dc.contributor.advisor | Kara, Burhan | |
dc.contributor.author | Bozkurt, Havva | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:04:11Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:04:11Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/276338 | |
dc.description.abstract | Araştırma; atdişi (Bora) ve şeker (Merit) mısırda körpe koçan verimi, koçan özellikleri, kalite sınıfları ve mineral besin içeriğine hasat zamanlarının (koçan püskülünün çıkışından itibaren 2., 4., 6. ve 8. gün) etkisini araştırmak amacıyla 2015 yılında Isparta koşullarında yürütülmüştür. Deneme; Bora F1 Atdişi ve Merit F1 şeker mısır çeşitleri kullanılarak, tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.Genel olarak incelenen karakterler bakımından atdişi mısır çeşidinin körpe koçan özellikleri şeker mısır çeşidinden daha yüksek olmuştur. Hasat zamanları geciktikçe her iki mısır çeşidinde de incelenen karakterlerin değerleri yükselmiştir. Araştırmada körpe mısır koçan sayısı, kuru madde oranı, körpe koçan boyu, çapı, ağırlığı ve verimi sırasıyla, 8086.4-8457.9 adet/da, %10.91-16.21, 9.07-16.16 cm, 11.04-18.13 mm, 16.31-43.58 g/körpe koçan, 130.54-266.69 kg/da arasında ölçülmüştür.TAS 1504-2007 standartlarına göre atdişi ve şeker mısırda tüm hasat zamanlarından elde edilen körpe koçanların sırasıyla ortalama %92.2 ve %90.0'ı yüksek kalite sınıfında yer almıştır.Atdişi ve şeker mısırda farklı hasat zamanlarına göre N, P, K, Mg, Fe ve Zn içerikleri sırasıyla %1.66-2.36, %0.270-0.383, %1.10-1.44, 0.105-0.165, 22.20-26.41 ppm ve 17.04-20.36 ppm arasında belirlenmiştir. Genel olarak şeker mısır çeşidinin mineral besin içeriği atdişi mısır çeşidinden daha yüksek olmuştur. Hasat zamanı geciktikçe körpe koçanların mineral besin içerikleri düşmüş ve en yüksek ilk hasat zamanında ölçülürken, en düşük besin içeriği son hasat zamanında belirlenmiştir.Bu araştırmada, her iki çeşitte körpe koçan olarak yetiştirilebileceği ve koçan püskülü çıkışından itibaren 2 ile 4 gün arasında hasat yapılması önerilmektedir.Anahtar Kelimeler: Körpe mısır, verim, körpe mısır standardı, mineral besin içeriği2 | |
dc.description.abstract | The research was carried out with aim to investigate to effects of harvest times (2nd, 3rd, 4th, 6th and 8th days after tasseling) on baby corn yield, its ear characteristics, quality class and mineral nutrient contents of dent (Bora) and sweet corn (Merit) in Isparta conditions in 2015 year. The experiment was set up according to a Randomized Complete Block Design in a factorial arrangement with three replicates using the Bora F1 dent corn and Merit F1 sweet corn cultivars.Generally, values of baby corn characteristics of dent corn were higher than sweet corn. The values of examined baby corn characteristics in both cultivars were increased by delaying harvest time. The number of baby corn, dry matter rate, baby corn length, diameter, weight per baby corn and baby corn yield were measured between 8086.4-8457.9 number da-1, %10.91-16.21, 9.07-16.16 cm, 11.04-18.13 mm, 16.31-43.58 g/baby corn, 130.54-266.69 kg da-1, respectively.According to TAS 1504-2007 standard, baby corns obtained from dent and sweet corn and all the harvest times rank with in the means of 92.2% and 90.0%, respectively.According to different harvest times in the dent corn and sweet corn, the N, P, K, Mg, Fe and Zn were determined between %1.66-2.36, %0.270-0.383, %1.10-1.44, 0.105-0.165, 22.20-26.41 ppm and 17.04-20.36 ppm, respectively. Generally, the mineral nutrient content of sweet corn cultivar was higher than dent corn. The baby corn mineral nutrient contents were decreased by delaying harvest time, and while the highest mineral nutrient content was measured in the first harvest time, its the lowest value was determined in the last harvest time.In this research, the both cultivars could be cultivated as baby corn and it was recommended as harvest time of baby corn after 2 and 4 days begin tasseling.Keywords: Baby corn, yield, baby corn standard, mineral nutrient content | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Hasat zamanlarının körpe mısır verim ve kalitesine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of harvest times on baby corn yield and quality | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10159111 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 472377 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |