Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraca, Yusuf
dc.contributor.authorÖnal Demiral, Gülten
dc.date.accessioned2020-12-02T09:48:06Z
dc.date.available2020-12-02T09:48:06Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/27149
dc.description.abstractDünyadaki değişim, her açıdan toplumları etkilemektedir. Kuşkusuz bu etkileşimden işletmeler ve tüketiciler de etkilenmektedir. Bugün, yeni olan bir ürün kısa sürede daha yenilerinin piyasaya sürülmesi doğrultusunda eskimektedir. Yeniliklerden haberdar olmadan veya yararlanmadan bir yaşam sürmek ise neredeyse imkansızdır. İşletmeler içinde bulunduğumuz bu değişim çağında, ayakta durabilmek için ve uzun vadeli rekabet avantajı sağlayabilmek için sürekli yenilik üretmek ve ürettiği yeniliği tüketiciye benimsetmek zorundadır.Bu bağlamda işletmeler yenilik faaliyetlerinde bulunurken, müşteri ihtiyaç ve isteklerini göz önüne almaları gerekir. Aksi taktirde müşteri yeniliği benimsemeyebilir. Bu gerçekten hareketle çalışmada, yeniliklere karşı tüketici tepkisi ele alınmıştır. İncelemede öncelikle yenilik kavramı, işletmeleri yenilik yapmaya sevk eden faktörler, yenilik sürecinin oluşumu, yenilik türleri üzerinde durulmuş, müteakiben, oluşturulan yeniliklerin, tüketiciler arasında yayılması ve yeniliğin benimsenmesi sürecinde tüketici tipleri ele alınmıştır. Bu kapsamda Isparta ilinde tüketicilerin yeniliklere karşı tutumunu ölçmeye çalışan bir anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada tüketicilerin, yalın, anlaşılır ve uygun fiyatlı yenilikleri benimseme düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Yenilik, yeniliğin kaynakları, yenilik çeşitleri, yeniliklerin yayılması, yeniliklerin benimsenmesi.
dc.description.abstractThe innovation in the world effects the society in everyway. Surely, markets and also consumers are effected from this interaction. A product which is very new in the markets can be out of date in a short time in result of the launching the new ones. Living without being aware of these innovations and using them is almost impossible. In this innovation era, the markets, to run on their owns and to get long-lasting advantages of the competition, must enhance innovations constantly and the markets should force the society develop innovation adoption.In this sense, while the markets are running their innovation proceedings, they must take into account the needs and requirements the of the comsumers. Otherwise, the comsumer may not accept the innovation. Being awere of this reality, the reaction of the consumer to the innovations has been taken up in this work out. In this study first of all, the concept of the innovation, the factors referred to business innovation, formation process of innovation, types of innovations, and then created by innovation, the spread between consumer and consumer types in the process of adoption of innovations have been taken up. In this context, in Isparta region, an inquiry has been done to evaluate the attitudes of consumers to innovations. In this inquiry, it is understood that, consumers' plain, concise and affordable level of innovation adoption are very high.Key words: Innovation, causes of innovate, types of innovations, spreading of the innovation, adoption of innovations.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleYeniliğe karşı tüketici tepkisi ve tüketicilerin yenilikleri benimseme düzeyleri ile ilgili Isparta iline yönelik bir uygulama
dc.title.alternativeConsumer reaction to the innovation and a leading workout about a study of the consumer's adoption of innovation level in Isparta
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Anabilim Dalı
dc.subject.ytmConsumer behavior
dc.subject.ytmNew products
dc.subject.ytmConsumer involvement
dc.subject.ytmIsparta
dc.subject.ytmInnovation
dc.identifier.yokid346921
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid240377


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess