Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkoç, Aziz Gökhan
dc.contributor.authorZaro, Serkan
dc.date.accessioned2020-12-10T12:23:20Z
dc.date.available2020-12-10T12:23:20Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-09-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/284498
dc.description.abstractBu çalışmada mutfak departmanı çalışanlarının, örgütsel destek algılarının işe yabancılaşma eğilimlerine olan etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu sayede mutfak çalışanlarının, örgütlerinden algıladıkları örgütsel destek düzeyi ile işe yabancılaşmaları arasında bir ilişkinin ya da etkinin olup olmadığı, varsa da bu ilişki ya da etkinin ne düzeyde olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında mutfak çalışanlarının demografik özelliklerine göre, algılanan örgütsel destek ve işe yabancılaşma düzeyleri arasında bir farklılığın olup olmadığı tespit edilecektir.Araştırmanın teorik kısmında detaylandırılan algılanan örgütsel destek ile işe yabancılaşma ilişkisine dair önermelerin ampirik bazda çözümlenmesi amacıyla, alan araştırması yapılmış ve veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Anket bilimsel açıdan güvenilirliği ve geçerliliği daha önceden kanıtlanmış ölçekler kullanılarak hazırlanmıştır.Bu araştırmada elde edilen bulgular, Nevşehir'de bulunan üç, dört ve beş yıldızlı oteller ve turizm işletme belgeli restoranların mutfak bölümünde çalışmakta olan işgörenler ile sınırlıdır. Araştırma kapsamında 251 adet anket mutfak çalışanlarıyla yüz yüze görüşülerek ve anket bırakıp geri toplama yolu ile elde edilmiştir.Bu araştırmanın sonuçları uygun bir istatistiksel analiz bilgisayar programına yüklenmiş ve uygun analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Öncelikle araştırmaya katılan mutfak çalışanlarının, algılanan örgütsel destek ve işe yabancılaşma düzeyleri belirlenmiş olup, ardından işgörenlerin demografik özelliklerine göre bu düzeylerde bir farklılık olup olmadığına dair farklılık testlerinden t-testi ve anova testi uygulanmıştır. Son olarak araştırmaya konu olan değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizi yapılarak araştırılmıştır.Yapılan analizler sonucunda mutfak çalışanlarının örgütsel destek algısı ile işe yabacılaşma düzeyleri arasında negatif yönlü, anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yani mutfak çalışanları örgütsel destek algıladıklarında, işe yabancılaşma düzeyleri azalmaktadır.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to reveal the effects of organizational support perceptions of cuisine department employees on the tendency to work alienation. In this way, it has been tried to determine whether there is a relationship or effect between the level of organizational support perceived by the cuisine employees and their alienation from work and the level of this relationship or effect.Moreover, in scope of research, it will be determined whether there is a difference between perceived organizational support and employment alienation levels according to demographic characteristics of cuisine employees. In order to analyze empirically the propositions related to perceived organizational support and work alienation detailed in the theoretical part of the research,field survey was conducted and data were collected by survey technique.The questionnaire has been prepared using the scales that have previously been proven to be reliable and valid in terms of scientific.The findings of this study are limited to three, four and five star hotels in Nevşehir and employees working in the kitchen section of the tourism operation certified restaurants.Within the scope of the study, 251 questionnaires were obtained by face-to-face interviews with the kitchen workers and by collecting questionnaires. The results of this study were loaded into the convenient statistical analysis computer program and analyzed using appropriate analysis techniques. First of all, the perceived organizational support and work alienation levels of the kitchen workers who participated in the research were determined and then t-test and anova test were applied for the difference test whether there was a difference in these levels according to the demographic characteristics of the employees. Finally, the relationships between the variables were investigated by correlation and regression analysis. As a result of the analyzes conducted, it was found that there was a significant negative relationship between the organizational support perception of the kitchen workers and the levels of employment alienation. In other words, when cuisine employees perceive organizational support, levels of employment alienation are decreasing.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleMutfak çalışanlarının örgütsel destek algılarının işe yabancılaşma eğilimlerine etkisi: Nevşehir ilinde bir araştırma
dc.title.alternativeThe effect of cuisine employees' organizational support perceptions' on business alienation tendencies: An investigation in Nevşehi̇r province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-09-10
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPerceived organizational support
dc.subject.ytmWork alienation
dc.subject.ytmOrganizational support
dc.subject.ytmOccommodation enterprises
dc.subject.ytmHotels
dc.subject.ytmHotel personel
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmWorkers
dc.identifier.yokid10223534
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityNEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid532974
dc.description.pages137
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess