dc.contributor.advisor | Diler, Öznur | |
dc.contributor.author | Ekici, Seçil | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:34:58Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:34:58Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/289783 | |
dc.description.abstract | Ill ÖZET Bu araştırma ile önemli 3 bakteriyel balık patojeni olan Aeromonas hydrophila Vibrio anguillarium ve Yersinia ruckeri'nin (3 adet) laboratuar koşullarında farklı sıcaklık, pH ve tuzluluklarındaki büyüme değerleri tespit edildi.Bu bakterilerin büyüme değerleri spektrofotometrede 550 nm'de ölçüldü. Y.ruckeri'nin 3 suşu için 6 farklı sıcaklık değerinde (5,10,15,20,25 ve 30°C) 8 güne kadar, 7 farklı pH değerinde (4,5,6,7,8,9,10) ve 6 farklı tuzluluk değerinde (%0.5, 1, 1.5, 2, 2.5 ve 3) ise 10 güne kadar olan büyümeleri 3 tekrarlı olarak ölçüldü. Y.rucker'nin 3 suşunun en iyi büyüdüğü sıcaklık değerlerinin 20 ve 25 °C'ler olduğu belirlendi. Y.ruckeri suşları pH 4-10 aralıklarında büyüyebilmelerine rağmen,pH 7- 8'de optimum büyüme gösterdiği tespit edildi. Yapılan tuzluluk denemelerinde Y.ruckeri suşlarının sadece %3 tuzlulukta büyümediği görüldü. Y.ruckeri için farklı sıcaklık, pH ve tuzluluk değerleri bakımından zaman(gün) faktörünün önemli olduğu belirlendi (p<0.05). Ayrıca Y.rucker'nin 3 suşunun farklı sıcaklık, tuzluluk ve pH' dairi büyüme değerleri arasındaki farklılığında önemli olduğu görüldü (p<0.05). A. hydrophila için 4 farklı sıcaklık değerinde (4,10,20 ve30°C) 2 gün kadar büyümeleri ölçüldü.En iyi büyüme değerlerinin 20 ve 30°C'Ier olduğu, diğer sıcaklık değerlerinde ise büyümenin daha az olduğu görüldü. A.hydrophila için sadece 10°C sıcaklıktaki büyüme değerleri bakımından zaman faktörünün önemli olduğu belirlendi (p<0.05). V. anguillarium 22°C'de 5 farklı tuzluluk değerinde (%2,4,6,8,10) büyümeleri 2 gün kadar ölçüldü ve V.anguillarium 'un %2 tuzlulukta diğer tuzluluk değerlerine göre daha iyi büyüdüğü görüldü.V.anguillarium için sadece %2 ve 4 tuzluluklardaki büyüme değerleri bakımından zaman faktörünün önemli olduğu belirlendi (p<0.05). Sonuç olarak; bakteriyel balık patojenlerinin türleri ve suşları arasındaki farklı tuzluluk, pH ve sıcaklık şartlarında büyüme değerleri arasında önemli farklılıklar olduğu görüldü. ANAHTAR KELİMELER : Yersina ruckeri, Aeromonas hydrophila,Vibrio anguillarium, Sıcaklık, Tuzluluk, pH, Büyüme Değerleri | |
dc.description.abstract | IV ABSTRACT In this study, the effect of variations in temperature, salinity and pH on the in vitro growth of Aeromonas hydrophila, Vibrio anguillarium ve Yersinia ruckeri strains were examined. Bacterial growth was measured turbidimetrically at 550 nm with a spectrophometer. Absorbance of Y. ruckeri cultures was measured over 8 days (temperature studies) and 10 days (pH and salinity studies). The effect of temperature was evaluated over the range 5-30°C with 3 replicates per temperature. The effect of pH and salinity was evaluated over the range 4-10 and 0.5-3 % respectively with 3 replicates per pH value and salinity. Although all 3 strains grew well over a pH range of 4 to 10, the optimal growth pH range was 7 and 8. Y.ruckeri strains didn't grow at salinity 3%. In this study, we have demostrated that the statistical differences in these pH values, the effect of temperature and salinity were important on growth rate for Y.ruckeri strains (p<0.05). Absorbance of A.hydrophila was measurad over 2 days (temperature studies). The effect of temperature was evaluated over the range 4-3 0°C with 3 replicates per temperature. The optimal growth temperature for A.hydrophila was considered to be 20 and 30°C. Absorbance of V.anguillarium was measured over 10 days (salinity studies). The effect of salinity was evaluated over the range 2-10% with 3 replicates per salinity. The optimal growth salinity for V.anguillarium is considered to be 2%. In conclusion, it was determined that there are important differences between the growth rate under different salinity, pH and temperature conditions of bacterial fish pathogen species and strains. KEY WORDS: Yersinia ruckeri, Aeromonas hydrophila,Vibrio anguillarium, Temperature, Salinity, pH, Growth rate | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Bazı fiziksel ve kimyasal çevre faktörlerinin balık patojeni bakterilere etkisi | |
dc.title.alternative | The Effect of physical and chemical factors in fish pathogenic bacteria | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Aeromonas hydrophila | |
dc.subject.ytm | Salinity | |
dc.subject.ytm | Vibrio anguillarum | |
dc.subject.ytm | Hydrogen-ion concentration | |
dc.subject.ytm | Growth | |
dc.subject.ytm | Temperature | |
dc.subject.ytm | Yersinia ruckeri | |
dc.subject.ytm | Pathogens | |
dc.identifier.yokid | 132799 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 128293 | |
dc.description.pages | 83 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |