Ratlarda diyeter ceviz alımının hipokampüs NMDA reseptör subünit konsantrasyonları üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Vural, Hüseyin | |
dc.contributor.author | Hiçyilmaz, Hicran | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:59:21Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:59:21Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/273570 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada erkek Spraque Dawley genç ratların diyetlerine ceviz eklenmesinin hipokampüs NMDA reseptör NR2A ve NR2B subtipleri ve hipokampus lipid peroksid düzeyleri üzerine olan etkisi araştırıldı.Bu amaçla ratlar 8 hafta süreyle ceviz içeren diyetle beslendiler. 8 hafta sonra ratların hipokampuslarında NR2A ve NR2B reseptör ve MDA düzeyleri çalışıldı.Ceviz alımının, NMDA reseptörü üzerine olan etkisi hakkındaki başlıca bulgumuz; ratların diyetlerine ceviz eklenmesinin, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında NR2A ve NR2B subünitlerini istatistiksel olarak anlamlı şekilde sırası ile (p=0.014), (p=0.014) olmak üzere belirgin olarak arttırırken MDA düzeylerini de iststistiksel olarak anlamlı şekilde (p=0,002) belirgin olarak azaltmıştır. Sonuç olarak, ratların diyetlerine ceviz eklenmesi NMDA reseptör subünitlerini etkilemektedir.Biz ceviz alımının özellikle hipokampüste, NMDA reseptör düzeyleri üzerinde koruyucu etkisi olabileceğini düşünüyoruz.Anahtar Kelimeler: Ceviz, NMDA, NR2A, NR2B | |
dc.description.abstract | In this study, the effects of walnut supplementation on expression of hippocampal NMDA receptor subunits NR2A, NR2B, and product levels of lipid peroxidation of male Sprague Dowley rats were investigated. For this purpose rats were fed a walnut diet ad libitum for eight weeks. After this period the NR2A and NR2B receptor expressions and the levels of MDA were studied in the hippocampi of rats. NR2A and NR2B expressions were found elevated in walnut rats compared with the control group (p<0.05). In addition, the levels of MDA in the walnut group were significantly decreased compared to the control groups.In conclusion NMDA receptor subunits are elevated, and the levels of lipid peroxide is reduced in walnut diet rats. We suggest that walnut supplementation may have protective effects especially in the NMDA receptor regulation and lipid peroxide levels in hippocampus.Keyword: Walnut, NMDA, NR2A, NR2B | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Ratlarda diyeter ceviz alımının hipokampüs NMDA reseptör subünit konsantrasyonları üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effects of walnut supplementation on hippocampal NMDA receptor subunits NR2A, NR2B of rats | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 302105 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 203467 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |