Farklı düzeylerde protein içeren yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen probiyotiğin (protexin) performans ve bazı yumurta kriterleri üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Günal, Mevlüt | |
dc.contributor.author | Saygici, Ali | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:33:54Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:33:54Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/289359 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu araştırma 23 haftalık yaşlı % 17.5, % 16.0 yada % 14.5 gibi farklı düzeyde ham protein içeren izokalorik Hy-line hattı yumurta tavuklarının karma yemlerine % 0.0 yada % 0.3 düzeyinde probiyotik ilavesinin yumurta verimi, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı, ölüm oranı ve bazı yumurta kriterleri üzerine olan etkilerini test etmek amacı ile yapılmıştır. Deneme 2x3 faktöriyel düzende tesadüf blokları deneme deseninde 12 hafta süreyle 96 adet hayvan üzerinde 4 tekerrürlü 6 grup olarak planlanmıştır. Deneme sonunda; % 14.5 ham protein içerikli karmaları tüketen yumurta tavukları % 16.0 yada % 17.5 ham protein içerikli karmaları tüketenlere göre daha az ve daha hafif yumurta vermişler (PO.01) ve kötü yem değerlendirme sayısı göstermişlerdir (PO.05). Ayrıca % 14.5 ham protein içerikli grup % 17.5 ham protein içerikli gruba göre daha hafif san ve yumurta kabuk ağırlığı vermiştir (P<0.05). Bu protein seviyelerindeki karmalara probiyotik ilavesi üzerinde durulan kriterlerden sadece yumurta sarı oranını kısmen yükseltmekte (P>0.05), diğer kriterler üzerinde etkili olmamaktadır (P>0.05). Sonuç olarak denilebilir ki; hafif ırk yumurta tavuğu karma yemlerinin ham protein seviyesini % 16.0'nın altına düşürmek yumurta ağırlığı ve yumurta verimini önemli derecede düşürmekte, yem değerlendirme sayışım kötüleştirmekte ve % 17.5, % 16.0 ve % 14.5 ham protein seviyelerindeki karmalara % 0.3 düzeyinde probiyotik ilavesi etkili performans ve bazı yumurta kriterleri üzerinde etkili olmamaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Yumurta Tavuğu, Farklı Protein Düzeyleri, Probiyotik, Performans, Bazı Yumurta Kriterleri | |
dc.description.abstract | Ill ABSTRACT The aim of this research was to investigate the effects of inclusion of 0.0 or 0.3 % probiotic to different diets with crude protein of 14.5, 16.0 or 17.5 % on egg production, feed intake, feed efficiency, mortality rate and some egg criteria. Rations were isocaloric. Trial was carried out using 23 week-old 96 Hy-line strain Laying Hens in 2x3 factorial randomised- block design with 4 replicates for a period of 12 week. The results showed that 14.5 % crude protein significantly reduced egg production and egg weight (PO.01) and deteriorated feed efficiency (PO.05) compared to 16.0 or 17.5 % crude protein. Moreover, 14.5 % crude protein had less shell and yolk weights (P<0.05) than 16.0 or 17.5 %. When 0.0 or 0.3 % probiotic levels were added in these rations, there were no differences among the groups according to performance and some egg criteria except for yolk percentage. Yolk percentage was partly increased (P>0.05) by using probiotic. It can be concluded that lowering crude protein level of diets under 16 % decreased egg weight, egg production and deteriorated feed conversion in laying hens. Inclusion of 0.3 % of probiotic to 17.5, 16.0 or 14.5 % crude protein levels did not affect the performance and some egg criteria. KEY WORDS : Laying Hens, Different Protein Levels, Probiotic, Performance, Some Egg Criteria | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Farklı düzeylerde protein içeren yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen probiyotiğin (protexin) performans ve bazı yumurta kriterleri üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effects of different protein levels and probiotics on performance and egg parameters in laying hens | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Probiotics | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.subject.ytm | Laying hens | |
dc.subject.ytm | Performance | |
dc.subject.ytm | Egg yield | |
dc.identifier.yokid | 142404 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 135830 | |
dc.description.pages | 28 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |