Show simple item record

dc.contributor.advisorÜner, Birol
dc.contributor.authorKömbeci, Kenan
dc.date.accessioned2020-12-10T12:13:45Z
dc.date.available2020-12-10T12:13:45Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/280053
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, domates (Solanum lycopersicum) saplarından kireç (CaO) ve NaOH yöntemleriyle lif üretimi, optimum kağıt hamuru ve kağıt üretim koşullarının belirlenmesi için literatür incelemeleri yapılarak kireç (CaO) oranı %10-%20-%30 ve NaOH oranı %10-%15-%20, çözelti/sap oranı 5/1, pişirme sıcaklığı 75-105-135 ˚C, pişirme süresi 5 saat sabit alınarak bir dizi pişirme yapılmıştır. Her bir pişirme 500 gr. domates saplarıyla gerçekleştirildi. Ayrıca çalışmada domates saplarının kimyasal bileşimi, çözünürlüğü ve lif morfolojisi özellikleri de araştırılmıştır. Yukarıda belirtilen şartlarda optimum pişirme koşullarını belirlemek için 9' ar adet pişirme gerçekleştirilmiştir. Yapılan pişirme denemeleri sonucunda sıcaklık ile kireç (CaO) ve NaOH oranının hamur verimi, kappa numarası, hamur viskozitesi ve elde edilen kağıtların fiziksel, mekaniksel ve optik özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Pişirmede kullanılan sıcaklıkların yükselmesi, kireç (CaO) ve NaOH oranının artması ile elenmiş hamur veriminin, kappa numarasının ve hamur viskozitesinin azaldığı tespit edilmiştir. Yine, pişirme sıcaklığının, kireç (CaO) ve NaOH oranının artması ile elde edilen kağıtların kopma uzunluğu, yırtılma indisi ve patlama indisi genel olarak artarken; parlaklık değerleri (özellikle NaOH oranının artmasıyla) değerleri azalmıştır. Sonuç olarak, domates saplarından kireç (CaO) ve NaOH yöntemiyle lif ve kağıt hamuru üretiminde, kireç (CaO) ile üretilen kağıtlar için; 75 ˚C pişirme sıcaklığı, %30 CaO, 5/1 çözelti sap oranı kullanıldığı ve 5 saat pişirme süresi uygulandığında, NaOH ile üretilen kağıtlar için de 75 ˚C pişirme sıcaklığı, %10 NaOH, 5/1 çözelti sap oranı kullanıldığı ve 5 saat pişirme süresi uygulandığı zaman en uygun pişirme koşullarının gerçekleştiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Domates, Lif, CaO, NaOH, Kağıt Hamuru.2014, 113 sayfa
dc.description.abstractIn this thesis, two different cooking chemicals were used to determine the optimum conditions for the fiber, pulp and paper production from the stems of tomato (Solanum lycopersicum). Lime (CaO) and NaOH were used. Each cook was performed with 150 OD g of tomato stalks. Chemical feeding rate was as follows CaO: %10-%20-%30 and NaOH: %10-%15-%20, solution/stem ratio was 5 / 1. The cooking temperature was selected to 75-105-135 ˚C and cooking period was five hours for each cooking condition. In study, the chemical composition, solubility and fiber morphology features of tomato stalks have also been determined.In order to determine the optimum cooking parameters in aforementioned conditions several cooking process was carried out. As a result of the cooking trials, pulp yield, kappa number, pulp viscosity and physical, mechanical and optical properties of the paper have been examined. During the cooking, kappa number, pulp viscosity and screened pulp yield was determined to decrease when temperature, lime (CaO) and NaOH ratios increased. Also, when temperature, lime (CaO) and NaOH ratio has increased breaking length, tear index and burst index values were generally increased while brightness (especially NaOH ratio has increased) were decreased. Consequently, optimum cooking methods of fiber and pulp production conditions by lime (CaO) and NaOH methods from the stems of tomato have been determined that when cooking temperature has been taken 75 ˚C, CaO rate %30, solution / stem ratio 5 / 1 and five hours cooking period was applied and 75 ˚C, NaOH rate %10, solution / stem ratio 5 / 1 and cooking time has been applied five hours.Keywords: Tomato, Fiber, Lime (CaO), NaOH, Pulp. 2014, 113 pagesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMühendislik Bilimleritr_TR
dc.subjectEngineering Sciencesen_US
dc.titleDomates saplarından lif üretimi
dc.title.alternativeFiber production from tomato stalks
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentOrman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPulp
dc.identifier.yokid10050494
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid373044
dc.description.pages130
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess