Sjögren sendromlu olgularda yutma ve tat duyusunun elektrofizyolojik olarak değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Özer, Uzm. Dr. Behiye | |
dc.contributor.advisor | Gürgör, Nevin | |
dc.contributor.author | Hassan Zadeh, Nazli | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:19:50Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:19:50Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/282804 | |
dc.description.abstract | Amaç: Sjögren sendromunda (SS) disfaji sıklığı %75 olarak bildirilmiştir. Disfaji SS'de morbidite ve yaşam kalitesini etkileyen nedenlerinden biridir. Ekzokrin bezlerdeki hasar tat gibi özel duyuları etkileyebileceği gösterilmiştir. Bu nedenle bu çalışmada videofloroskopi ve endoskopi gibi invazif, pahalı ve riskli yöntemler yerine Primer Sjögren sendromlu (PSS) olgularda ilk kez kullandığımız elektrofizyolojik yöntemlerle subklinik ya da klinik orofaringiyal disfajinin ve ekşi tadın bu hastalarda yutma üzerindeki etkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya, PSS tanısıyla takip edilen 24 hasta ve 21 normal kontrol (NK) grubu dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri değerlendirildi. Elektrofizyolojik incelemede yutmanın değerlendirilmesi için disfaji limiti (DL) kullanıldı. Solunum , Orbicularis Oculi (OC) ve Orbicularis Oris (OR) kaslarının yutma sırasında senkronize olarak kaydedildi. Tat duyusunudeğerlendirmek için limon suyu ( ekşi tat) kullanıldı.Sonuçlar: DL göre PSS hastalarının 12/24'inde (%50) disfaji saptandı. DL ortalaması PSS grubunda 18,2 ± 0,4 ml bulunurken NK grubunda DL >20 ml (normal) idi. Ekşi tadın PSS hastalarında , NK grubuna benzer şekilde yutma sayısında ve apne süresinde artışa neden olduğu gösterildi (P <0.05) .Yutma esnasında OC-OR senkronizayonu PSS grubunda ekşi tat ile NK grubuna kıyasla arttığı gözlendi (P <0.05) .Tartışma: Hiçbir yakınması olmayan her SS olgusu sadece basit bir muayene ile değil, ayrıca orofaringiyal disfajiyi ortaya koyan metodlarla da değerlendirilmelidir. Çalışmamıza göre subklinik disfaji oranı %50'dur. Bu nedenle kullandığımız yöntemlerle subklinik disfajinin ortaya konulması ve disfajiden kuşkulanılan SS hastalarında orofaringiyal disfajiyi ortaya çıkarılması, alınacak önlemler ve tedaviler açısından çok yararlıdır. PSS'li hastalarda ekşi tadın yutma üzerindeki pozitif etkisi çalışmamızda ortaya konuldu. Bu sonucun yutma rehabilitasyonunda kullanılması değerli olduğu düşünülmektedir. | |
dc.description.abstract | Objectif: In Sjögren's syndrome (SS), the frequency of dysphagia was reported as 75%. Dysphagia is one of the reasons that affect the morbidity and quality of life in SS. Exocrine glands damage in these patients also affects the special senses like taste .Therefore in this study ,instead of invasive, expensive and risky methods such as video fluoroscopy and endoscopy , we aimed to use electrophysiological methods for the first time to investigate subclinical or clinical oropharyngeal dysphagia in patients with primary Sjögren's syndrome (PSS) . Also, we intended to manifest the sour taste effects on swallowing of these patients.Material and Methods: In this study ,24 PSS patient and 21 normal control (NC) group were included. Demographic and clinical characteristics of the patients were evaluated. For electrophysiological evaluation of the swallowing, Dysphagia limit (DL) were used .Respiration, orbicularis oculi (OC) and orbicularis oris (OR) muscles were recorded synchronously during the swallowing . Lemon juice (sour taste) was used to evaluate the taste sensaition.Results: According to DL ,12/24 (50%) dysphagia was found in PSS patients. Mean DL was 16.3±9.1 ml in PSS group where it was >20 ml (it means normal) in NC group. Sour taste in PSS patients, similar to the NC group increase number of swallowing and apnea duration (P <0.05). During swallowing OC-OR synchronisation with sour taste in the PSS group was observed to increase compared to the NC group (P <0.05).Conclusion: All PSS patients even without any complaint should be evaluated not only with basic physical examination but also with the methods revealed oropharyngeal dysphagia. According to our study subclinic dysphagia is 50% in PSS patients. In order to provide better treatment and prevention, determining subclinic dysphagia with these methods and determining oropharyngeal dysphagia in suspected GBS patients is crucial. Positive effect of sour taste on swallowing of patients with PSS was demonstrated in our study.Using this results for swallowing rehabilitation is considered to be valuable.Key Words: Primery Sjögen's syndrome, Oropharyngeal Dysphagia, Taste | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Nöroloji | tr_TR |
dc.subject | Neurology | en_US |
dc.title | Sjögren sendromlu olgularda yutma ve tat duyusunun elektrofizyolojik olarak değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Electrophysiological evaluation of swallowing and taste in sjogren's syndrome pati̇ents | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Nöroloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10065372 | |
dc.publisher.institute | İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi | |
dc.publisher.university | İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 501319 | |
dc.description.pages | 92 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |