Show simple item record

dc.contributor.advisorAksoylar, M. Yaşar
dc.contributor.authorYalçinkaya, Fadim
dc.date.accessioned2020-12-10T12:35:56Z
dc.date.available2020-12-10T12:35:56Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/290219
dc.description.abstractIll ÖZET Bu çalışmada; ülkemizin önemli bir turizm bölgesi olan Antalya-Belek sahil şeridinden toplanan ve yiyecek maddesi olarak bölge halkı ve turistler tarafindan tüketilen mavi yengeç (Cattinectes sapidus/lerâe insan patojeni olarak kabul edilen Vibrio cinsi bakteriler araştırılmıştır. Çalışmada; 83 adet mavi yengecin 45'inden (%54.2) en az bir tür insan patojeni Vibrio cinsi bakteri tanımlaması yapılmıştır. Bu mavi yengeçlerin 32'sinden bir tür, 12'sinden iki tür, birinden ise üç tür insan patojeni Vibrio izole edilmiştir. İzole edilen 59 insan patojeni Vibrio susundan 25 'i (% 42.4) Vibrio alginofyticus, 9'u (% 15.3) Vibrio fluvialis, 8'i (% 13.6s) Vibrio hollisae, 9'u (% 15.3) Vibrio damsela, 3'ü (% 5.1) Vibrio harveyi, 3'ü Vibrio metschnikoviU 2'si (% 3.4) Vibrio vulnificus olmak üzere toplam 7 tür Vibrio tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda çalışma yapılan bölgeden yakalanan ve bölge halkı tarafindan çeşitli şekillerde yiyecek maddesi olarak tüketilen mavi yengeçlerin konakçı olarak Vibrio türlerini taşıdığı saptanmıştır.
dc.description.abstractIV ABSTRACT In this study, Vibrio species have been collected in Antalya-Belek coast where is a very important tourism region of Turkey and consumed as a food by native people and tourists, claimed as a human patogen. In this research, there was at least one human patogen Vibrio species isolated and identified from 45% percent of 83 blue crab. Of these, one species in 32, two species in 12 and three species in one human patogen Vibrio was isolated. Of these isolated as 59 human patogen Vibrio strain in 7species of Vibrio, which are isolated as 25 Vibrio alginolyticus (42,4 %), 9 Vibrio flmialis (15,3 %), 8 Vibrio hollisae (13,6 % ), 9 Vibrio damsela (15,3 % ), 3 Vibrio harveyi (5,1 %) 3 Vibrio metschnikovii (5,1 % ), 2 Vibrio vulnificus (3,4 % ). As a result of this resarch, in natural form of the blue crab collected in researching area and consumed as a food by native people in various types, order of the Vibrio types was found existed as a stationary.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleAntalya-Belek sahil şeridi mavi yengeç (Callinectes sapidus) lerinde insan patojeni vibrio spp.lerin aranması
dc.title.alternativeInvestigation of human pathogenic vibrio spp in blue crab (Callinectes sapidus) at the side of Antalya-Belek
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBlue crab
dc.subject.ytmVibrio
dc.subject.ytmAntalya-Belek
dc.subject.ytmPathogens
dc.identifier.yokid115993
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid106078
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess