Anne sütüne D vitamini eklenmesinin saklama sürecinde total antioksidan seviye total oksidan seviye ve paraoksonaz düzeyine etkisi
dc.contributor.advisor | Örs, Rahmi | |
dc.contributor.author | Minici, Murat | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:34:32Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:34:32Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/289599 | |
dc.description.abstract | Amaç: Taze ve dondurulmuş anne sütünde Total Antioksidan Aktivite (TAS), Total Oksidan Aktivite (TOS) ve Paraoksonaz-1 (PON-1) düzeyine bakmak. Antioksidan etkisi olan D vitamininin Anne sütüne eklenmesinin TAS, TOS ve PON-1 üzerine etkisini araştırmak.Yöntem: Annelerden doğumdan sonra 5 ile 15.(geçiş sütü) günlerde aynı gün ve 1 saat içinde sabah ilk sütleri sağılarak 10 cc alındı. Taze anne sütünde TAS, TOS ve PON-1 düzeyine bakıldı. Anne sütü D vitamini eklenmeden ve 800 Ü D vitamini (6 damla Devit-3) eklenerek -20°C ve -80°C' de 72 saat saklanmak üzere ayrıldı. Ayrılan anne sütünde 72 saat saklama döneminden sonra TAS, TOS ve PON-1 düzeylerine bakıldı. Bulgular: D vitamini eklenen anne sütünde TAS düzeyi taze anne sütündeki düzeye göre istatiksel olarak çok anlamlı düşme gösterdi (p=0.001). D vitamini eklenmeden saklanan -80°C'deki anne sütündeki TAS düzeyinde -20°C'de saklanan anne sütüne göre daha az düşme görüldü. D vitamini eklenmeden saklanan anne sütlerindeki TOS değerlerinde -80°C'de saklanma durumunda D vitamini eklenen anne sütüne göre istatistiksel olarak çok anlamlı düşme görüldü (p=0.001). D vitamini eklenen -80°C deki anne sütünde TOS düzeyinde istatiksel olarak çok anlamlı artış saptandı (p=0.002). D vitamini eklenmeden -20°C ve -80°C' de saklanan anne sütleri karşılaştırıldığında -80°C' de saklanan sütte TOS değeri istatiksel olarak çok anlamlı düşük bulundu (0.028).Taze anne sütü ile karşılaştırıldığında D vitamini eklenen anne sütünde PON-1 değerlerinde eklenmeyenlere göre istatiksel olarak anlamlı düşme gözlendi (p=0.021). D vitamini eklenmeden saklanan anne sütünde PON-1 değerleri -80°C de saklanan anne sütünde -20°C'ye göre düşme gösterdi (p=0.021).Sonuçlar: Taze anne sütünde antioksidan aktivite en yüksek düzeydedir. Anne sütüne D vitamin eklenmesi ile antioksidan aktivitede artış sağlanmamıştır aksine oksidatif stres oranın arttığı tespit edildi. Anne sütüne D vitamini eklemeden -80°C' de saklamanın -20°C'de saklamadan daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | Purpose: To determine the levels of Total Antioxidant Activity (TAS), Total Oxidant Activity (TOS) and Paraoksonaz-1 (PON-1) in the fresh and frozen human milk and in the To evaluate the effects of adding vitamin D into human milk and storage temperatures of human milk on the levels of TAS, TOS and PON-1.Method: Ten ml of expressed human milk was taken from the mothers included to study on the 5th to 15th days ( transitional milk) after birth on the same day at the same hour. TAS, TOS and PON-1 levels were measured. The human milk without adding vitamin D and adding 800Ü vitamin D (6 drops Devit-3) was kept at -20° and -80°Celsius for 72 hours. At the end of the 72 hours period, TAS, TOS and PON-1 levels were measured. Findings : The TAS level of the fresh human milk added vitamin D, was decreased to be statistically significant (p=0.001). TAS level of the milk without adding vitamin D and kept at -80°Celsius fell less than the one kept at -20° Celsius. The TOS levels in the human milk kept without adding vitamin D fell quite significantly (p=0.001) compared to the milk added vitamin D and kept at -80°Celsius.The TOS level of the milk added vitamin D and kept at -80°Celsius increased significantly (p=0.002). When the human milk kept at -20° and -80°Celsius without adding vitamin D compared, the TOS value in latter was found significantly low (0.028).When compared to the fresh human milk, PON-1 value in the human milk added vitamin D fell significantly (p=0.021). PON-1 value in the human milk kept without adding vitamin D and kept at -80°C fell vis-à-vis the one kept at -20°C (p=0.021). Conclusion: The antioxidant activity is at the highest level in the fresh human milk. Adding vitamin D into the human milk did not increase the antioxidant activity in human milk . It was concluded that keeping the human milk at -80°Celsius without adding vitamin D is more convenient than the keeping it at -20°C. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Child Health and Diseases | en_US |
dc.title | Anne sütüne D vitamini eklenmesinin saklama sürecinde total antioksidan seviye total oksidan seviye ve paraoksonaz düzeyine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of storage temperatures and adding vitamin d into human milk on total antioxidant, oxidant and paraoksonaz levels in human milk. | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Milk-human | |
dc.subject.ytm | Vitamin D | |
dc.subject.ytm | Vitamin D deficiency | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.subject.ytm | Oxidants | |
dc.subject.ytm | Paraoxonase | |
dc.identifier.yokid | 10023355 | |
dc.publisher.institute | Meram Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 359321 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Neonatoloji Bilim Dalı |