Show simple item record

dc.contributor.advisorAyşan, Mustafa Erhan
dc.contributor.authorBaşak, Fatih
dc.date.accessioned2020-12-10T12:32:46Z
dc.date.available2020-12-10T12:32:46Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/288887
dc.description.abstractPeritoneal kavite içine uygulanan sıvıların fiziksel bir özelliği olan viskozitelerinin postoperatif peritoneal adezyonların önlenmesindeki etkinliğini değerlendirmek amacıyla deneysel çalışma planlandı. Otuzaltı adet Wistar albino dişi sıçan (ortalama ağırlık 160±30g, ortalama 6.5 aylık, out-bred üretim) üç eşit gruba ayrıldılar. Her grupta standart adezyon modeli oluşturuldu. Daha sonra grup-1'e peritoneal kavite içine 3ml izotonik sodyum klorür (relatif viskozite değeri:1), grup-2'ye 3ml standart %6 hidroksi etil starch (HES) (relatif viskozite değeri: 2.9), grup-3'e ise 3ml, suyu azaltılarak yoğunlaştırılmış standart HES (relatif viskozite değeri: 249.7) solüsyonları konuldu. Tüm sıçanlar postoperatif 10.gün sakrifiye edilerek oluşan adezyonlar evrelendirildi. Yoğun HES grubunda 9 denekte grade-3 (%75), 3 denekte grade-2 (%25); az yoğun HES grubunda 1 denekte grade-3 (%8,3), 6 denekte grade-2 (%50), 5 denekte grade-1 (%41,6); izotonik sodyum klorur grubunda 9 denekte grade-3 (%75), 3 denekte grade-2 (%25) adezyonlar gelişti. Yoğun HES ve izotonik sodyum klorur gruplarının adezyon skorları birbirine eşittir (p=1), HES grubunun adezyon skoru ise anlamlı düzeyde daha azdır (χ²:18.23, p<0.001). Sonuç olarak, mekanizması henüz anlaşılamayan bir şekilde, peritoneal kavite içine konulan sıvıların viskozitesinin yükselmesi bilinmeyen kritik bir değere kadar peritoneal adezyon oluşumunu azaltabilmektedir.
dc.description.abstractPurpose of this study is to asses the effectiveness of fluids viscosities applied into the peritoneal cavity to prevent postoperative peritoneal adhesions. Thirty six Wistar albino female rats (average weight 160±30g, average 6.5 months, out-bred production) were divided into three equal groups. A standard adhesion pattern was formed in each group. After then, 3 ml isotonic sodium chloride solution (relative viscosity value: 1) was added into the peritoneal cavity in group 1; 3 ml standard 6% hydroxy ethyl starch solution (HES) (relative viscosity value: 2.9) was added into the peritoneal cavity in group 2; and a standard HES solution that was concentrated by dehydration (relative viscosity value: 249.7) was added into the peritoneal cavity in group 3. All rats were sacrificed in postoperative day 10 and the adhesions that formed were staged. In group 3, grade-3 adhesions developed in 9 (75%) rats, grade-2 developed in 3 (25%) rats; in group 2, grade-3 developed in 1 (8.3%) rat, grade-2 developed in 6 (50%) rats, grade-1 developed in 5 (41.6 %) rats. In the group 1, grade-3 adhesions developed in 9 (75%) rats, and grade-2 developed in 3 (25%) rats. The adhesion scores of group 3 and group 1 were equal to each other (p=1), while the adhesion score in group 2 was significantly less (χ²:18.23, p<0.001). In conclusions, increasing the viscosity of fluids that are inserted in the peritoneal cavity may reduce the formation of postoperative peritoneal adhesions till a critical value of unknown viscosity is achieved. The mechanism of this process remains unclear.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGenel Cerrahitr_TR
dc.subjectGeneral Surgeryen_US
dc.titleDeneysel adezyon modelinde, peritoneal kavite içine konulan sıvıların viskozitelerinin peritoneal adezyonların önlenmesindeki etkinliği.
dc.title.alternativeIn the experimental adhesion model, effect of viscosities of the fluids that are added into the peritoneal cavity on preventing peritoneal adhesions.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGenel Cerrahi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10107997
dc.publisher.instituteSSK İstanbul Eğitim Hastanesi
dc.publisher.universityDİĞER (KURUMLAR, HASTANELER VB.)
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid419781
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess