Show simple item record

dc.contributor.advisorArıdoğan, Buket
dc.contributor.authorCan, Rabia
dc.date.accessioned2020-12-10T12:01:53Z
dc.date.available2020-12-10T12:01:53Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/275221
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada, insan barsak florasından izole edilerek tanımlanan Laktobasil ve Enterekok suşlarmdan hazırladığımız probiyotik karışım ve standart probiyotik suş Lactobacillus GG(ATCC 53103)'nin allerjideki immün cevaplar üzerine etMerinin hayvan modelinde araştırılması amaçlanmıştır. Sağlıklı insanların gaita örneklerinden izole edip tanımlanan 10 Laktobasil (8 Lactobacillus plantarum, 2 Lactobacillus rhamnosus) ve 3 Enterococcus feacalis olmak üzere 13 probiyotik susundan karışım hazırlanmıştır. Hayvan deneyinde; çalışma ve kontrol gruplarındaki Balb-c farelere 28 gün boyunca probiyotik karışım, standart suş LGG ve skim milk süspansiyonunu oral olarak uygulanmıştır. Çalışma grubundaki farelere, 14. ve 21. günlerde Ovalbumin'in intraperitonel enjeksiyonu ile immünizasyon yapılırken, kontrol grubundaki farelere sadece PBS enjeksiyonu uygulanmıştır. Bu süre sonunda fare serumlarında OVA spesifik IgE düzeyleri ELISA yöntemi ile çalışılmıştır. Hayvan deneyinde Ovalbumin'le immünizasyon yapılan çalışma gruplarında, probiyotik ve standart suş uygulanan grupların OVA spesifik IgE düzeyleri, sadece skim milk verilen gruba göre daha düşük bulunmuştur. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır(P<0.001). Probiyotik karışım verilen grupta OVA spesifik IgE düzeyleri standart probiyotikle beslenen gruba göre daha düşük saptanmıştır fakat bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır (p>0.05). İmmünizasyon yapılmayan kontrol gruplarının OVA spesik IgE düzeyleri arasında ise istatistiksel olarak fark bulunmamıştır(p>0.05). Çalışma gruplarının OVA spesifik IgE düzeyleri kontrol gruplarına göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (P<0.001). Bu çalışmanın verileri, probiyotiklerin allerjik hastalıkların tedavisinde yeni bir seçenek olarak sunulabileceğini fakat probiyotiklerin spesifik suşlannm allerji üzerine olan immünoregülatuar etolerinin ileri tanımlamasının yapılabilmesi için geniş hedef populasyonlarda kapsamlı klinik uygulamaların yapılması gerektiğini göstermektedir. 68
dc.description.abstractSUMMARY In this study, we aimed to investigate the effects of the probiotic mixture which we prepared from Lactobacillus and Enterococcus strains isolated from healthy human gut flora and the standart Lactobacillus GG (ATCC 53103) probiotic strain on immune responses in allergy in an experimental animal model. We prepared a mixture from a total of 13 probiotic strains composed of 10 Lactobacilli (8 Lactobacillus plantarum, 2 Lactobacillus rhamnosus) and 3 Enterococcus faecalis which are isolated from the gut flora of healthy people. We administered the probiotic mixture, standart strain LGG and skim milk suspension orally to Balb-c mice in the study and control groups for 28 days. The mice in the study groups were immunized by intraperitoneal injection of Ovalbumin on days 14 and 21 and the mice in the control groups were injected PBS only. The OVA spesific IgE levels were assayed by ELISA method in serum in each group. The OVA spesific IgE levels of the study groups which were administered probiotic and standart strain were found lower than the skim milk fed groups. The difference was statistically significant (pO.OOl). The OVA spesific IgE levels in the group which was given the probiotic mixture were found lower than the group which was fed by a standart probiotic diet but the difference was insignificant. There was statistically no difference between the OVA spesific IgE levels of the control groups which were not immunized. (p>0.05). The OVA spesific IgE levels of the study groups were found significantly higher than the control groups (pO.OOl). In conclusion, probiotics may put forward to treatment of allergic diseases as a new alternative but spesific strains of probiotics with immunoregulatuar effects need to be clearly identified and their mechanisms of action will have to be well characterized. 69en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleProbiyotiklerin allerji üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of probiotics on allergy
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid135182
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid131783
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess