Show simple item record

dc.contributor.advisorTorlak, Emrah
dc.contributor.authorKaya, Fadimana
dc.date.accessioned2020-12-10T12:15:29Z
dc.date.available2020-12-10T12:15:29Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/280808
dc.description.abstractStaphylococcus aureus önemli bir gıda kaynaklı patojendir ve çoğunlukla gıda zehirlenmelerinin birincil sebebidir. Zehirlenmeye neden olan gıdaların başında süt ve süt ürünleri gelmektedir. Bu çalışmada süt işletmelerinden alınan çevresel örneklerden izole edilen S. aureus suşlarında interselüler adhezyon genlerinin (icaA ve icaD genleri) varlığı ve biyofilm üretme kapasiteleri araştırılmıştır. Çevresel örneklerden izole edilen toplam 42 S. aureus suşunda icaA ve icaD genlerinin varlığı polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanılarak belirlenmiştir. PCR ürünleri agaroz jel elektroforezi ile değerlendirildiğinde, 42 S. aureus suşundan 35'i (%83,3) her iki gen için pozitif, 7 S. aureus suşu (%16,7) ise negatif olarak bulunmuştur. S. aureus suşlarının biyofilm üretme yeteneği konvansiyonel mikrotitrasyon plak yöntemi kullanılarak değerlendirilmiş ve biyofilm üretme yeteneklerine göre güçlü, orta, zayıf ve biyofilm üretmeyen olarak sınıflandırılmıştır. S.aureus suşlarından 39'u güçlü, bir suş orta ve bir suş zayıf biyofilm üreticisi olarak sınıflandırılmıştır. Bir suşun ise biyofilm üretme yeteneğine sahip olmadığı belirlenmiştir. Biyofilm üretme yeteneğine sahip 41 S. aureus suşundan 35'i icaA ve icaD genini bulunduruken 6 suşun bu genleri bulundurmadığı tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, S. aureus suşlarının biyofilm üretme yeteneği ile icaA ve icaD genleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir.
dc.description.abstractStaphylococcus aureus is an important foodborne pathogen and is mostly primary cause of food poisoning. It is found in milk and dairy products of the foods that cause poisoning. In this study, biofilm production capacity and the presence of intercellular adhesin genes (icaA and icaD genes) in S. aureus strains that isolated from environmental samples taken from milk processing facilities were investigated. The presence of icaA and icaD genes in a total of 42 S. aureus strains that isolated from environmental samples were determined by polymerase chain reaction (PCR). When the PCR products were evaluated by agarose gel electrophoresis, 35 (83,3%) out of 42 S. aureus strains were both positive for icaA and icaD genes, 7 (16,7%) of S. aureus strains were both negative for icaA and icaD genes. Biofilm production ability of S. aureus strains were evaluated by conventional microtiter plate method and according to their biofilm production ability, S. aureus strains were classified as strong, moderate, weak and no ability to produce. Of the 39 out of 42 S. aureus strains were classified as strong biofilm producers, one strain was classified as moderate biofilm producer and one strain was classified as weak biofilm producer. It was found that the one S. aureus strain has no ability to produce biofilm. While 35 out of 41 S. aureus that have biofilm production ability were both positive icaA and icaD genes, 6 of S. aureus strains were both negative. The results of current study showed that there was a significant relationship between icaA, icaD genes and biofilm production ability of S. aureus strains.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleSüt işletmelerinden izole edilen Staphylococcus aureus suşlarında icaA ve icaD genleri ve biyofilm üretiminin tespiti
dc.title.alternativeDetection of icaA, icaD genes and biofilm production by Staphylococcus aureus strains isolated from milk processing facilities
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMoleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10094807
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid444744
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess