dc.contributor.advisor | Türk, Mevlüt | |
dc.contributor.author | Yağlikara, Selman | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:02:00Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:02:00Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/275271 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma, Isparta koşullarında bazı yonca (Medicago sativa L.) genotiplerinin otverimi ile tarımsal karakterlerini belirlemek amacıyla 2014-2015 yıllarındayürütülmüştür.Denemede TUBİTAK 110 O257 numaralı projeden temin edilen 15 adet yoncagenotipi ile Bilensoy ve Gea kontrol çeşitlerinin ana sap kalınlığı, bitki boyu, ana sapsayısı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ADF, NDF, sindirilebilirkuru madde, kuru madde tüketimi ve nispi yem değerleri incelenmiştir.Çalışma sonucunda; Yonca genotiplerinde en yüksek ana sap uzunluğu ve ana sapsayısı Çay-1 (79.54 cm ve 33.06 adet/bitki) ve Keçiborlu-1 (77.20 cm ve 31.35adet/bitki) genotiplerinde belirlenirken, Karamanlı-3 en yüksek ana sap kalınlığına(3.25 mm) sahip olmuştur. En yüksek yeşil ot ve kuru ot verimleri Çay-1, Keçiborlu-1 ve Keçiborlu-3 genotiplerinde (sırasıyla, 11154-2879 kg/da, 10549-2688 kg/da,10343-2598 kg/da) bulunmuştur. Yonca genotiplerin ham protein oranları (% 22.18-17.63), ADF oranı (%32.9-27.2), NDF oranı (%43.93-39.23), SKM (%67.67-63.28),KMT (%3.06-2.73) ve NYD (157.7-135.2) aralığında değişim göstermiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre yüksek verim ve kalite değerleribakımından Çay-1, Keçiborlu-3, Keçiborlu-1 ve Çay-2 genotiplerinin ıslahçalışmalarında kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | This research carried out to determine forage yield and agricultural characters ofdifferent alfalfa (Medicago sativa L.) genotypes under Isparta conditions in 2014-2015. In present study, 15 different alfalfa genotypes that supplied from TUBİTAK110 O 257 and cv Bilensoy and Gea were used. This study specified plant height,stem diameter, stem thickness, green yield, hay yield, crude content, ADF, NDF,TDN, DM and RFV in the alfalfa genotypes.End of the present research; while the highest plant height and main branch numberwere determined in Çay-1 (79.54 cm and 33.06 number/plant) and Keçiborlu-1(77.20 cm and 31.35 number/plant), Karamanlı-3 had the highest stem diameter (3.25mm). The highest green and hay yields were obtained from Çay-1, Keçiborlu-1 andKeçiborlu-3 genotypes (11154-2879 kg/da, 10549-2688 kg/da, 10343-2598 kg/da,respectively). Crude protein content varied from (% 22.18-17.63), ADF varied(%32.9-27.2), NDF varied (%43.93-39.23), TDN varied (%67.67-63.28), DM varied(%3.06-2.73) and RFV varied (157.7-135.2) in alfalfa genotypes. Çay-1, Keçiborlu-3, Keçiborlu-1 and Çay-2 genotoypes can be used in breeding study because of theirhigh forage yield and quality values. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Klon parsellerinden seçilen bazı yonca (Medicago sativa L.) genotiplerinin ot verim ve kalitelerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of forage yield and quality of some alfalfa (Medicago sativa L.) genotypes selected from clone plots | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10184835 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 505898 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Çayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı | |