Show simple item record

dc.contributor.advisorÖrs, Rahmi
dc.contributor.authorMinici, Murat
dc.date.accessioned2020-12-10T12:34:32Z
dc.date.available2020-12-10T12:34:32Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/289599
dc.description.abstractAmaç: Taze ve dondurulmuş anne sütünde Total Antioksidan Aktivite (TAS), Total Oksidan Aktivite (TOS) ve Paraoksonaz-1 (PON-1) düzeyine bakmak. Antioksidan etkisi olan D vitamininin Anne sütüne eklenmesinin TAS, TOS ve PON-1 üzerine etkisini araştırmak.Yöntem: Annelerden doğumdan sonra 5 ile 15.(geçiş sütü) günlerde aynı gün ve 1 saat içinde sabah ilk sütleri sağılarak 10 cc alındı. Taze anne sütünde TAS, TOS ve PON-1 düzeyine bakıldı. Anne sütü D vitamini eklenmeden ve 800 Ü D vitamini (6 damla Devit-3) eklenerek -20°C ve -80°C' de 72 saat saklanmak üzere ayrıldı. Ayrılan anne sütünde 72 saat saklama döneminden sonra TAS, TOS ve PON-1 düzeylerine bakıldı. Bulgular: D vitamini eklenen anne sütünde TAS düzeyi taze anne sütündeki düzeye göre istatiksel olarak çok anlamlı düşme gösterdi (p=0.001). D vitamini eklenmeden saklanan -80°C'deki anne sütündeki TAS düzeyinde -20°C'de saklanan anne sütüne göre daha az düşme görüldü. D vitamini eklenmeden saklanan anne sütlerindeki TOS değerlerinde -80°C'de saklanma durumunda D vitamini eklenen anne sütüne göre istatistiksel olarak çok anlamlı düşme görüldü (p=0.001). D vitamini eklenen -80°C deki anne sütünde TOS düzeyinde istatiksel olarak çok anlamlı artış saptandı (p=0.002). D vitamini eklenmeden -20°C ve -80°C' de saklanan anne sütleri karşılaştırıldığında -80°C' de saklanan sütte TOS değeri istatiksel olarak çok anlamlı düşük bulundu (0.028).Taze anne sütü ile karşılaştırıldığında D vitamini eklenen anne sütünde PON-1 değerlerinde eklenmeyenlere göre istatiksel olarak anlamlı düşme gözlendi (p=0.021). D vitamini eklenmeden saklanan anne sütünde PON-1 değerleri -80°C de saklanan anne sütünde -20°C'ye göre düşme gösterdi (p=0.021).Sonuçlar: Taze anne sütünde antioksidan aktivite en yüksek düzeydedir. Anne sütüne D vitamin eklenmesi ile antioksidan aktivitede artış sağlanmamıştır aksine oksidatif stres oranın arttığı tespit edildi. Anne sütüne D vitamini eklemeden -80°C' de saklamanın -20°C'de saklamadan daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractPurpose: To determine the levels of Total Antioxidant Activity (TAS), Total Oxidant Activity (TOS) and Paraoksonaz-1 (PON-1) in the fresh and frozen human milk and in the To evaluate the effects of adding vitamin D into human milk and storage temperatures of human milk on the levels of TAS, TOS and PON-1.Method: Ten ml of expressed human milk was taken from the mothers included to study on the 5th to 15th days ( transitional milk) after birth on the same day at the same hour. TAS, TOS and PON-1 levels were measured. The human milk without adding vitamin D and adding 800Ü vitamin D (6 drops Devit-3) was kept at -20° and -80°Celsius for 72 hours. At the end of the 72 hours period, TAS, TOS and PON-1 levels were measured. Findings : The TAS level of the fresh human milk added vitamin D, was decreased to be statistically significant (p=0.001). TAS level of the milk without adding vitamin D and kept at -80°Celsius fell less than the one kept at -20° Celsius. The TOS levels in the human milk kept without adding vitamin D fell quite significantly (p=0.001) compared to the milk added vitamin D and kept at -80°Celsius.The TOS level of the milk added vitamin D and kept at -80°Celsius increased significantly (p=0.002). When the human milk kept at -20° and -80°Celsius without adding vitamin D compared, the TOS value in latter was found significantly low (0.028).When compared to the fresh human milk, PON-1 value in the human milk added vitamin D fell significantly (p=0.021). PON-1 value in the human milk kept without adding vitamin D and kept at -80°C fell vis-à-vis the one kept at -20°C (p=0.021). Conclusion: The antioxidant activity is at the highest level in the fresh human milk. Adding vitamin D into the human milk did not increase the antioxidant activity in human milk . It was concluded that keeping the human milk at -80°Celsius without adding vitamin D is more convenient than the keeping it at -20°C.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇocuk Sağlığı ve Hastalıklarıtr_TR
dc.subjectChild Health and Diseasesen_US
dc.titleAnne sütüne D vitamini eklenmesinin saklama sürecinde total antioksidan seviye total oksidan seviye ve paraoksonaz düzeyine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of storage temperatures and adding vitamin d into human milk on total antioxidant, oxidant and paraoksonaz levels in human milk.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMilk-human
dc.subject.ytmVitamin D
dc.subject.ytmVitamin D deficiency
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmOxidants
dc.subject.ytmParaoxonase
dc.identifier.yokid10023355
dc.publisher.instituteMeram Tıp Fakültesi
dc.publisher.universityNECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid359321
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineNeonatoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess