Pre, pro ve simbiyotiklerin kolesterolden zengin gıda ile beslenmiş ratlarda serum kolesterol düzeylerine etkileri
dc.contributor.advisor | Suher, Mehmet Murat | |
dc.contributor.author | Aktimur, Sude Hatun | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:29:50Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:29:50Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2020-02-11 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/287493 | |
dc.description.abstract | Son zamanlarda barsakta kolonize olarak konakçıda faydalı etkiler oluşturan probiyotikler ve onların kolonizasyonuna yardımcı olan prebiyotiklerin kolesterol düşürücü etkileri üzerinde durulmaya başlanmıştır. Kardiyovasküler hastalıkların gelişiminde önemli risk faktörlerinden olan hiperkolesteroleminin insan sağlığı üzerine negatif etkileri uzun süredir bilinmektedir. Bu çalışmada kolesterolden zengin gıda ile beslenmiş ratlarda pre, pro ve simbiyotiklerin serum kolesterol düzeylerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışma için 5 grupta 30 adet Wistar tipi rat kullanıldı. Ratlar öngörülen besin maddeleriyle 21 gün süreyle beslendi. Grup I'deki 6 rata sadece normal rat gıdası, Grup II'deki 6 rata kolesterollü diyet, Grup III'teki 6 rata kolesterollü gıda ve probiyotik (P. jensenii BDP11), Grup IV'teki 6 rata kolesterollü gıda ve prebiyotik (1.4-dihydroxy-2-naphthoic acid: DHNA) ve Grup V'teki 6 rata ise kolesterollü gıda ve simbiyotik (P. jensenii BDP11 + DHNA) verildi, 21 gün sonunda kan örnekleri alınmasını takiben pnömotoraks oluşturulması yoluyla ratlar sakrifiye edildi. AST, ALT, total kolesterol, LDL, HDL ve TG değerleri toplanarak verilerin analizlerinde SPSS 16.0 programı kullanıldı, istatistikler için One-Way ANOVA, gruplar arasındaki farklılıkları değerlendirmek için Post Hoc – Tukey testi kullanıldı.İstatistiksel değerlendirme sonunda; total kolesterol, LDL ve HDL değerleri açısından gruplar arasındaki fark anlamlıydı (p<0.005). Total kolesterol ve LDL değerlerinde probiyotik, prebiyotik ve simbiyotik ile kontrollere göre anlamlı düşüş saptanırken, HDL değerinde istatistiksel yönden anlamlı artış saptandı (p<0.005).Sonuç olarak; bu çalışmada önceki çalışmalarda kullanılmamış olan P. jensenii BDP11 ve/veya DHNA ile anlamlı kolesterol düşürücü etki sağlandığı, simbiyotik kullanımının ise daha efektif olduğu gösterilmiştir. Kolesterol düşürücü etki açısından önceden çalışılmamış olan prebiyotik ve probiyotik kombinasyonunu kullanması ve olumlu sonuçları nedeniyle çalışmamız dikkate değerdir. | |
dc.description.abstract | Probiotics and prebiotics are recently been hypothesized to reduce the serum cholesterol level in animal and human. İt has been recognized for many years that hypercholesterolemia is a major risk factor for cardiovaskuler disease such as atherosclerosis and has a lot of negative effect on human health. Thus, the aim of this study is to analyse the impact of probiotics and/or prebiotics on lipid metabolism in hipercholesterolemi induced rats.A total of 30 Wistar rats divided into 5 groups and, all of them feeded with normal rat chow. Group II were given cholesterol rich diet, whereas Group III were given cholesterol rich diet and probiotics (P. jensenii BDP11), Group IV were given cholesterol rich diet and prebiotics (1.4-dihydroxy-2-naphthoic acid: DHNA) and Group V were given cholesterol rich diet and symbiotics (P. jensenii BDP11 + DHNA), solely. All the rats were feeded for 21 days and blood samples were taken and serum AST, ALT and lipids measurements were made. The data analysis were perfomed with SPSS 16.0 software programme; istatistics were evaluated with One-Way ANOVA and the difference between groups were evaluated with Post Hoc – Tukey test. For total cholesterol, LDL and HDL cholesterol difference between groups was significant (p<0.005). Probiotics, prebiotics and symbiotics has showed significant lowering effect on total cholesterol and LDL cholesterol groups, also their effects on HDL cholesterol was significant increase (p<0.005). As a conclusion, this study proves that probitics and prebiotics significantly reduce the serum cholesterol on rats, especially when they are used in combination. Reaching this promising result with unstudied prebiotics and probiotics are particularly noteworthy. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gastroenteroloji | tr_TR |
dc.subject | Gastroenterology | en_US |
dc.title | Pre, pro ve simbiyotiklerin kolesterolden zengin gıda ile beslenmiş ratlarda serum kolesterol düzeylerine etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of probiotics, prebiotics and symbiotics on serumcholesterol levels | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-02-11 | |
dc.contributor.department | İç Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10325960 | |
dc.publisher.institute | Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi | |
dc.publisher.university | DİĞER (KURUMLAR, HASTANELER VB.) | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 608398 | |
dc.description.pages | 51 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |