Antalya ilinde tüketicilerin kırmızı et satın alım yerleri tercihlerinin analizi
dc.contributor.advisor | Hatırlı, Selim Adem | |
dc.contributor.author | Tosun, Özge Okşan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:31:27Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:31:27Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/288214 | |
dc.description.abstract | ÖZETANTALYA İLİNDE TÜKETİCİLERİN KIRMIZI ET SATIN ALIMYERLERİ TERCİHLERİNİN ANALİZİÖzge Okşan TOSUNAntalya ilinde yaşayan ailelerin kırmızı et satın alım yerleri incelenen bu çalışmada,kırmızı et satın alım yerleri tercihlerini etkileyen başlıca sosyo-ekonomik faktörlerinanalizi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Logit modeli kullanılmış ve aileler ile yüzyüzegörüşme yoluyla yapılan anketlerden elde edilen veriler analiz edilerek model tahminedilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre incelenen ailelerin ortalama aylık geliri 1518 YTL, aylıkortalama tüketim harcaması 1026.79 YTL, ortalama gıda harcaması 401.61 YTL,ortalama süpermarket harcaması 228.63 YTL olarak belirlenmiştir. İncelenenailelerin %41.05'inin kırmızı et alışverişleri için kasapları, %58.95'inin desüpermarketleri tercih ettikleri ortaya konulmuştur.Analiz sonuçlarına göre, modele dahil edilen değişkenlerin tamamının beklenenişarete sahip olduğu gelir ve fiyat değişkenleri dışındaki aile reisinin eğitim durumu,süpermarket uzaklığı, satın alım sıklığı, süpermarket kulüp üyeliği, kredi kartıkullanım imkanı, etin tazeliği tamamının %10 önem seviyesinde istatistiksel olarakanlamlı olduğu belirlenmiştir.Ayrıca, sonuçlarına göre, ailelerin kırmızı et satın alımında süpermarketleri tercihetmelerinde en önemli faktörler tazelik, hijyen, etle birlikte diğer ihtiyaçların teminimkânı ve güvenilirlik olarak belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | ABSTRACTAN ANALYSIS OF RED MEAT PURCHASING PREFERENCES OFHOUSEHOLDS IN ANTALYAÖzge Okşan TOSUNThis study investigates main socio-economic factors affecting red meat purchasingsources of households in Antalya. From the collected household survey data, a logitmodel was estimated. Research results showed that average monthly is 1518 YTL,average monthly consumption expenditure is 1026.79 YTL and average monthlyfood and supermarket expenditures are 401.61 YTL and 228.63 YTL, respectively.The results also revealed that 41.05% of households purchase red meat frombutchers, 58.95% households purchase red meat from market and supermarketschoose as primary re meat purchasing sources.Based on the logit model estimates, households mainly prefer supermarket for redmeat purchasing sources due mainly to freshness, hygienic conditions of meat andpurchasing other needs at the same time while purchasing meat too.KEY WORDS: Red meat purchasing sources, Red meat consumption,Supermarkets, Logit | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Antalya ilinde tüketicilerin kırmızı et satın alım yerleri tercihlerinin analizi | |
dc.title.alternative | An analysis of red meat purchasing preferences of households in Antalya | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 181332 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 185120 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |