Show simple item record

dc.contributor.advisorTürk, Mevlüt
dc.contributor.authorYağlikara, Selman
dc.date.accessioned2020-12-10T12:02:00Z
dc.date.available2020-12-10T12:02:00Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/275271
dc.description.abstractBu araştırma, Isparta koşullarında bazı yonca (Medicago sativa L.) genotiplerinin otverimi ile tarımsal karakterlerini belirlemek amacıyla 2014-2015 yıllarındayürütülmüştür.Denemede TUBİTAK 110 O257 numaralı projeden temin edilen 15 adet yoncagenotipi ile Bilensoy ve Gea kontrol çeşitlerinin ana sap kalınlığı, bitki boyu, ana sapsayısı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ADF, NDF, sindirilebilirkuru madde, kuru madde tüketimi ve nispi yem değerleri incelenmiştir.Çalışma sonucunda; Yonca genotiplerinde en yüksek ana sap uzunluğu ve ana sapsayısı Çay-1 (79.54 cm ve 33.06 adet/bitki) ve Keçiborlu-1 (77.20 cm ve 31.35adet/bitki) genotiplerinde belirlenirken, Karamanlı-3 en yüksek ana sap kalınlığına(3.25 mm) sahip olmuştur. En yüksek yeşil ot ve kuru ot verimleri Çay-1, Keçiborlu-1 ve Keçiborlu-3 genotiplerinde (sırasıyla, 11154-2879 kg/da, 10549-2688 kg/da,10343-2598 kg/da) bulunmuştur. Yonca genotiplerin ham protein oranları (% 22.18-17.63), ADF oranı (%32.9-27.2), NDF oranı (%43.93-39.23), SKM (%67.67-63.28),KMT (%3.06-2.73) ve NYD (157.7-135.2) aralığında değişim göstermiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre yüksek verim ve kalite değerleribakımından Çay-1, Keçiborlu-3, Keçiborlu-1 ve Çay-2 genotiplerinin ıslahçalışmalarında kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThis research carried out to determine forage yield and agricultural characters ofdifferent alfalfa (Medicago sativa L.) genotypes under Isparta conditions in 2014-2015. In present study, 15 different alfalfa genotypes that supplied from TUBİTAK110 O 257 and cv Bilensoy and Gea were used. This study specified plant height,stem diameter, stem thickness, green yield, hay yield, crude content, ADF, NDF,TDN, DM and RFV in the alfalfa genotypes.End of the present research; while the highest plant height and main branch numberwere determined in Çay-1 (79.54 cm and 33.06 number/plant) and Keçiborlu-1(77.20 cm and 31.35 number/plant), Karamanlı-3 had the highest stem diameter (3.25mm). The highest green and hay yields were obtained from Çay-1, Keçiborlu-1 andKeçiborlu-3 genotypes (11154-2879 kg/da, 10549-2688 kg/da, 10343-2598 kg/da,respectively). Crude protein content varied from (% 22.18-17.63), ADF varied(%32.9-27.2), NDF varied (%43.93-39.23), TDN varied (%67.67-63.28), DM varied(%3.06-2.73) and RFV varied (157.7-135.2) in alfalfa genotypes. Çay-1, Keçiborlu-3, Keçiborlu-1 and Çay-2 genotoypes can be used in breeding study because of theirhigh forage yield and quality values.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKlon parsellerinden seçilen bazı yonca (Medicago sativa L.) genotiplerinin ot verim ve kalitelerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of forage yield and quality of some alfalfa (Medicago sativa L.) genotypes selected from clone plots
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10184835
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid505898
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineÇayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess