Aromatik biyojen aminlerin ve bunların oluşumunu sağlayan amino asitlerin ters faz sıvı kromatografi yöntemi ile tayini
dc.contributor.advisor | Alsancak, Abbase Güleren | |
dc.contributor.author | Şanli, Nurullah | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:34:28Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:34:28Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/289571 | |
dc.description.abstract | ÖZET Biyojen aminler, bazı amino asitlerin mikroorganizmalar tarafından dekarboksilasyonu sonucu fermente gıdalarda oluşan ve bu gıdaları tüketenlerde olumsuz etkileri olan bileşiklerdir. Bu nedenle gerek gıdalarda ve gerekse vücut sıvılarındaki tayinleri son derece önemlidir. Amino asitler ve biyojen aminlerin tayinlerinde ters faz sıvı kromatografisi (RPHPLC), yaygın kullanım alam bulmuştur. Bu çalışmada mobil faz, alıkonma parametreleri ve Reichardt'ın E^ çözücü polarite skalası arasındaki ilişki esas alınarak optimize edilmiştir. Ayrıca seçicilik (a) ve ayırma gücü (Rs) değerleri, bileşiklerin alıkonma davranışlarının mobil faz bileşimi ile değişiminin açıklanmasında genel bir model oluşturmak üzere kullanılmıştır. Çalışılan biyojen aminler ve amino asitler için optimum mobil faz bileşimi, pH'sı 2,45 olan ve iyon çifti oluşturucusu olarak heptansülfonik asidin kullanıldığı % 28 (v/v) asetonitril - su karışımıdır. Bu çalışmada histidin, tirozin, fenilalanin ve triptofan ile bunların oluşturduğu histamin, tiramin, j3-feniletilamin ve triptaminin tayinleri UV özelliklerinden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Biyojen aminler, RPHPLC, Mobil Faz Optimizasyonu, ET | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Biogenic amines are compounds which can be formed as a result of decarboxylation of certain amino acids by micro-organisms in fermented foods and may cause problems to some consumers. Because of this, detennination of biogenic amines in foods and body fluids are very important. Reverse phase high-performance liquid chromatography (RPHPLC) is one of the most preferred analytical methods for determination of biogenic amines and amino acids. Mobile phase was optimised by establishing relationships between retention parameters and Reichardt's Ej scale of solvent polarity. In addition, selectivity (a) and resolution (Rs) values were used in order to establish a general model relating elution behaviour of substances with composition of mobile phase. For biogenic amines and amino acids studied, the optimised mobile phase is composed of acetonitrile- water and heptanesulphonic acid adjusted at pH 2,45 with a percentage of ACN-water of 28% (v/v). In this study, the determination of aromatic biogen amines; histamine, 3-phenyl ethylamine, tyramine and tyriptamine, and their precursor amino acids; histidine, phenylalanine, tyrosine and tyriptophan was performed with using UV properties. KEYWORDS : Biogenic amines, RPHPLC, Optimisation of mobile phase, ET | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Aromatik biyojen aminlerin ve bunların oluşumunu sağlayan amino asitlerin ters faz sıvı kromatografi yöntemi ile tayini | |
dc.title.alternative | Determination of aromatic biogenic amines and their precursor amino acids by high-performance liquid chromatography | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Mobile phase optimization | |
dc.subject.ytm | HPLC method | |
dc.subject.ytm | Biogenic amines | |
dc.identifier.yokid | 132664 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 128280 | |
dc.description.pages | 58 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |