Show simple item record

dc.contributor.advisorÖner, Zübeyde
dc.contributor.authorAloğlu, Hatice
dc.date.accessioned2020-12-10T12:31:51Z
dc.date.available2020-12-10T12:31:51Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/288429
dc.description.abstractÖZETBu çalışmada gastrit ve spesifik olmayan gastrit rahatsızlığı bulunan 21 bireydenalınan gastrik biyopsi ve dışkı örnekleri ile 13 sağlıklı bireyden sağlanan dışkıörneklerinden izole edilen laktik asit bakterilerinin kolesterolü azaltabilmeözellikleri incelenmiştir.96 adet laktobasil ve 33 adet enterokokun, 150 µg/mL kolesterol ilave edilmişMRS-THİO sıvı besiyerinden kolesterolü azaltma yüzdeleri belirlenmiştir. Buamaçla 24 saatlik inkübasyon sonrası süpernatantaki, peletteki ve kontroldekikolesterol miktarları spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Laktobasillerdenkolesterolü azaltma yüzdesi en yüksek bakteri %58.17 ile L. casei subsp. caseiBK10-48, en düşük bakteri ise % 0.49 kolesterol azaltma oranı ile L.acidophilusAB5-18'dur. Enterokoklardan ise kolesterolü azaltma yüzdesi en yüksek bakteri%52.24 ile E. faecalis BC21-104, en düşük bakteri ise % 4.69 kolesterol azaltmaoranı ile E. malodaratus AK7-32'dir. Ayrıca bakterilerin 24 saatlik inkübasyonlarısonrasında pH tayinleri de yapılmış ve pH değişimi ile kolesterol azalımı arasındabir ilişki bulunamamıştır. pH değerleri oldukça değişkenlik göstermiştir.Bakterileringösterdiği en düşük pH değeri 4.18 iken en yüksek değer 5.30'dur.İncelenen bakteriler arasında kolesterol azaltma yüzdeleri yüksek olan 13 tanesiseçilmiştir. Seçilen bakterilerin asit ve safra toleransları ayrıca safra tuzlarınıdekonjuge etme özellikleri incelenmiştir. 13 bakteriden 6 tanesi 60. dakikaya kadarcanlılığını kaybetmişken 4 tanesi pH 2'de 120 dakika süresince canlılığını devamettirebilmiştir. Bakterilerin safra toleransları değişkenlik göstermiş ve bakterilerdenbir tanesi safra tuzu varlığında hiç gelişememiştir. L. agilis AC3-10 safrayadayanıklılığı en yüksek bakteri iken L. agilis BK10-47 safra dayanıklılığı en düşükbakteridir.Seçilen 13 adet bakterinin %15 yağlı kremada kolesterolü azaltma özellikleriincelenmiştir. Kremadaki kolesterol tayini gaz kromatografisinde yapılmıştır.Bakterilerin kremadaki kolesterolü azaltma yüzdeleri ile sıvı besiyerindeki azaltmayüzdeleri arasında farklılıklar görülmüştür. MRS-THİO sıvı besiyerinde kolesterolüen fazla azaltan mikroorganizma L. casei subsp. casei BK10-48 iken kremada L.maltaromicus AC3-16 ve L. maltaromicus A21-101 en iyi azaltmayı yapmıştır.Anahtar kelimeler: Kolesterol azaltma oranı, Laktik asit bakterileri, Asit toleransı,Safra toleransı
dc.description.abstractABSTRACTIn this study, cholesterol assimilation of lactic acid bacteria which were isolatedpreviously from feces samples of 13 healty persons and gastric biopsy samples of21 persons who have gastride or non specific gastride were investigated.Cholesterol reduction rate of 96 lactobacilli and 33 enterococci were determined inMRS-THIO broth supplemented with 150 µg/ml cholesterol. For this purposecholesterol in culture supernatants, pelets and control samples were determined byspectrophotometric methods after 24h incubation period.Among Lactobacillus, while L. casei subsp. casei BK10-48 has shown the highestcholesterol assimilation ( 58.17 %) and L. acidophilus AB5-18 the lowest (0.49 %).Regarding cholesterol reduction ability of enterococci, maximum assimilation wasdetermined in E. faecalis BC21-104 (52.24%) and minimum assimilation in E.malodaratus AK7-32(4.69 %). Besides pH was determined after 24 h incubation.There was no evidence for any correlation between the pH and cholesterolassimilation ratio. pH value of the cultures rather varied from 4.18 to 5.30.Thirteen lactic acid bacteria having high cholesterol reduction ratio were selected.Selected bacteria were examined for their acid tolerans, bile salt tolerans anddeconjugation of bile salt. Among these 13 bacteria, 6 bacteria were inhibited after60 min.at pH 2.0, 4 bacteria could survive for 120 min. Bile salt tolerance of thestrains was variable. One bacterium did not grow in bile salt MRS-THIO broth. L.agilis AC3-10 was the most resistant strain to bile salt however, L. agilis BK10-47was the most sensitive strain. Cholesterol assimilation of these bacteria were alsoexamined by using a gas chromatographic method in cream (Fat 15 %). L. caseisubsp. casei BK10-48 caused the highest cholesterol reduction in MRS-THIO brothwhile L. maltaromicus AC3-16 and L. maltaromicus A21-101 had the bestcholesterol assimilation in cream.Keywords: Cholesterol reduction ratio, Lactic acid bacteria, Acid tolerance, Biletoleranceen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBazı laktik asit bakterilerinin kullanımı ile kolesterolün azaltılması
dc.title.alternativeReduction of cholesterol by using some lactic acid bacteria
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid190596
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid197044
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess