Isparta yöresi elma ve kiraz ağaçlarının bor beslenme durumlarının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Erdal, İbrahim | |
dc.contributor.author | Peker, Murat | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:32:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:32:20Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/288616 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma Isparta ilinin kiraz ve elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı Eğirdir,Gelendost, Yalvaç, Senirkent, Atabey, Uluborlu ve Keçiborlu ilçelerinde yürütülmüştür. Buçalışma ile Isparta ilindeki kiraz ve elma bahçelerinin B beslenme durumlarının toprak veyaprak testleri ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca topraktaki B konsantrasyonları ile bitki Bkonsantrasyonları ve bazı toprak özellikleri arasındaki ilişkiler irdelenmeye çalışılmıştır. Buamaçla yöreyi temsilen seçilen kiraz ve elma bahçelerinden 0-20 cm ve 20-40 cm derinliktenalınan topraklarda ve yaprak örneklerinde B analizleri yapılmıştır.Toprak analiz sonuçlarına göre, kiraz bahçelerinin 0-20 cm derinliğinden alınanörneklerinin % 60'ının yeterli (0.5-2.0 ppm) % 40'ının yetersiz (<0.5 ppm) düzeyde yarayışlı Biçerdiği görülürken, 20-40 cm derinlikten alınan örneklerin % 23'ü yeterli, % 77'si ise yetersizdüzeyde yarayışlı B içermektedir. Elma bahçelerinden alınan toprak analiz sonuçlarına göre ise0-20 ve 20-40 cm deki toprakların sırasıyla % 79 ve % 54' ü yeterli düzeyde (0.5-2.0 ppm)yarayışlı B içerirken % 31 ve % 46 sı yetersiz düzeyde (<0.5 ppm) yarayışlı B içermektedir.Yapılan yaprak analiz sonuçlarına göre her iki bitkiye ait örneklerin tamamında Biçeriğinin yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir (>20ppm).Sonuç olarak toprak analizlerine göre bahçelerin yaklaşık yarısında (0-40 cm için genelortalama) B eksikliği belirlenmiş olmasına rağmen, yaprak analiz sonuçlarına göre bahçelerintamamında B eksikliği belirlenmemiştir. Bu durum bazı bahçelerde toprak ve yaprak testleriarasında uyum gözlenirken bazılarında bir uyumsuzluğun olduğunu göstermektedir. Yani bazıtopraklarda kullanılmış olan toprak B testi yöntemi işlememiştir. Bu nedenle uyumsuzluğunolduğu alanlara ait toprak özellikleri detaylı olarak belirlendikten sonra bu topraklargruplandırılmalı ve bu özelliklere sahip alanlar için yarayışlı B belirlemesine yönelik yeni testyöntemleri üzerinde çalışılmalıdır. Yada daha geniş kapsamlı bir çalışma ile farklı bitkileri elealan ve toprak testleriyle eşgüdüm halinde yürütülen uzun soluklu test tekniklerigeliştirilmelidir.ANAHTAR KELİMELER: Bor, Bor beslenmesi, Bitki Besin Elementleri, Toprak Özellikleri,Etkileşimler | |
dc.description.abstract | This study was carried out in Eğirdir, Gelendost, Yalvaç, Senirkent, Atabey, Uluborlu,Keçiborlu districts of Isparta province. The aim of this study was to determine B status of theorchards in which apple and cherry have been commonly grown by doing soil and leaves tests.In addition, relations between soil B-plant B concentrtion and some soil properties were tried toinvetigate. For that reason, soil samples were taken from different depths (0-20 and 20-40 cm)and plant leaves were collected from representative orchards of the study area. These sampleswere analysed in term of B concentration in laboratory.According to soil analysis results, while 60 % of soil samples taken from 0-20 cm depthin cherry orchards has sufficient level (0.5-2.0 ppm), 40 % has not sufficient level (<0,5 ppm) interms of available B concentration. Furthermore, 23 % of soil samples taken from 20-40 cmhave adequate available B concentration level, however; 77 % has not adequate available Bconcentration. Analysis results also show that 79 % and 54 % of soil samples collected from 0-20 cm and 20-40 cm depths in apple orchards have sufficient level of B, respectively; 31 % and46 % of samples contain insufficient available B in the 0-20 and 20-40 cm depth, respectively.According to leaf analysis results B concentration was sufficient for both plants.As a result of soil analysis, although B deficiency was determined in nearly half of theorchards (general average for 0-40 cm depth); leaf analysis showed that there was not adeficiency in all orchards. These results showed that there was not a accordance between soiland leaf tests in some orchards, althought there was an accordance in some orchards. This showthat, B testing methodology is not suitable for some soil. For that reason, it should be studied onnew methodology for available B determination in this areas after determining detail soilproperties.KEY WORDS: Boron, boron nutrition, plants nutrition, soil properties, interactions. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Isparta yöresi elma ve kiraz ağaçlarının bor beslenme durumlarının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of bor status of apple and cherry trees in Isparta | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Toprak Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 189884 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 197345 | |
dc.description.pages | 104 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |