Show simple item record

dc.contributor.advisorİşler, Mehmet
dc.contributor.authorÖzbalci, Demircan
dc.date.accessioned2020-12-10T12:00:03Z
dc.date.available2020-12-10T12:00:03Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/274049
dc.description.abstractEtanolle uyarılan gastrit, mide mukozasında erezyon, hemoraji ve mukozalinflamasyon ile karakterize klinikopatolojik durumdur. Etanol gastritinde, serbest radikalolusumu ve sitokin-aracılı apoptozis yoluyla hücre kaybı meydana geldigi bildirilmistir.CAPE, bal arısı propolisinde bulunan flavonoid benzeri yapıda antiinflamatuvar veantioksidan özellikleri olan bir bilesiktir. Bu çalısmada, etanolle uyarılan deneysel gastritmodelinde CAPE'nin koruyucu etkinligini, antioksidan ve apoptozisi modüle ediciözelliklerini degerlendirmeyi amaçladık.Seksen adet erkek Wistar albino sıçan ikiye ayrılarak iki deney deseninde kullanıldı.Birinci deney'de 7 gün günde bir kez, ikinci deney'de 3 gün günde 2 kez 10 ?mol/kg CAPEile öntedavi yapıldı. Kontrol gruplarına CAPE yerine SF verildi. Öntedavi bitiminin ertesigünü sabah 1 mL etanolün ig verilmesiyle gastrit uyarıldı. Etanol veya kontrol gruplarına SFverilmesinden 1 saat sonra hayvanların yasamına son verilerek mideleri çıkarıldı. Midedegelisen lezyonlar makroskopik ve histolojik olarak degerlendirildi. Mide mukozasındabiyokimyasal olarak MDA konsantrasyonu, mide mukoza yüzeyel epitel hücrelerinde TUNELyöntemi ile apoptotik indeks ve immünohistokimyasal olarak, bax, kaspaz-3, kaspaz-8, bcl-2ve TNF- ekspresyonları arastırıldı.CAPE öntedavisi, etanolün neden oldugu lezyonları makroskopik ve histolojik olarakanlamlı düzeyde önlemedi; MDA konsantrasyonu artısını azalttı, ancak bu azalma istatistikaçıdan anlamlı degildi. CAPE öntedavisi, etanolün uyardıgı apoptozisi potansiyalize etti.Etanol; bax, kaspaz-3 ve 8 ekspresyonunu kontrol gruplarına göre arttırdı. <kinci Deneydeseninde, CAPE öntedavisinin, etanolün uyardıgı bax ekspresyonunu anlamlı derecedeazalttıgı görüldü. Tüm deney gruplarında seyrek olarak ve zayıf bcl-2 ekspresyonu saptandı.Sonuç olarak, deneylerimizde kullanılan süre ve dozlarda CAPE öntedavisinin, absolüetanolün uyardıgı mide mukoza lezyonlarını önlememistir, bunun nedenlerinin apoptozisipotansiyalize etmesi veya kullanılan dozun yetersiz kalması oldugu kanısındayız.Anahtar Sözcükler: Apoptozis, CAPE, etanolle uyarılan gastrit, inflamasyon, serbest oksijenradikalleri.
dc.description.abstractEthanol induced gastritis is a clinocopathologic state that is characterized by erosion,hemorrhage and inflammation in gastric mucosa. It is reported that, cell loss occurs throughcytokine related apoptosis and free radical generation in ethanol gastritis. CAPE, which is aflavanoid like compound and is found in honeybee propolis, shows anti-inflammatory andantioxidant properties. In this study, we want to evaluate the protective efficiency, theantioxidant and apoptotic modulator properties of CAPE on ethanol induced gastric model.Eighty male Wistar Albino rat were divided into two groups in two differentexperimental designs. Pretreatment with 10 ?mol/kg. of CAPE was done on First Experimentonce a daily for 7 days and on Second Experiment twice daily for 3 days. In control groupsSF was given instead of CAPE. Gastritis was induced by 1 mlt. ethanol ig. the day after theend of pretreatment. The animals were sacrificed and their stomach removed 1 hour afterdelivery of SF (control groups) or ethanol. The lesions on stomach were evaluatedmacroscopically and microscopically. In gastric mucosa, MDA concentration was evaluatedby biochemistry, in gastric superficial epithelial cells of mucosa, apoptotic index wasevaluated by TUNEL method and bax, caspase-3, caspase-8, bcl-2 and TNF- expressionswere evaluated by immunohistochemistry.CAPE pretreatment didn?t significantly prevent the lesions induced by ethanolmacroscopical and histological; the increase in MDA concentration was reduced but thedecline wasn?t statistically significant. CAPE pretreatment potentiated apoptosis induced byethanol. Ethanol increased bax, caspase-3 and caspase-8 expression compared to controlgroups. In Second Experiment design, CAPE pretreatment significantly reduced ethanolinduced bax expression. In all experimental groups, seldom and weak bcl-2 expression isshown. In conclusion, the time and dosage of CAPE pretreatment in our experiments didn?tprevent gastric mucosal lesions; we think that it is because CAPE pretreatment potentiatedapoptosis or the dosage was insufficient.Key Words: Apoptosis, CAPE, ethanol induced gastritis, inflammation, free oxygen radicalsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGastroenterolojitr_TR
dc.subjectGastroenterologyen_US
dc.titleSıçanlarda etanol ile uyarılan gastritin önlenmesinde kafeik asit fenetil esterin etkinliğinin araştırılması
dc.title.alternativeThe efficiency of capheic acid phenethyl ester on prevention of ethanol induced gastritis in rats
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİç Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmApoptosis
dc.identifier.yokid9010478
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid203470
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess