Extraction of copper and zinc from brass-melting dross
dc.contributor.advisor | Timuçin, Muharrem | |
dc.contributor.author | Tezer, Sadik | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:08:49Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:08:49Z | |
dc.date.submitted | 1974 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/278470 | |
dc.description.abstract | özü Bu çalışmada, IKE Kırıkkale Pirinç Fabrikası baca küllerinden bakır ve çinko özütlenmesinde etkin değişkenler incelenmiştir. Bakır ve çinko üretmek için sıyırma - elektroliz yönteminden yararlanılmıştır. Baca külleri önce kavrul muş, sonra seyreltik sülfirik asit ile sıyrılmış V© arıtılmış tır. Son işlem olarak çözelti platin elektfodlar yardımıyla elektroliz edilmiştir. Kavurma ve sıyırma tempera tür ile zamanları., baca külü tanecik büyüklüğü, sıvı-katı oranı ve asit derişimi işledi sırasında bakır ve çinkonun çözünürlüğü nü etkilemiştir. Bu etkenler birbirinden bağımsız olarak incelenmiş ve en uygun (optimum) koşullara 100 gram baca külü için 180 gr. H?S0, sıvı-katı oranı 6, kavurma zamanı 180 dakika, sıyırma zamanı 180 dakika, kavur matemperatürü 800 C, sıyırma temperatürü 60 C ve baca külü tanecik büyüklüğü 0.f^17mm. olarak saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Baca Külü, Bakır ve Çinko Özütleja.- mesi, Sıyırma. - iv - | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Sadık T ez er, B, So. Middle East Technical University; 1972 The variables affecting the extraction of copper and zinc from brass-melting dross of MKE Kirikkale Brass Factory were investigated. To. produce copper and zinc, leâch-elecfcrÖİysis method was used. The dross was roasted first, then was leached with dilute sulphuric acid, and was purified. Subsequently the solution was electrolyzed using; platinum electrodes. Roasting and leaching temperatures, their durations, particle size of the dross, liquid to solids ratio, and acid concentration effected the dissolution of copper and zinc during processing. These effects were investigated separately and it was found that optimum conditions were; 180 grams of ELSO. per 100 grams of dross, liquid to solids ratio 6, 1Ö0 minutes of roasting and leaching times respectively; 800 C of roasting temperature, leaching temperature` 60 C, and Q.'IQJ mm. particle size. Key Words s Brass-Dross, Copper and Zinc Extraction, Leaching. - ıii - | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Metalurji Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Metallurgical Engineering | en_US |
dc.title | Extraction of copper and zinc from brass-melting dross | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 196921 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 173505 | |
dc.description.pages | 72 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |