Show simple item record

dc.contributor.advisorErdal, İbrahim
dc.contributor.authorPeker, Murat
dc.date.accessioned2020-12-10T12:32:20Z
dc.date.available2020-12-10T12:32:20Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/288616
dc.description.abstractBu araştırma Isparta ilinin kiraz ve elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı Eğirdir,Gelendost, Yalvaç, Senirkent, Atabey, Uluborlu ve Keçiborlu ilçelerinde yürütülmüştür. Buçalışma ile Isparta ilindeki kiraz ve elma bahçelerinin B beslenme durumlarının toprak veyaprak testleri ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca topraktaki B konsantrasyonları ile bitki Bkonsantrasyonları ve bazı toprak özellikleri arasındaki ilişkiler irdelenmeye çalışılmıştır. Buamaçla yöreyi temsilen seçilen kiraz ve elma bahçelerinden 0-20 cm ve 20-40 cm derinliktenalınan topraklarda ve yaprak örneklerinde B analizleri yapılmıştır.Toprak analiz sonuçlarına göre, kiraz bahçelerinin 0-20 cm derinliğinden alınanörneklerinin % 60'ının yeterli (0.5-2.0 ppm) % 40'ının yetersiz (<0.5 ppm) düzeyde yarayışlı Biçerdiği görülürken, 20-40 cm derinlikten alınan örneklerin % 23'ü yeterli, % 77'si ise yetersizdüzeyde yarayışlı B içermektedir. Elma bahçelerinden alınan toprak analiz sonuçlarına göre ise0-20 ve 20-40 cm deki toprakların sırasıyla % 79 ve % 54' ü yeterli düzeyde (0.5-2.0 ppm)yarayışlı B içerirken % 31 ve % 46 sı yetersiz düzeyde (<0.5 ppm) yarayışlı B içermektedir.Yapılan yaprak analiz sonuçlarına göre her iki bitkiye ait örneklerin tamamında Biçeriğinin yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir (>20ppm).Sonuç olarak toprak analizlerine göre bahçelerin yaklaşık yarısında (0-40 cm için genelortalama) B eksikliği belirlenmiş olmasına rağmen, yaprak analiz sonuçlarına göre bahçelerintamamında B eksikliği belirlenmemiştir. Bu durum bazı bahçelerde toprak ve yaprak testleriarasında uyum gözlenirken bazılarında bir uyumsuzluğun olduğunu göstermektedir. Yani bazıtopraklarda kullanılmış olan toprak B testi yöntemi işlememiştir. Bu nedenle uyumsuzluğunolduğu alanlara ait toprak özellikleri detaylı olarak belirlendikten sonra bu topraklargruplandırılmalı ve bu özelliklere sahip alanlar için yarayışlı B belirlemesine yönelik yeni testyöntemleri üzerinde çalışılmalıdır. Yada daha geniş kapsamlı bir çalışma ile farklı bitkileri elealan ve toprak testleriyle eşgüdüm halinde yürütülen uzun soluklu test tekniklerigeliştirilmelidir.ANAHTAR KELİMELER: Bor, Bor beslenmesi, Bitki Besin Elementleri, Toprak Özellikleri,Etkileşimler
dc.description.abstractThis study was carried out in Eğirdir, Gelendost, Yalvaç, Senirkent, Atabey, Uluborlu,Keçiborlu districts of Isparta province. The aim of this study was to determine B status of theorchards in which apple and cherry have been commonly grown by doing soil and leaves tests.In addition, relations between soil B-plant B concentrtion and some soil properties were tried toinvetigate. For that reason, soil samples were taken from different depths (0-20 and 20-40 cm)and plant leaves were collected from representative orchards of the study area. These sampleswere analysed in term of B concentration in laboratory.According to soil analysis results, while 60 % of soil samples taken from 0-20 cm depthin cherry orchards has sufficient level (0.5-2.0 ppm), 40 % has not sufficient level (<0,5 ppm) interms of available B concentration. Furthermore, 23 % of soil samples taken from 20-40 cmhave adequate available B concentration level, however; 77 % has not adequate available Bconcentration. Analysis results also show that 79 % and 54 % of soil samples collected from 0-20 cm and 20-40 cm depths in apple orchards have sufficient level of B, respectively; 31 % and46 % of samples contain insufficient available B in the 0-20 and 20-40 cm depth, respectively.According to leaf analysis results B concentration was sufficient for both plants.As a result of soil analysis, although B deficiency was determined in nearly half of theorchards (general average for 0-40 cm depth); leaf analysis showed that there was not adeficiency in all orchards. These results showed that there was not a accordance between soiland leaf tests in some orchards, althought there was an accordance in some orchards. This showthat, B testing methodology is not suitable for some soil. For that reason, it should be studied onnew methodology for available B determination in this areas after determining detail soilproperties.KEY WORDS: Boron, boron nutrition, plants nutrition, soil properties, interactions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleIsparta yöresi elma ve kiraz ağaçlarının bor beslenme durumlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of bor status of apple and cherry trees in Isparta
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentToprak Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid189884
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid197345
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess