Kefirin insanlar üzerindeki immünomodülatör etkilerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Adiloğlu, Ali Kudret | |
dc.contributor.author | Gönülateş, Nurettin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:59:32Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:59:32Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/273680 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada kefir kullanımının insanlarda bağışıklık sistem parametreleri üzerinde in vivo etkilerini araştırmayı planladık.Olası pozitif ve negatif etkilerinin açığa çıkması ile kefir kullanımının hem daha güvenli hem de daha yaygın olarak kullanılması suretiyle insan sağlığına pozitif yönde katkıda bulunması nihai hedeflerimizdendirÇalışmamız prospektif ve randomize olarak planlanmıştır. Araştırmamıza Süleyman Demirel Üniversitesinde çalışan 18 sağlıklı gönüllü katılmıştır. Kefir verilmeden önce gönüllülerden 2 hafta fermente ürünlerden yoksun diyet almaları, bu yoksunluk süresi sonrasında toplam 6 hafta, hafta içi günleri 200 mililitre kefir verilmiştir. Laboratuvar testleri için, kefir verilmeden hemen önce (0. hafta) kefir başlandıktan sonra 3. ve 6. haftalar ve kefir verilmesi kesildikten 3 hafta sonra (9. hafta) kan ve serum örnekleri toplanmıştır. Akım sitometrede boyasız olarak granülosit, monosit ve lenfosit oranları belirlenmiş, lenfosit kapısından monoklonal antikorlarla boyandıktan sonra mononükleer hücre alt gruplarının lenfosite göre yüzdeleri (CD3, CD4, CD8, CD19, CD56, CD158a, NKG2a ve NKG2c) ölçülmüştürKefir verilen grupta 0. hafta ile karşılaştırıldığında 3. ve 6. haftalarda toplam lökosit sayıları azalmış, yine 0. hafta ile karşılaştırıldığında 6. ve 9. haftalarda lenfosit sayıları ve 3. ve 9. haftalarda ise monosit sayılarında artma saptanmıştırLenfosit alt gruplarının akım sitometri ile yüzdelerinine ve aktivitelerine bakıldığında CD3+CD8+ hücrelerde 0. ve 9. haftalar arasında artma, CD3(-)CD19+ hücrelerde 0. hafta ile karşılaştırıldığında 3. ve 6. haftalarda artma kaydedilmiştir. NK-T hücreleri üzerinde CD158 ekspresyonunda anlamlı azalma saptanırken, NK hücreleri üzerinde CD158 koekspresyonunda bir fark saptanmamıştır. NK ve NK-T hücreleri üzerinde NKG2a ekspresyonunda 0. hafta ile karşılaştırıldığında 6. ve 9. haftalarda düşme saptanmıştırBu bulgular ışığında kefir lökositler ve efektör hücreler olan nötrofiller üzerinde azalma ancak hem Th1 yanıtın efektör hücresi olan CD8+ hücrelerde hem de Th2 yanıtın efektör hücresi olan CD19+ hücrelerde artışa neden olmuştur. Böylece immün sistemin dışarıdan gelecek antijene karşı teyakkuz hale gelmesi ancak bu yanıtın da kontrollü olabilmesi için nötrofil gibi efektör hücrelerinde sayılarının azaldığı gözlemlenmektedir. Kefir alımı sonucu NK-T hücresinin regülasyonunda görev yapan CD158 molekülünün ekspresyonunun azalmış olması bu hücrelerin abartılı yanıt vermelerini engellemektedir. NK hücrelerinin Th2 yanıtını arttıran ve Th1 yanıtını azaltan NKG2a ekspresyonunun azalması kefirin alerjik yanıtta abartılı çalışan Th2 yanıtının regülâsyonunda önemli rol oynayabileceği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Kefir, probiyotik, İmmünomodülasyon. | |
dc.description.abstract | The aim of this study is to investigate the in vivo effects of kefir consumption in humans on the parameters of the immune system.Our aim is to obtain more reliable and widespread consumption of kefir to maintain a positive effect on human health by revealing the possiple positive and negative effects of kefir.Our study has been planned as prospective and randomized study. Eighteen healthy volunteers working in Süleyman Demirel University, have participated in our study. The volunteers are initially asked to pursue a diet lacking fermented food for 2 weeks prior to kefir intake. Following this term of abstinence, the volunteers have been supplemented with 200 ml of kefir for next 6 weeks at the weekdays. Blood and serum samples have been collected from the participants for laboratory tests just before the intake of kefir (week 0) and the 3rd and 6th weeks of the intake and 3 weeks later after the termination of intake of kefir (9th week). Granulocyte, monocyte and lymphocyte percentages to total white blood cells have been detected through forward and side scatter graphics on flow cytometer in unstained state; the percentages of mononuclear cellular subgroup in respect to lymphocyte (CD3, CD4, CD8, CD19, CD56, CD158a, NKG2a, NKG2c) have been measured after they have been stained with monoclonal antibodies through lymphocyte gate.In the group supplemented with kefir, the leukocyte rates has decreased and the rate of lymphocyte has risen in the 6th and 9th weeks and the rate of monocyte risen in the 3rd and 9th weeks compared to the week 0.When the rates and activities of lymphocyte subgroups have been monitored through flow cytometer, a rise in CD3+ CD8+ cells between the week 0 and the 9th week; a rise in CD3(-) CD19+ cells in the 3rd and 6th weeks compared to the week 0 has been detected. A decrease has been detected on NK-T cells during CD 158 expression while no difference has been observed on NK cells during CD158 expression. A significant decrease has been detected on NK and NK-T cells during NKG2a expression in the 6th and 9th weeks compared to the week 0.In the light of these evidences, the kefir has diminished the leukocytes and neutrophils which assume an effector nature; however, some rises have been detected in CD8+ cells, which are the effector cells of Th1 response, as well as in CD19+ cells, which are the effector cells of Th2 response. Thus, it has been detected that the immune system gets on alert against foreign antigens and that the rates of effector cells like neutrophil has diminished to establish a regulated response.The diminished expression of CD158 which is a key factor in NK-T cell regulation as a result of kefir comsumption prevents the exagerratde response of these cells.It has been considered that the decrease in NKG2a expression, which deepens Th2 response and diminishes Th1 response of NK cells, acts a crucial role in the regulation of Th2 response by kefir, which is importtant in regulation of allergic immune responses.Key Words: Kefir, Probiotic, Immunomodulation. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Kefirin insanlar üzerindeki immünomodülatör etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of the immunimodulator effects of kefir over humans | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 323963 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 229676 | |
dc.description.pages | 61 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |