dc.contributor.advisor | Aydemir, Orhan | |
dc.contributor.author | Akgül, Hüseyin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:36:21Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:36:21Z | |
dc.date.submitted | 2000 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/290405 | |
dc.description.abstract | m ÖZET Türkiye dünya elma üretiminde 3. sıradadır. Ancak kaliteli ve ihraç vasfı yüksek elma üretimimiz oldukça azdır. Bunun en büyük nedeni bakım ve besleme gibi kültürel işlemlere gereken önemin verilmemesidir. Türkiye elma üretiminin önemli bir kısmınm (% 12.4) gerçekleştirildiği İsparta'nın Eğirdir ilçesinde yürütülen bu çalışmayla, bu ekolojide elmanın mineral gübre (N, P, K) ihtiyacının belirlenmesi hedeflenmiştir. Eğirdir Belediyesine ait MM106 anaçlı çeşitlerden oluşan bahçede yürütülen denemede, azotun 0, 50, 100, 150 g/ağaç'lık dozları; fosforun 0, 30, 60, 90 g/ağaç' lık dozları ve potasyumun ise 0, 75, 150 ve 225 g/ağaç'lık dozları kullanılmıştır. Denemede bu gübrelerin verim ve meyve iriliği (en-boy), ortalama meyve ağırlığı, suda çözünebilir kuru madde, meyve eti sertliği gibi kalite kriterlerine etkileri incelenmiştir. Ağaç başı verim ve diğer kalite ölçütleri bakımından en iyi sonuç; azot denemesinde 100 g N/ağaç dozundan, fosfor denemesinde 30 g P2(Vağaç dozundan ve potasyum denemesinde ise 150 gK^O/ağaç dozundan elde edilmiştir. Sonuç olarak her üç deneme sonucunda Eğirdir ekolojisinde MM 106 anaçlı elma bahçelerine 83 kg/ha N, 25 kg/ha P2Os ve 125 kg/ha K2O verilmesi önerilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Elma, Azot, Fosfor, Potasyum, Verim, Kalite | |
dc.description.abstract | IV ABSTRACT According to apple production, Turkey is third in the world but the the apple production that has good quality and hihg export properties is very low. It is due to lack of nutrition and maintaince. This study was carried out to determine mineral fertilizer (N, P, K) requirements of apple in Eğirdir district of İsparta province that this place is one of the important apple production center in Turkey. In this research, nitrogen dozes (0, 50, 100, 150 g/tree), phosphorus dozes (0, 30, 60, 90 g/tree) and potassium dozes (0, 75, 150, 225 g/tree) were applied on some trees which are occurred with MM106 rootstocks cultivar. In this trial, effects of fertilizers were evaluated on yield, fruit size (length, wide), average fruit weight, water soluble dry matter and flesh firmness. From the point of view of per tree yield and other quality index, the best results were obtained with 100 g N/tree, 30 g P2C>5/tree and 150gK2O/tree. As a result, according to tree experiments, 83 kg N/ha, 25 kg P2Os/ha and 125 kg K20/ha are found to be recommendable for MM106 apple rootstocks in Eğirdir ecological conditions. KEY WORDS : Apple, Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Yield, Quality. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | MM 106 anacı üzerine aşılı Granny Smith elma çeşidinde farklı N, P, K dozlarının verim ve kaliteye etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of different N, P, K doses on yield and quality of Granny Smith apple variety grafted on MM 106 rootstock | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Nitrogen | |
dc.subject.ytm | Potassium | |
dc.subject.ytm | Apple | |
dc.subject.ytm | Phosphorus | |
dc.subject.ytm | Yield | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.identifier.yokid | 95150 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 95150 | |
dc.description.pages | 38 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |