dc.contributor.advisor | İkiz, Ramazan | |
dc.contributor.author | Gümüş, Erkan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:33:55Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:33:55Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/289365 | |
dc.description.abstract | Karbonhidrat ve Yağ Düzeyleri Farklı Rasyonlarm Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)'nm Büyümesi ve Bazı Kimyasal Bileşenleri Üzerine Etkisi ÖZET Bu araştırmada, temel rasyona farklı oranlarda karbonhidrat (%0, %3,%16 ve %30) ve yağ (%0, %6 ve %18) ilave edilerek protein/karbonhidrat/yağ oranlan Rı(46/25/5.5); R2 (44/23.5/11); R3 (39/18/24); R4 (41/33/4.6); R5 (40/30.5/10.4); Rg (34/26/19.3); R7 (35/38/4.8); Rg (34/37/9.7); R9 (30/35/18.4); R10 (44.5/23/11.5); Rn (40/19/22) şeklinde hazırlanan 11 adet deneme ve kontrol yemi R12 (44/22/13.5) ile başlangıç ağırlıklan 99±0.650 g olan ve her tankta 50 adet gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) bulunan gruplar 3 ay süre ile beslenmişlerdir. Deneme gelişigüzel parseller deneme düzeninde iki tekrarlı olarak yürütülmüştür. Araştırma süresince deneme grubu balıkların canlı ağırlık, total boy, yem değerlendirme oram (YDO), spesifik büyüme oranı (SBO), protein etkinlik oram (PEO), kondisyon faktörü, hepatosomatik indeksi (HSİ) ile balık etinin kimyasal bileşenleri ve balık karaciğer yağ oram aylık olarak saptanmıştır. Deneme rasyonlannın bileşimleri ile sindirilebilirlik değerleri belirlenmiştir. Ayrıca rasyonlann enerji sindirilebilirlik oranlan da saptanmıştır. Sindirilebilirlik değerlerin belirlenmesinde belirteç yöntemi (Krom oksit, Q2O3) kullanılmıştır. Karbonhidrat ve yağ düzeyleri farklı rasyonlann alabalığın büyüme-gelişmesi ile balık etinin nem, kuru madde, ham kül, ham yağ ve balık karaciğer yağ düzeyleri üzerine etkileri önemli (P<0.05), ancak balık etinin ham protein oranlan üzerine etkileri önemsiz (P>0.05) bulunmuştur. Karbonhidrat ve yağ düzeyleri farklı rasyonlann, besin maddelerinin sindirilebilirlikleri üzerine etkilerinin önemli olduğu (P<0.05) saptanmıştır. Araştırmada, %20-25 karbonhidrat ve %5-14 düzeyinde yağ içeren (Rı, R2, Rıo,Ri2) rasyonlarla beslenen deneme gruplannda; büyümenin, balık eti kimyasal bileşenleri ile rasyon besin maddelerinin sindirilebilirlik oranlannın önemli ve olumlu yönde etkilendiği saptanmıştır (P<0.05). Araştırmada, %25 'den daha az karbonhidrat ve %18'den daha yüksek oranda yağ içeren (Rn) rasyon ile beslenen grupta gelişmenin normal olduğu, buna karşın balık etinin nem oranının azaldığı, kuru madde, ham yağ ve balık karaciğer yağ oranının arttığı belirlenmiştir. Araştırmada, %5'den daha az veya %18'den daha fazla yağ ve %25'den daha fazla karbonhidrat içeren (R4, R5, R«, R7, Rg, R9) rasyonlar ile beslenen gruplarda büyümenin yavaşladığı, HSİ değeri ile balık etinin nem, ham yağ ve balık karaciğer yağ oranının arttığı, kuru madde, ham kül ve rasyon besin maddelerinin sindirilebilirlik oranlannın da azaldığı belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Gökkuşağı alabalığı, Oncorhynchus mykiss, karbonhidrat, yağ, protein, büyüme, kimyasal bileşimler, sindirilebilirlik | |
dc.description.abstract | VI Effect of Different Rations Carbohydrate and Lipid Level on Growth and Some Chemical Composition of Rainbow Trout (Oncorhynchus my/ass Walbaum, 1792) ABSTRACT Present study was carried out to determine the effects of eleven different rations on chemical composition and growth of the Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792). Eleven test diets were prepared by adding 0 %, 3%, 16% and 30% carbohydrate and 0%, 6% and 18% lipid to the main diet. The resulting protein / carbohydrate / lipid contents of the eleven test diets were as follows; Ri (46/25/5. 5); R2 (44/23.5/1 1); R3 (39/18/24); R4 (41/33/4.6); R5 (40/30.5/10.4); Rö (34/26/19.3); R7 (35/38/4.8); R» (34/37/9.7); R9 (30/35/18.4); R10 (44.5/23/11.5); Rn (40/19/22). Protein, carbohydrate and lipid ratio of the control diet (R12) was 44/22/13.5. Fifty fish weighing 99.0 ± 0.65g were placed in each of the twelve experimental tanks and were fed with one of the above twelve diets for three months. Experiments were designed as randomized blocks and run in duplicate. Determinations of growth rate (in length and weight), food conversation ratio (FCR), specific growth rate (SGR), protein efficiency ratio (PER), condition factor, hepatosomatic index (HSI), chemical composition of fish flesh and lipid content of liver were carried out on monthly basis. Contents of the rations and their effect on apparent digestibility coefficients (ADCs) were also determined. The ADCs were estimated indirectly using chromic oxide (Cr2Û3) as an inert marker. Rations with different carbohydrate and lipid content had a significant effect on growth and on some chemical compositions such as body moisture, dry matter, crude ash, lipid and liver lipid content (PO.05). They also had significantly affected the ADCs of dry matters, ashes, proteins, lipids and energies (PO.05). Effect of the rations on crude protein content of fish flesh, however, was not statistically significant (P>0.05). Growth, chemical composition of the fish flesh and effects of rations on ADCs were positively affected in experimental groups fed with rations containing 20-25% carbohydrate and 5-14% lipid, namely Rı, R2, Rio and R12 groups. Group fed with ration containing less than 25% carbohydrate and over 18% lipid (Rn) showed a normal growth. However, a decrease in flesh moisture, which also decreased ADCs, and an increase in dry matter, total lipid and liver lipid content were observed in this group. Rations having lower than 5% lipid or more than 25% carbohydrate content (R4, R7) and those having more than 18% lipid and 25% carbohydrate (R5, R«, Rs, R9) resulted in a lower growth rate. An increase in HSL body moisture, total and liver lipid contents and a decrease in dry matter, crude ash content and ADCs were measured in groups fed with these rations. KEY WORDS: Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, carbohydrate, lipid, protein, growth, chemical composition, digestibility | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Karbonhidrat ve yağ düzeyleri farklı rasyonların gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)`nın büyümesi ve bazı kimyasal bileşenleri üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of different rations carbohydrate and lipid level on growth and some chemical composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Digestibility | |
dc.subject.ytm | Carbohydrates | |
dc.subject.ytm | Chemical composition | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.subject.ytm | Oils | |
dc.subject.ytm | Trouts | |
dc.subject.ytm | Rainbow trout | |
dc.identifier.yokid | 142342 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 135852 | |
dc.description.pages | 128 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |