dc.contributor.advisor | Çalışkan, Ümran | |
dc.contributor.author | Mutlu, Serkan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:35:27Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:35:27Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/289959 | |
dc.description.abstract | ÖZETSerkan M. Çocukluk çağı hematolojik maligniteleri ve solid doku tümörlerinde; eikosapentaenoik asit içeren beslenme ürünlerinin adipokinler ve ghrelin üzerine etkileri.Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya-2012Giriş ve Amaç: Kanserli hastalarda beslenme; tedavinin daha iyi tolere edilebilmesi, kanser tekrarının azaltılması, hastanede kalış süresinin ve enfeksiyon riskinin azaltılması ve beklenen yaşam süresinin artırılması için çok önemlidir. Kanser kaşeksisi performansı, yaşam kalitesini ve kemoterapiye verilen yanıtı azaltırken; kemoterapiye ait toksisiteyi artırır. Kaşekside kilo kaybını önlemeye yönelik birçok çalışma olsa da bu çalışmalar kilo kaybını önlemede yetersiz kalmaktadır. Kanserli hastalarda yapılan çeşitli çalışmalar göstermiştir ki; omega-3 yağ asidi olan EPA ile beslenmenin antikaşektik etkisinin yanında iştah ve performans üzerine de olumlu etkileri vardır. Bu çalışmanın amacı, EPA içeren enteral ürün desteği sonrası tedavi sürecinde ortaya çıkabilecek kilo kaybının önlenmesi, beslenme durumunun değerlendirilmesi ve beslenme fizyolojisinde önemli olan TNF-?, ghrelin ve adiponektin üzerine etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya yeni tanı 34 hematolojik maligniteli (lösemi + lenfoma) ve 11 solid doku tümörlü çocuk dahil edildi. Olguların tanı anında (0), 3. ve 6. ayın sonunda antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy, BMI, TDKK, BDKK, bel çevresi, bel/kalça oranı ve bel/boy oranı), biyokimyasal parametreleri (serum albümin, prealbümin, transferrin, CRP ve lipid profili) ve spesifik testlerden serum TNF-?, adiponektin ve ghrelin değerleri ölçüldü.Sonuç ve Yorum: EPA içeren enteral ürün desteği alan hematolojik maligniteli olgularda vücut ağırlığında ve BMI 'de artışlar görülürken; solid doku tümörlü olgularda ise vücut ağırlığında ve BMI 'de azalmalar gözlendi. Aynı zamanda serum prealbümin, albümin, HDL kolesterol ve transferrin değerlerindeki artışlar hematolojik maligniteli olgularda daha belirgindi. Hematolojik maligniteli olgularda CRP değerlerinde tanı anına kıyasla anlamlı düşüşler elde edildi. Adiponektin ve ghrelin değerlerinde ise hematolojik maligniteli olgularda tanı anına kıyasla daha yüksek değerler elde edildi. Benzer bulguların solid doku tümörlü olgularda görülmemiş olması, solid doku tümörlerinde artmış insülin direnci ve zenginleştirilmiş çoklu doymamış yağ asitlerinin lösemi hücrelerini lipid peroksidasyonuna ve kemoterapiye daha hassas hale getirmiş olması ile açıklanabilir.Bu sonuçlar, EPA içeren enteral ürün ile beslenmenin tedavi sürecinde ortaya çıkabilecek kilo kaybını önlediğini, antropometrik ölçümlerde ve beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan biyokimyasal parametrelerde de iyileşme sağladığını göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Kanser, kaşeksi, beslenme, eikosapentaenoik asit, ghrelin, adiponektin, TNF-? | |
dc.description.abstract | ABSTRACTSerkan M. Effects of nutrition products containing eicosapentaenoic acid on adipokines and ghrelin in childhood hematological malignancies and solid tissue tumors.Necmettin Erbakan University, Medical Faculty, Department of Pediatrics, Konya-2012Introduction and Aim: Nutrition for cancer patient is quite important for better toleration of treatment, decrease in recurrence of cancer, reduction in duration of hospital stay and infection risk and increase in life expectancy. While performance of cancer cachexia reduces quality of life and response to chemotherapy, it increases toxicity pertaining to chemotherapy. Although there are numerous studies oriented at prevention of weight loss in cachexia, such studies are insufficient in prevention of weight loss. The studies conducted on cancer patients show that nutrition with the omega-3 fatty acid EPA has anti-cachexia effect as well as positive effects on appetite and performance. The aim of this study to investigate into prevention of weight loss that may emerge during the treatment process following enteral product support containing EPA, evaluation of nutrition status and effects on TNF-?, ghrelin and adiponectin; which are significant in nutrition physiology.Materials and Methods: This study included 34 children with new diagnosis hematological malignancy (leukemia + lymphoma) and 11 children with new diagnosis solid tissue tumor. Anthropometric measurements (body weight, height, BMI, TDKK, BDKK, waist circumference, waist to hip ratio and waist/height ratio) were conducted in diagnosis time (0), at the end of month 3 and 6 and biochemical parameters (serum albumin, prealbumin, transferrin, CRP and lipid profile) and serum TNF-?, adiponektin and ghrelin values among specific tests were measured.Results and Conclusion: While the cases with hematological malignancy taking enteral product support which contains EPA showed increases in body weight and BMI; decrease in body weight and BMI of the cases with solid tissue tumor were observed. At the same time, increases in serum prealbumin, albumin, HDL cholesterol and transferrin values were more evident in the cases with hematological malignancy. Meaningful reductions in CRP values in the cases with hematological malignancy were obtained compared to the time of diagnosis. On the other hand, higher values were obtained in adiponectin and ghrelin values in the hematological malignancy compared to the time of diagnosis.That similar findings were not existent in the cases with solid tissue tumor can be explained with the fact that increased insulin resistance and enrichment with polyunsaturated fatty acids in solid tissue tumors make the leukemia cells more sensitive to lipid peroxidation and chemotherapy. These results suggest that nutrition with enteral products containing EPA prevents weight loss to arise during the treatment process, and provided improvements in anthropometric measurements and biochemical parameters used in assessment of nutrition status.Key Words: Cancer, cachexia, nutrition, eicosapentaenoic acid, ghrelin, adiponectin, TNF-?. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Child Health and Diseases | en_US |
dc.title | Çocukluk çağı hematolojik maligniteleri ve solid doku tümörlerinde; eikosapentaenoik asit içeren beslenme ürünlerinin adipokinler ve ghrelin üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | Çocukluk çağı hematolojik maligniteleri ve solid doku tümörlerinde; eikosapentaenoik asit içeren beslenme ürünlerinin adipokinler ve ghrelin üzerine etkileri | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Eicosapentaenoic acid | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Neoplasms | |
dc.subject.ytm | Ghrelin | |
dc.subject.ytm | Children | |
dc.subject.ytm | Adiponectin | |
dc.subject.ytm | Tumor necrosis factors | |
dc.subject.ytm | Cachexia | |
dc.identifier.yokid | 461563 | |
dc.publisher.institute | Meram Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 329997 | |
dc.description.pages | 87 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |