dc.contributor.advisor | Karahan, Aynur Gül | |
dc.contributor.author | Başyiğit, Gülden | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:32:49Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:32:49Z | |
dc.date.submitted | 2004 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/288905 | |
dc.description.abstract | iÖZETBu çalışmada gastrit ve non-spesifik gastrit rahatsızlığı bulunan 21 bireyden alınangastrik biyopsi ve dışkı örnekleri ile 13 sağlıklı bireyden sağlanan dışkı örnekleriizolasyon materyali olarak kullanılmıştır. Bu örneklerden izole edilen laktik asitbakterilerinin probiyotik olabilme özellikleri belirlenmiş ve tanısı yapılmıştır.İzolasyonu tamamlanan 111 adet laktobasil ve 33 adet enterokoka asit koşullara (pH3,5) ve safra tuzuna dayanım testi uygulanmıştır.Yapılan çalışmada laktobasilsuşlarının %54'ü, enterokokların ise %48'i asit ortamda canlılıklarını devam ettiripve/veya gelişebilirlerken, %0.3'lük safra tuzu konsantrasyonunda laktobasillerin%81'inin, enterokokların ise %60'ının canlılıklarını devam ettirebildikleri ve/veyagelişebildikleri belirlenmiştir. Bu sonuçlar, laktobasillerin enterokoklara göre hemasit ortama hem de safra tuzuna daha dirençli olduklarını göstermektedir. Ayrıca eldeedilen sonuçlara göre hem laktobasillerin hem de enterokokların safra tuzuna asitortama göre daha fazla dirençli oldukları da ortaya konmuştur.Asit koşullara ve safra tuzuna dayanım açısından incelenen izolatların biyokimyasaltestler yoluyla tanısı yapılmıştır. Bu test sonuçlarına göre toplam 111 adet laktobasilsuşundan 19 adedinin L. agilis (% 17), 14 adedinin L. fermentum (% 12), 10 adedininL. maltaromicus (% 9), 10 adedinin L. murinus (% 9) ve 8 adedinin L. plantarum(%7) olduğu belirlenmiştir. Tanısı gerçekleştirilen diğer türler ise L. acidophilus, L.bavaricus, L. brevis, L. casei, L. casei subsp. casei, L. casei subsp. rhamnosus, L.fermentum var. cellobiosus, L. intestinalis, L. johnsonii ve L. rhamnosus'dur. 28 adetsuşun ise tür düzeyinde tanısı yapılamamıştır. Enterokoklarda ise 33 adet suşdan 20adedinin E. saccharolyticus, 5 adedinin E. faecalis, 3 adedinin E. malodoratus, 3adedinin ise E. cecorum olduğu belirlenmiştir. 2 adet suşun ise tanısı yapılamamıştır.Tanı testlerinden sonra asit ortama ve safra tuzuna dirençli olan 33 adet laktobasil ve10 adet enterokok suşu seçilerek antibiyotik duyarlılıkları belirlenmiştir. Laktobasilsuşları penisilin grubu antibiyotiklerden amoksisilin kluvulanik aside %100,amoksisiline ve karbenisiline %97 oranında duyarlı bulunmuştur. Kloramfenikol vesefalotin %97, klindamisin %84 değerleriyle laktobasillere yüksek düzeyde etkiliiidiğer antibiyotikleri oluşturmaktadır. Ayrıca basitrasine karşı suşların %34'ü dirençgöstermiş, ofloksasine suşların %47'si orta düzeyde duyarlı iken %31'i dirençlibulunmuştur. Nistatine, streptomisine ve peptid grubu antibiyotiklerden polimiksinB'ye karşı suşların %100'ü direnç gösterirken, suşların %82'sinin vankomisinedirençli olduğu belirlenmiştir.Suşlar her üç özellik açısından incelendiğinde, L. agilis AA1-2, L. plantarum BK9-40, L. fermentum BK13-56, E. saccharolyticus AK1-5, BA17-71 suşlarınınistenilen niteliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Çok suşlu bir probiyotikhazırlanması açısından, bu suşa ilaveten L. maltaromicus AC10-43, L. sp. AB16-77,AK2-8, L. plantarum AK4-120, BK9-40, L. intestinalis AK5-22, L. rhamnosus AK6-27, L. casei subsp. rhamnosus AK7-29, E. saccharolyticus AK7-31, E. malodaratusAK7-32 suşlarının da kullanılması önerilebilir.Anahtar Kelimeler: Probiyotikler, Laktik asit bakterileri, Lactobacillus,Enterococcus, Bifidobacteria | |
dc.description.abstract | iiiABSTRACTIn this study faeces samples of 13 healthy persons and feaces and gastric biopsysamples of 21 persons who have gastride or non-spesific gastride were used asisolation material. Lactic acid bacteria which were isolated from those samples wereidentified and some potential properties of isolates to be a probiotic were alsodetermined.Acidic condition (pH 3,5) and bile salt resistance tests were performed on isolates of111 lactobacilli and 33 enterococci. It waas determined that 54% of lactobacilli and48% of enterococci were able to survive and/or to grow in acidic conditions, and81% of lactobacilli and 60% of enterococci could survive and/or grow in 0,3% bilesalt concentration. These results showed that lactobacilli are more resistant to bothacidic conditions and bile salts than enterococci. In addition to that, according toresults, both lactobacilli and enterococci were more resistant to bile salts than acidicconditions.Isolates that were tested against acidic conditions and bile salts were identified bybiochemical tests. According to test results, of those 111 lactobacillus isolates, 19(17%) were L. agilis, 14 (12%) were L. fermentum, 10 (9%) L. murinus and 8 (7%)were L. plantarum. Other isolates were identified as L. acidophilus, L. bavaricus, L.brevis, L. casei, L. casei subsp. casei, L. casei subsp. rhamnosus, L. fermentum var.cellebiosus, L. intestinalis, L. johnsonii and L. rhamnosus. Identification of 28 strainscould not be done. Among 33 enterococci 20 were E. saccharolyticus, 5 were E.faecalis, 3 were E. malodoratus and 3 were E. cecorum. Identification of 4 strainscould not be done.After identification tests 33 lactobacilli and 10 enterococci which were resistant toacidic conditions and bile salts were selected and antibiotic sensitivity of thesestrains were determined. Lactobacillus strains were 100% sensitive to amoxycillinclavulanic acid and 97% to both amoxycillin and carbenicillin that all are penicillinivgroup antibiotics. Among other antibiotics chloramphenicol was 97%, clindamycinewas 84% effective on lactobacillus isolates. Also 34% of the strains showedresistance to bacitracine, while 47% of strains were moderately sensitive to ofloxacin31% were found to be resistant. The isolates were 100% resistant to nystatin,streptomycin, and polymyxin B a peptide group antibiotic while 84% of isolatesresistant to vancomycin.When the strains were evaluated regarding 3 of the properties, BK9-40 strain wasdetermined as the most qualified one. In order to formulize a probiotic preparationcontains more than one strain alone the usage of the L. maltaromicus AC10-43,Lactobacillus sp. AB16-77 and AK2-8, L. plantarum AK4-120, L. intestinalis AK5-22, L. rhamnosus AK6-27, L. casei subsp. rhamnosus, AK7-29, L. plantarum AK7-31, L. plantarum BK9-40ve E. malodaratus AK7-32, together with this strain issuggested.Key Words | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Bazı lastik asit bakterilerinin probiyotik olarak kullanılma özellikleri | |
dc.title.alternative | The use of some lactic acid bacterias as probiotic | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 170852 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 184352 | |
dc.description.pages | 105 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |