandırılmıştır. Verim, salça verimi, erkenci verim, ortalama meyve ağırlığı, meyve sertliği, brix, pH, renk ve Vitamin C gibi faktörler üzerinde durulmuştur. Araştırma sonuçlan aşağıdaki şekilde özetlenebilir: En yüksek verim (7403 kg/da) ve salça verimi (1842 kg/da) XPH 12066 çeşidinde tespit edilmiştir. En düşük verim (1445 kg/da) ve salça verimi (533 kg/da) Sixtina çeşidinde belirlenmiştir. Ortalama meyve ağırlığı (110g)SC2121 çeşidinde en yüksek bulunmuştur. En yüksek meyve direnci (1.826 kg/cm2) Keban Fi, en düşük meyve direnci ise (0.983 kg/cm2) Peto 86 çeşidinde saptanmıştır. En yüksek pH değerine (4.400) Coudoulet çeşidi sahiptir. pH değerleri 3.867 ila 4.400 arasında değişmiştir. En yüksek brix (% 10.333) ve en yüksek askorbik asit 23.667 mg/100 g ile Sixtina çeşidinde tespit edilmiştir. Renk (2.524 a/b) en yüksek T2 çeşidinde bulunmuştur.
dc.description.abstractIV ABSTRACT This research was carried out to determine of processing tomato varieties having suitable superior yield and technological properties in İsparta ecological conditions in 1997. In the study, different 38 paste tomato varieties that ensured from seed companies were used. The varieties were Rio Grande, Shasta, Amico, H 3302, Star Fi, Nema 1401, APT 127 (XPH 12047), Amico-C, APTX 390, Chibli 1-123, Sixtina, Keban Fj, Round Firm, Peto-86, Amico-B, Alta, Rio Fuego, Urbana, RS 6515, SC 2121, T2 Improved, Brixy, AG 2206, Coudoulet, T2, VF 6203, AG 2247, H 2274, Arizona, Mandur 1995, APTX 403, Campell-37, E 6203, Cigalou, Petomech, Hypeel, 235, XPH 12066 and Indiana. In this research, fruit weight, paste yield, earlinees, fruit weight, fruit penetration value, pH, brix (dry matter dissolvable in water), colour and ascorbic acid were determined. The results can be summarized as fallows: The highest yield (7403 kg/da) and paste yield (1842 kg/da) were obtanied at XPH 12066 cultivar. Fruit weight was the highest (1 10 g) at SC 2121 cultivar. The highest fruit penetration value (1.826 kg/cm2) was obtained at Keban Fi and it was the lowest at Peto 86 cultivar. The Coudoulet cultivar had the highest pH value (4.400). The highest dry matter dissolvable in water (10.333 %) and the highest ascorbic acid content with 23.667 mg/100 g were obtained at Sixtina cultivar. Colour (a/b) was the highest (2.524) at T2 cultivar.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleIsparta koşullarına uygun üstün verim ve teknolojik özelliklere sahip domates çeşitlerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermine of processing tomato varieties having suitable superior yield and technological properties in Isparta conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSauce
dc.subject.ytmTomato
dc.subject.ytmYield
dc.subject.ytmHorticultural crops
dc.subject.ytmQuality
dc.identifier.yokid90754
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid90754
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess