Show simple item record

dc.contributor.advisorBuyruk, Lütfi
dc.contributor.authorAydemir, Durmuş Ali
dc.date.accessioned2020-12-10T12:24:19Z
dc.date.available2020-12-10T12:24:19Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-01-31
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/284998
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi alan lisans öğrencilerinin kariyer beklentilerini ölçmektir. Gastronominin her geçen gün önem kazanması, Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğiti mininde yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Türkiye de 2003 yılında başlayan Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimi her geçen sene yaygınlaşarak, 2017 yılında 56 programı bulmuştur.Araştırmanın ana kütlesini, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan devlet üniversitelerinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim gören lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Anket yolu ile toplanan veriler istatiksel paket programlar yoluyla analiz edilmiştir. Öğrencilerin kariyer beklenti düzeylerinin, demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla yapılan `t'' testi ve `Anova'' testi sonuçlarına göre; öğrencilerin cinsiyetleri ile kariyer beklentileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Ortaöğretimde alan ile ilgili ders alma ve kariyer beklentileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin yaşadıkları coğrafi bölge değişkeni ile kariyer beklentileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir.Öğrenim görülen sınıf, yaş ve ailenin aylık geliri değişkenleri ile kariyer beklentileri arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Yine yapılan `t` testi ve `Anova` testi sonuçlarına göre; Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında staj yapan öğrenciler ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında staj yapmayan öğrencilerin kariyer beklentileri arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Eğitim, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitimi, Kariyer Beklentisi
dc.description.abstractThe aim of this study is to measure career expectations of undergraduate students studying gastronomy and culinary arts. Gastronomy has become more and more important every day, and Gastronomy and Culinary Arts education has become popular. Turkey also Gastronomy and Culinary Arts training began in 2003 widespread with each passing year, it has found 56 program in 2017.The main mass of the research constitutes undergraduate students studying in Gastronomy and Culinary Arts in state universities in Central Anatolia. Data collected via questionnaire were analyzed by statistical package programs.According to the results of `t` test and `Anova` test conducted to determine whether career expectations of students differ according to their demographic characteristics; it was found that there was no significant difference between the sexes of students and career expectations. It has been determined that there is no significant difference between the course taking and career expectations of the field in secondary education. It was also found that there was no significant difference between the geographical region variables and the career expectancies experienced by the students.It was found that there were significant differences between the variables of education, age and family monthly income and career expectations. According to the `t` test and the `Anova` test results, It has been found that there are significant differences between students who are practicing in the field of Gastronomy and Culinary Arts and those who are not practicing in the field of Gastronomy and Culinary Arts.Key Words: Gastronomy, Education, Gastronomy and Culinary Arts Education, Career Expectationsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleGastronomi ve mutfak sanatları eğitimi alan üniversite öğrencilerinin kariyer beklentileri: Lisans öğrencilerine yönelik bir araştırma
dc.title.alternativeCareer expectations of university students who have training in gastronomy and culinary arts: A study on undergraduate students
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-31
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmUniversities
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmGastrostomy
dc.subject.ytmCulinary education
dc.subject.ytmCareer
dc.subject.ytmCareer expectation
dc.identifier.yokid10195728
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityNEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid523645
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess