dc.contributor.advisor | Ayhan, Doğan Yaşar | |
dc.contributor.author | Ünsalan, Erdal | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:01:53Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:01:53Z | |
dc.date.submitted | 2000 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/275206 | |
dc.description.abstract | 5 YILDIZLI OTEL İŞLETMELERİNDE HEDEF PAZARA GÖRE ÜRÜN STANDARTLAŞTIRILMASI VE UYUMLAŞTIRILMASI (ÖZET) Bu araştırma Türkiye'de ki 5 yıldızlı otel işletmelerinde pazar bölümlemeye gidilip gidilmediğini, üretilmekte olan hizmetlerde standartlaştırma mı yoksa uyumlaştırma mı uygulandığını, standardizasyon uygulanıyor ise hangi standartların uygulandığını, uyumlaştırmaya gidiliyor ise doluluk oranlarına etkilerini, hangi ürünlerde ve ne derece uyumlaştırmaya gidildiğini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birici bölümde; hizmet kavramı, otel işletmeleri tarafından üretilmekte olan hizmetler, pazar kavramı, hedef pazar ve pazar bölümlendirme kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümde; standartlaştırma, uyumlaştırma ve işletmelerin standartlaştırma ve uyumlaştırmaya gitme nedenleri ile standartlaştırma ve uyumlaştırmayı etkileyen faktörler, otel işletmelerinde üretilmekte olan ürünlerin standartlaştırılması ve uyumlaştırılması ele alınmıştır. Üçüncü bölüm de ise Türkiye'deki 5 yıldızlı otel işletmelerinde standartlaştırma ve uyumlaştırma konularındaki uygulamaları, hangi standartları uyguladıkları, ürettikleri hizmetlerin hangisinde ve ne derece uyumlaştırmaya gittiklerini ortaya koymak amacıyla yapılan uygulama yer almaktadır. Bu çalışma üç ana aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada, alan araştırmasına temel oluşturmak için yoğun bir literatür taraması yapılmıştır. İkinci aşama alan araştırması ile ilgilidir. Bu aşamada Türkiye'de ki 5 yıldızlı otel işletmelerinde anket uygulanmıştır. Bu anketler hipotezlerimizi test etmek için gerekli birincil verilerin elde edilmesini sağlamıştır. Son aşama alan araştırmasından elde edilen verilerin analizi ve tezin yazılmasıdır.Bir bütün olarak bu çalışma 5 yıldızlı otel işletmelerinde standardizasyon ve uyumlaştırma uygulamaları hakkında bir bakış açısı vermiştir. Bu çalışmanın sonucunda, otel işletmelerinde pazar bölümlendirmeye gidilerek hedef pazar belirlendiği, otel işletmelerinde öz üründe standardizasyon, destek ürünlerde ise uyumlaştırmaya gidildiği, uyumlaştırmaya giden otellerde doluluk oranlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, otel işletmelerinde kapasitelerine göre istihdam etmeleri gereken personel sayısının gerekenden az olduğu da elde edilen sonuçlar arasında yer almaktadır. Anahtar Kelimeler: Hizmet pazarlaması, otel işletmesi, hedef pazar, ürün, standardizasyon, uyumlaştırma. | |
dc.description.abstract | SUMMARY This study aims to examine a number of areas. These are: whether or not market segmentation is being practised in five star hotels in Turkey; if the standardisation is being practised which kinds of them are being practised; if the adaptation is in progress, effects of adaptation on the occupancy rate; the level of adaptation and at which products. The study consists of three main parts. In the first part, a number of concepts have been explained. These are; service, services supplied by hotel enterprises, market, target market and market segmentation. The second part examines a number of areas. These are; standardisation, adaptation, reasons for practising standardisation or adaptation, the factors that effect the standardisation and adaptation, standardisation and adaptation of products produced in hotel enterprises. In the third part, practices of standardisation and adaptation in five star hotel in Turkey, their standards and adaptation areas and levels. The study has been carried out in three main stages. The first was an extensive literature survey to generate a background for field research. The second was the field research. At this stage, a questionnaire has been carried out in five star hotels in Turkey. They provided necessary primary data to test the hypotheses. The final stage was an analysis of field-work data and writing up. Overall, this research has provided some perspective for understanding standardisation and adaptation applications in five star hotels. The main conclusions of this study are; five star hotel establishments segments the market and determine their target markets, they practise standardisation atcore product but adaptation at support products, occupancy rate has been found out higher in hotels where adaptation is being practised. Moreover, it has been found out that hotels employ less personnel than they needed. Key words: Service marketing, hotel enterprises, target marketing, product, standardisation, adaptation. `SSL TftaEKÛ?RSTİM KÜRÖUJ | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | 5 yıldızlı otel işletmelerinde hedef pazara göre üstün standartlaştırılması ve uyumlaştırılması | |
dc.title.alternative | Product standardisation and adaptation by target market in five star hotel establisments | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Service marketing | |
dc.subject.ytm | Standardization | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.subject.ytm | Target market | |
dc.subject.ytm | Accomodations for travelers and tourists | |
dc.subject.ytm | Products | |
dc.subject.ytm | Markets | |
dc.identifier.yokid | 96075 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 96075 | |
dc.description.pages | 179 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |