Show simple item record

dc.contributor.advisorAlbayrak, Sebahattin
dc.contributor.authorKoçer, Abdullah
dc.date.accessioned2020-12-10T12:24:49Z
dc.date.available2020-12-10T12:24:49Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/285245
dc.description.abstractBu araştırma, Isparta koşullarında yem bezelyesi (Pisum sativum spp. arvense L.)'nin yulaf (Avena sativa L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) ile oluşturdukları karışımlarda üretilen otun verimi ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla 2010 yılı vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Araştırmada yalın ekimlerin yanı sıra bezelye ile yulaf ve arpa karışımları için 55:45 ve 65:35 oranları kullanılmıştır.Çalışma sonucunda; en yüksek yeşil ot ve kuru ot verimleri yalın yulaf ve arpadan elde edilirken (sırasıyla, 3750-3633 kg/da ve 1319-1237 kg/da) karışımlarda tahıl oranı arttıkça ot verimlerinde de artış belirlenmiştir. Yalın bezelye hariç diğer yalın ekimlerin ve tüm karışımların ham protein verimleri istatistiki olarak aynı gurup içerisinde yer almıştır (120.14-147.06 kg/da). Araştırmada en düşük ADF ve NDF değerleri yalın bezelyede tespit edilirken, tüm karışımların ADF ve NDF oranları yalın tahıllardan daha düşük olarak bulunmuştur. Tüm karışımların TDN, DMI ve DDM değerleri yalın bezelyeden düşük bulunurken, yalın tahıllardan yüksek bulunmuştur. Bezelye oranının yüksek olduğu karışımlarda RFV ve NE1 değerleri daha yüksek olmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre yüksek verim ve kaliteli ot elde etmek için bezelyenin %65, yulaf ve arpanın ise % 35 oranında ekilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThis research carried out to determine forage yields and qualities of pea (Pisum sativum spp. arvense L.), oat (Avena sativa L.) and barley (Hordeum vulgare L.) monocultures and mixtures under Isparta conditions in 2010 vegetation period. In present study, %65 and 55% mixture rates for pea were used.In this study; while the highest green forage and hay yield were obtained from pure oat and barley (3750-3633 kg/da and 1319-1237 kg/da, respectively), increasing cereal ratio resulted in an increased forage yields in mixtures. The highest crude protein yields were obtained from all mixtures and monocultures except pea (120.14-147.06 kg/da). While the least ADF and NDF content was determined in pure pea, ADF and NDF contents of pea+cereal mixtures were lower than pure cereals. TDN, DMI and DDM values of all pea+cereal mixtures were lower than pure pea but higher than pure cereals. Increasing pea ratio in mixture resulted in increased RFV and NE1 values. In conclusion, 65% pea and 35% oat or barley mixture can be recommended in similar ecologies because of theirs high forage yields and qualities.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYem bezelyesi (Pisum sativum spp. arvense L.)`nin yulaf ve arpa ile karışımlarında ot verim ve kalitelerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of forage yield and quality of pea (Pisum sativum spp. arvense L.) mixtures with oat and barley
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPea
dc.subject.ytmForage pea
dc.subject.ytmPisum sativum
dc.subject.ytmOat
dc.subject.ytmBarley
dc.subject.ytmGrass yield
dc.subject.ytmRow spacing
dc.subject.ytmFeed yield
dc.identifier.yokid391657
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid283804
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess