Organik ve konvensiyonel tarım koşullarında yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin normal ve kontrollü atmosferde depolanması
dc.contributor.advisor | Koyuncu, Mehmet Ali | |
dc.contributor.author | Dilmaçünal, Tuba | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:26:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:26:37Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/286167 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, 2006-2008 yılları arasında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Organik ve konvensiyonel koşullarda yetiştirilen `Rajka', `Rubinola' ve `Topaz' elma çeşitleri, derimi yapıldıktan sonra 0ºC sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarındaki normal atmosferli (NA) soğuk odalarda 6 ay, aynı sıcaklık ve oransal nem koşullarındaki kontrollü atmosfer (KA) kabinlerinde uygulanan 3 farklı atmosfer bileşiminde (K1:%21 O2+%0.03 CO2, K2:%3 O2+%5 CO2 ve K3:%1 O2+%3 CO2) 10 ay depolanmıştır. Depolama boyunca meyvelerde, ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, solunum hızı, etilen üretim miktarı, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, meyve kabuk rengi, nişasta içeriği ve duyusal değerlendirmeler (dış görünüş ve tat-aroma) yapılmıştır.Çalışma sonunda, KA'de depolanan meyvelerin, NA'de depolananlara göre kalitelerini daha iyi koruduğu sonucu ortaya çıkmıştır. KA kabinleri arasında K1 (kontrol)'de depolanan meyvelerin diğerlerine göre daha düşük kalite özellikleri gösterdiği, K2 ve K3'ün ise genel olarak birbirine yakın sonuçlar verdiği bulunmuştur. NA koşullarında depolanan organik meyvelerden `Rajka' ve `Rubinola' çeşitlerinin 4 ay, `Topaz' çeşidinin ise 5 ay kaliteli bir şekilde depolanabileceği bulunmuştur. Konvensiyonel koşullarda yetiştirilen ve NA koşullarında depolanan `Rajka' ve `Rubinola' çeşitlerinin 5 ay, `Topaz' çeşidinin ise 6 ay kaliteli bir şekilde depolanabileceği sonucuna varılmıştır. KA koşullarında, K1'de depolanan organik `Rajka' ve `Rubinola' çeşitlerinin 4-5 ay, `Topaz' çeşidinin ise 6 ay; konvensiyonel koşullarda yetiştirilerek K1'de depolanan tüm çeşitlerin 6 ay kaliteli bir şekilde depolanabileceği ortaya çıkmıştır. K2 ve K3 atmosfer bileşimlerinde organik `Rajka' ve `Rubinola' çeşitlerinin 8 ay, `Topaz' çeşidinin ise 10 ay; konvensiyonel `Rajka' ve `Rubinola' çeşitlerinin 8-9 ay, `Topaz' çeşidinin ise 10 ay kaliteli bir şekilde depolanabileceği sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | This study was contucted for two years between 2006-2008. `Rajka?, `Rubinola? and `Topaz? apple varieties growth under organic and conventional farming conditions harvested and cold stored at 0ºC temperature and 90±5% relative humidity conditions for 6 months in normal (air) atmosphere (NA) conditions and 10 months in controlled atmosphere (CA) conditions include 3 different atmospheric contents (K1:%21 O2 + %0.03 CO2, K2:%3 O2 + %5 CO2 and K3:%1 O2 + %3 CO2). Fruits were evaluated as weight loss, fruit flesh firmness, respiration rate, ethylene production, soluble solid contents, titratable acidity, fruit skin colour, starch content and sensory analysis (external quality and taste-aroma) during cold storage.It was found that fruits stored in CA maintained their quality better than NA conditions. Among the atmospheric contents, fruits stored in K1 (control) was showed poor quality, generally K2 and K3 were gave the similar quality. It was determined that, organic `Rajka? and `Rubinola? varieties were stored for 4 months and `Topaz? variety was stored for 5 months with high quality at NA conditions. Conventional `Rajka? and `Rubinola? varieties were stored for 5 months and `Topaz? variety was stored for 6 months with high quality at NA conditions. Organic `Rajka? and `Rubinola? varieties were stored for 4-5 months and `Topaz? variety was stored for 6 months with high quality in K1 at CA conditions. All the varieties of conventional conditions were stored for 6 months in K1 with high quality. Organic `Rajka? and `Rubinola? varieties were stored for 8 months and `Topaz? variety was stored for 10 months with high quality in K2 and K3 atmospheric contents. Conventional `Rajka? and `Rubinola? varieties were stored for 8-9 months and `Topaz? variety was stored for 10 months with high quality in K2 and K3 atmospheric contents at CA conditions. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Organik ve konvensiyonel tarım koşullarında yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin normal ve kontrollü atmosferde depolanması | |
dc.title.alternative | Normal and controlled atmosphere storage of some apple cultivars grown in organic and conventional farming conditions | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 358464 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 259094 | |
dc.description.pages | 204 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |