Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzbaş, Mehmet
dc.contributor.authorBodur, Türker
dc.date.accessioned2020-12-10T12:35:58Z
dc.date.available2020-12-10T12:35:58Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/290232
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada çipura (Sparus aurata, L. 1758) larvalarının, besin kesesi çekilip, canlı yemlerle beslendikten sonra, 16. gün ile 30. günler arasında domuz pankreasından elde edilen, pankreas enzimi ilave edilmiş mikro diyet yemlerle beslenmesi yapılarak toplam boy artışı, ağırlık artışı ve yaşama oranlan tespit edilmiştir. Deneme gruplarının oluşturulmasında larvaların tuzluluk isteği göz önünde tutularak hem %o 40, hem de %o 25 tuzlulukta larvalar mikro diyet yemle beslenmiştir. Besin kesesi çekildikten sonra (4. gün) 16. güne kadar sadece rotifer (B. pilicatilis) ile beslenen larvalara, 16. gün ile 20. gün arası rotifer ve mikro diyet yem birlikte verilmiştir. 21. gün ile 30. günler arasında ise larvalar sadece mikro diyet yemle beslenmeye tabi tutulmuştur. %o 25 ve %o 40 tuzlulukta larvalarda deneme başı toplam boy uzunluğu sırasıyla ortalama 6,106±0,093 mm ve 4,930±0,047 mm iken mikro diyet yem ile beslenen gruplarda 25. gün larva toplam boy uzunluğu sırasıyla ortalama 7,567±0,1 15 mm ve 6,098±0,083 mm, canlı yemle beslemede ise 25. gün larva toplam boy uzunluğu sırasıyla 8,705+0,164 mm ve 7,404+0,156 mm olarak tespit edilmiştir. 30. günde ise %o 40 tuzlulukta canlı yemle beslenen larvalarda toplam boy uzunluğu 8,853 ±0,176 mm, mikro diyet yemle beslenenlerde ise 7,689 ±0,186 mm olarak tespit edilmiştir. Larva ağırlığı ise deneme başında %o 25 tuzlulukta ortalama olarak, 1.885+0,084 mg, %o 40 tuzlulukta ise 0,900±0,001 mg olduğu tespit edilmiştir. 25. günde larva ağırlığı %o 25 tuzluluktaki larvalarda mikro diyet yemle beslenenlerde ortalama olarak 3,118±0,069 mg, canlı yemle beslenenlerde 4,175±0,335 mg, %o 40 tuzlulukta mikro diyet yemle beslenenlerde 1,760±0,078 mg ve canlı yemle beslenenlerde ise 2,340±0,132 mg olarak tespit edilmiştir. 30. günde ise %o 40 tuzlulukta canlı yemle beslenen larvalarda ağırlık 4,240 ±0,276 mg, mikro diyet yemle beslenenlerde ise 3,06 ±0,199 mg olarak tespit edilmiştir. Deneme süresince %o 40 ve %o 25 tuzlulukta sadece canlı yemle beslenen gruplarda larval büyüme (ağırlıkça ve boyca) mikro diyet yemle beslenen gruplara göre daha önemli olmuştur (P < 0.05). Mikro diyet ve canlı yemle %o 25 tuzlulukta beslenen larvaların büyüme ve gelişmeleri, %o 40 tuzlulukta beslenenlere göre daha önemli bulunmuştur (P < 0.05). En yüksek yaşama oranı, %o 25 tuzlulukta canlı yem ile beslenen grupta gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Çipura, Sparus aurata, larva, besleme, mikro diyet yem, enzim, canlı yem
dc.description.abstractVI ABSTRACT In this study, gilthead seabream larvae were fed with microdiets having added digestive enzymes (porcine, pancreatin enzimymes) in between 16th-30th day after yolk resorption and their growth, weight and survival rate were determined. By taking into consideration the salinity desire of larvae in constituting trial groups, larvae were fed with microdiets in both 25 %o and 40 %o. After yolk resorption (the 4th day) until the 15th day, larvae being fed with only rotifer (B. pilicatilis), between lö'^O11 days larvae were fed with rotifer and microdiets together. Between the 21th and 30th days larvae were fed only with microdiets. The initial average total length were determinated for 40 %o salinity as 4.930+0.047 mm and for 25 %o salinity as 6.106±0.093 mm. As for the groups being fed with microdiets, the 25th day average total length were founded 6.098±0.083 mm and 7.567±0.115 mm by using live food, the 25th day total length 7.404+0.156 mm and 8.705±0.164 mm respectively. The 30th day average total length of larvae being fed with live food in 40%o salinity were determined as 8.853 ±0.176 mm and 7.689 ±0.186 mm with microdiets. The initial average weight were determinated for 40 %o salinity as 0.9006±0.001 mg and for 25 %o salinity as 1.885±0,084 mg. As for the groups being fed with microdiets, the 25th day average weight were founded 1.760±0.078 mg and 2.340±0.132 mg by using live food, the 25th day average weight 3.118±0.069 mg and 4.175±0.335 mg respectively. The 30th day average weight of larvae being fed with live food in 40%o salinity were determined as 4.240±0.276 mg and 3.06±0.199 mg with microdiets. The growth was founded significant in all of trial groups that were fed with live food (in 40 %o and 25 %o salinity) according to those fed with microdiet (P < 0.05). The growth in 25 %o salinity was founded significant both for live food and microdiet in 40 %o salinity (P < 0.05). The most survival rate was founded significant by feeding live food in 25 %o salinity (PO.05). Keywords: Gilthead seabream, Sparus aurata, larvae, feeding, microdiet, enzymes, live fooden_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleMikro diyet yemlerin çipura (sparus aurata, L. 1758) larvalarının beslenmesinde kullanımı
dc.title.alternativeThe Utilization at feeding of gilthead seabream (sparus aurata L.1758) larvae of the microdiet feeds
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSeabream
dc.subject.ytmFishes
dc.subject.ytmLarva
dc.subject.ytmFish feeds
dc.subject.ytmEnzymes
dc.subject.ytmAquatic products
dc.identifier.yokid115837
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid106023
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess