Kinetics of by-product formation and substrate utilization by kluyveromyces fragilis
dc.contributor.advisor | Özilgen, Mustafa | |
dc.contributor.author | Ülgen(Yazlik), Neşe | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:07:54Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:07:54Z | |
dc.date.submitted | 1987 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/278040 | |
dc.description.abstract | ÖZET KLUYVEROMYCES FRAGİLİS ' İN YAN ÜRÜN ÜRETİMİ VE SUBSTRAT KULLANIM KİNETİ?İ Ülgen, Neş'e (Yazlık) Yüksek Lisans Tezi, Gıda Müh. Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Mustafa Özilgen Eylül 1987, 67 sahife Bu çalışmada Kluyveromyces f ragilis dört ayrı ortamda aerobik koşullarda üretilmiştir. Substrat, pepton ve yeast extract içeren bütün kompleks ortamlarda enerji metabolizmasının yan ürünleri üretimi görül müştür.. Glikoz'. ve laktozun substrat olarak kullanıldığı iki kompleks ortamda yan ürün üretimi, substrat tüketiminin sonuna kadar devam ettiği, etil alkolün substrat olarak kullanıldığı kompleks ortamda yan ürün üretiminin logaritmik fazın sonlarına doğru tüketime dönüştüğü gözlenmiştir. Verimin düşük olmasına karşın K. f ragil is etil alkolün tek karbon kaynağı olarak kullanıldığı ortamda da üretilmiştir. Sonuçlar, kompleks ortam bileşimlerinin laktoz ve glukoz konsantrasyonları düştükçe, enerji metabolizmasındaki işlevlerin artığını göstermiştir. Mikroorganizma üretimi, substrat tüketimi ve yan ürün üretimi için öneriler kinetik modeller konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmuştur. Anahtar kelimeler: Metabolik yan ürün, değişken substrat verimi, kinetik | |
dc.description.abstract | ABSTRACT KINETICS OF BY-PRODUCT FORMATION AND SUBSTRATE UTILIZATION BY KLUYVEROMYCES FRAGILIS Ülgen, Neş'e (Yazlık) M.S. in Food Engineering Middle East Technical University Supervisor: Assist. Prof. Dr.- Mustafa özilgen September 1987, 67 pages Kluyveromyces f ragi lis was cultivated under aerobic conditions in four different media. Energy metabolism by products were secreted in all the complex media which included substrate, peptone and yeast extract. In two complex media, where glucose or lactose were used as substrate, by-product secretion continued until all the substrate was consumed. In complex medium where ethanol was included into the broth as `substrate`, additional energy metabolism by-products were secreted before late exponential phase and they were consumed later in the late exponential phase. Although yield was very low, K. f ragi lis could also be cultivated in a medium which contained ethanol as the only carbon source. IllA composition dependent biomass yield expression was obtained. Results had indicated that complex medium components were employed in energy metabolism increasingly as lactose or glucose decreased in the broth. Kinetic models were presented for microbial growth, substrate utilization and metabolic by-product accumulation. Key words: Metabolic by-product, variable substrate yield, kinetics. IV | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Kinetics of by-product formation and substrate utilization by kluyveromyces fragilis | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 1692 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 1692 | |
dc.description.pages | 67 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |