Show simple item record

dc.contributor.advisorAktaş, Hakan
dc.contributor.authorYilmazer, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-10T12:34:47Z
dc.date.available2020-12-10T12:34:47Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/289704
dc.description.abstractÖZET Patulin, Penicillium expansum tarafından oluşturulan meyvelerde bulunan bir mikotoksindir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda toksik, mutajen, teratojen ve kanserojen etkileri bulunmuştur. İnsanlarda mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına da yol açmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü bir çok Avrupa ülkesinde elma sularında patulinin izin verilen üst sınırını 50 u,g/L olarak belirlemiştir. İşlenmiş meyve suyunda ve meyve ürünlerinde kaliteyi belirlemektedir. Elma suyunda patulinin bir çok tayin metodu geliştirilmişir, özellikle son zamanlarda yüksek performanslı sıvı kromatografı (HPLC) tekniği kullanılmaktadır. Bu çalışmada patulin HPLC ile C18 kolonda 276 nm dalga boyunda tayin edilmiştir. Tayinde elma suyunda bulunan bozucu etkisi olan 5-HMF 'in patulinden ayrımını sağlayacak mobil faz ve kolon kullanılmıştır. Standart çalışma grafiği (y=327,8C- 192,17) (N=5) 15-200u.g/L aralığında lineer olup, regresyon katsayısı 0,99983 bulunmuştur. Patulin meyve suyundan etil asetat ile ekstrakte edilmiş sodyum karbonat çözeltisiyle ekstrakte edilerek temizlenmiştir. Geri kazanma değerleri hesaplanarak sonuçlar düzeltilmiştir. Metot elma suyunda patulin tayini için uygun olarak değerlendirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER :Patulin,HPLC,meyve suyu
dc.description.abstractıu ABSTRACT Patulin is a mycotoxin poduced mainly by Penicillium expansum that commonly contaminated fruits. Studies with fungi on animals have demonstrated that patulin has a broad spectrum of toxicity, including mutagenicity,teratogenicity,and carcinogenicity. In human beings,it has caused nausea,vomiting and gastrointestinal disturbance.It is regulated for apple juice in several European countries at amaximum permitted level of 50 u,g/L,as suggested by the World Health Organization. Patulin is an indicator of the quality of processed juice and fruit products. Many methods have been developed for measuring patulin in apple juice.Recently HPLC technique is used especially.In this study patulin was determined by HPLC on a reversed phase CI 8 column with UV dedection at 276 nmThe mobil phase and the column used in the HPLC determination were selected to seperate patulin from the interfering substances in apple juice, especially 5- HMF. The linear regression coefficient of the standart curve (y=327,795C -192,17 ) for patulin at concentrations ranging from 15 to 200 ug/L regression coefficient was 0,99983 (N=5).Patulin was extracted with ethyl acetate and then was cleaned up by extraction with sodium carbonate solution.The results corrected for the recovery percentage. The method is suggested rapid,convenient for the determination of patulin in apple juice. Keywords : Patulin, HPLC, fruit juiceen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleMeyve sularında patulinin yüksek performanslı sıvı kromatografi ile tayini
dc.title.alternativeDetermination of patulin in fruit juices with high performance liquid chromatography
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmHPLC method
dc.subject.ytmPatulin
dc.subject.ytmFruit juices
dc.identifier.yokid132782
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid128299
dc.description.pages47
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess