dc.description.abstract | Bu çalışma Isparta koşullarında sera ortamında yetiştirilen çarliston biberde (Capsicum annuum L.) A sınıfı kap buharlaşmasına dayalı farklı sulama suyu düzeylerinin verim ve kalite parametreleri ile bitki su tüketimine olan etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme konuları 5 farklı sulama düzeyinden (I1: 0.20, I2:0.40, I3:0.60, I4:0.80, I5:1.00) oluşturulmuştur. Deneme konularına uygulanan sulama suyu miktarı 223.7-555.7 mm arasında, bitki su tüketimi ise 291.8, 590.7 mm arasında değişmiştir. Sonuç olarak, farklı sulama suyu miktarlarının biber bitkisinde ortalama bitki boyu uzunlukları 70,56-115,67 cm, yan dal sayısı 3,78-4,78, meyve uzunluğu 11,53-16,72 cm, meyve çapı 14,07-17,74 mm, meyve ağırlığı 9,25-21,71 g, meyve çekirdek çevresi çapı 18,73-22,37 mm, bitki gövde kalınlığı 8,42-12,71 mm, bitki dal ağırlığı 99,90-315,93 g, kök ağırlığı 1,06-7,30 gr, yaprak alan indeksi 1,85-5,98, silkme oranı %11,03-35,90, verim 856,9-4248,5 kg/da, C vitaminic14,29-100,29 mg/100g arasında değişim göstermiştir. En yüksek gelişme ve verim I5 konusundan elde edilmiştir. | |
dc.description.abstract | This study was conducted to determine the effects of different irrigation levels on yield and quality parameters and evapotranspiration of carlishton pepper (Capsicum annuum L.) grown under greenhouse conditions in Isparta. The amount of irrigation water was based on cumulative evaporation in a Class-A pan installed inside the greenhouse. Experimental treatments was consisted of one irrigation interval (4 days) and five different plant-pan coefficients (I1: 0.20, I2: 0.40, I3: 0.60, I4: 0.80, I5: 1.00). according to experiment results, the irrigation water and evapotranspiration values of treatments ranged from 223.7 to 555.7 mm and from 291.8 to 590.7 mm, respectively. The yields were increased based on irrigation water levels. The examined parameters were changed based on irrigation water levels (average plant height; 70.56-115.67 cm, lateral branch number: 3.78-4.78, fruit size: 11.53-16.72 cm, the fruit diameter: 14.07-17.74 mm, fruit weight: 9.25-21.71 g, fruit core diameter: 18.73-22.37 mm, plant stem diameter: 8.42-12.71 mm, plant weight: 99.90-315.93 gr, root weight: 1.06-7.30 g, leaf area indeks: 1.85-5.98, shedding percentage: %11.03-35.90, yield: 856.9-4248.5 kg/da, C vitamin rate: 14.29-100.29 mg/100g). The highest yield was obtained from I5 treatment. | en_US |