Show simple item record

dc.contributor.advisorDelibaş, Namık
dc.contributor.authorÖzcan, Hatice
dc.date.accessioned2020-12-10T11:56:35Z
dc.date.available2020-12-10T11:56:35Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/271550
dc.description.abstractÖZET Diabette görülen komplikasyonların sebebi netlik kazanmamıştır. Son zamanlarda vücutta oluşan serbest radikallerin diabette daha fazla arttığı, antioksidan savunma mekanizmasının zayıfladığı üzerinde durulmaktadır. Diabetes Mellituslu hastalardan elde edilen kanlarda, in vitro oksidatif stress oluşturarak lipid peroksidasyonu ve antioksidan enzim aktiviteleri araştırıldı. Bu çalışma 15 sağlıklı kişiden ve 17 diabetes mellituslu hastadan alınan kanlarda karşılaştırmalı olarak yapıldı. Alman heparinli tam kan santifüjle plazma ve eritrositlerine ayrıldı. Plazması ayrıldıktan sonra kalan çökeltiden eritrosit paketi hazırlandı. Hb düzeyi 14 mg/dl'e ayarlanan eritrosit süspansiyonu üzerine 6.5 mM ve 10 mM'lik H202 eklenerek hazırlanan eritrosit süspansiyonunda 1. ve 2. saatlerde MDA, glutatyon peroksidaz ve süperoksid dismutaz ölçümleri yapıldı. 1. ve 2. saatte 10 mM SOD düzeylerinde anlamlı değişmeler tespit edilmiştir. Diğerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç olarak H202 ile oluşturulan oksidatif stress' e diabetik hastalardan alınan eritrositlerin cevabında normal kişilere göre belirgin bir fark olmadığı görüldü.
dc.description.abstract34 7.SUMMARY The cause of the complication of diabetes mellitus has not been clarified, yet. Recently, It has been suggested that free radical production is high and autroxidant defence mechanism is reduced in patients with diabetes mellitus. In this study, lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities were investigated in bloods, which were exposed to in vitro oxidative stress obtained from patients with diabetes mellitus and normal healthy controls. Erythrocyte suspensions were performed from heparinised bloods. Hb concentrations of erythrocyte suspension were adjusted to 14 mg / dl. 6.5 mM and 10 mM H202 were added to samples and incubated for two hours. Malondialdehyde glutathione peroxidase and superoxide dismutase levels were measured in samples of the and of 1 and 2 h. It was found that SOD activities were significantly different at 2 st of 6.5 mM H202 and 1st h. of 10 mM H202 according to controls. Consequenutly, there was no significant difference in response to in vitro oxidative stress between erythrocytes obtained from diabetics and normal controls.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleDiabetes Mellitus`lu hastalardan alınan kanlarda in vitro şartlarda oluşturulan Oksidatif Stres`e cevabın araştırılması
dc.title.alternativeAn Investigation on the answering of blood taken from diabetes mellitus patients to oxidative stress at in vitro conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmFree radicals
dc.subject.ytmEnzymes
dc.subject.ytmDiabetes mellitus
dc.identifier.yokid70340
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid70340
dc.description.pages42
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess