dc.contributor.advisor | Şenol, Altuğ | |
dc.contributor.author | Demirekin, Coşkun Tolga | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:56:03Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:56:03Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/271150 | |
dc.description.abstract | Giriş ve Amaç: Bu çalışmada 2013 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniğindepankreas kanseri tanısı konan olguların demografik özellikleri ile kanser gelişimi üzerine etkili olabilecek risk faktörlerinin analizi retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Metod: Bu çalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji Kliniğinde 2013 yılında pankreas kanseri tanısı ile tetkik edilen toplam 32 hastanın dosyası incelendi. Histopatolojik olarak ve/veya en az bir görüntüleme yöntemi tetkiki ile pankreas kanseri tanısı konan 32 olgu çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenerek bilgileri kaydedildi. Kontrol grubu olarak pankreas ve kolon malignitesi olmayan yaş grubu olarak hasta grubuna benzer 33 kişi çalışmaya dahil edildi.Bulgular: Çalışmaya 32 pankreas karsinomu, 33 sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu alındı. Hastaların 15'i (%46, 9) erkek, 17'si (%53, 1) kadındı. Hasta grubunda yaş ortalaması; 65,4±10,6, kontrol grubunun 65,6 ±10, 4'di (p>0,05). Hasta kadınların yaş ortalaması 69,4 ±11,1, erkeklerin yaş ortalaması ise 60,7 ± 7,9'di (p<0,05). A kan grubunda pankreas kanseri daha fazla görüldü, fark anlamlıydı (p<0,05). Pankreas kanserli hasta grubunda erkeklerde sigara içme oranı %86.7, kontrol grubunda ise %43'dü, fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05). Yeme alışkanlıklarından, kırmızı et tüketimi ve mangal yapma sayısı pankreas kanserli olgularda daha fazla görüldü (p<0,05). Zeytinyağı kullanımı, sebze ve meyva yeme, yoğurt tüketiminin pankreas kansinomalı hastalarda anlamlı olarak daha az olduğu tespit edildi (p<0,05). Isparta ilinde yaşamak ve eğitim durumunun yine pankreas kanseri riski açısından anlamlı fark oluşturmadığı tespit edildi (p>0,05). Çalışmamızda, BMI, alkol tüketimi, fiziksel aktivite sayısı, su tüketimi, kahve içme sayısı açısından istatistiksel anlamda fark görülmedi (p<0,05).Sonuç: Çalışmamızda pankreas kanseri olgularında yaş dağılımı dünyadaki verilerle benzer bulunmuştur. Kadınlar erkeklerden ortalama 9 yıl daha geç pankreas kanserine yakalanmaktadırlar. Çalışmamıza göre, A kan grubundan olmak, sigara içmek, fazla kırmızı et tüketmek ve mangalda pişmiş gıdaları yemek pankreas kanseri riskini artırmaktadır. Yağ kullanımı tercihinde zeytinyağını tercih etmek, sebze ve meyva ağırlıklı beslenmek, yoğurt tüketimini artırmanın pankreas kanserinden koruduğu gösterilmiştir. Hasta sayısının artırılması ile daha net mesajlar verilebilecektir. | |
dc.description.abstract | Introduction and Aim: In this study it was aimed to evaluate retrospectively the relationship between the demographic characteristics and the risk factors in subjects diagnosed as pancreatic cancer in Gastroenterology clinic of Süleyman Demirel Univercity Medical Faculty in 2013.Materials and Methods: In this study the records of a total of 32 patients who have received prediagnosis of pancreatic cancer were examined in Gastroenterology Clinic of Internal Medicine Department, Süleyman Demirel University Medical Faculty in 2013. A total of 32 subjects who diagnosed with pancreatic cancer through histopathologically and/or at least one visualization method were enrolled. The records of these patients were examined retrospectively and their data were recorded. 33 cases for control group were had no malignite and pancreatic cancer diagnosis and also compatible with study group for their age, received in our study.Results: In our study, consisting of 32 pancreatic cancer and 33 healthy control subjects.15 patients (%46, 9) were males, and 17 (%53, 1) were female. Patients of study group mean age was 65, 4±10, 6 years, patients of the control group mean age was 65, 6 ±10,4 years(p>0,05).The mean age in female was 69, 4 ±11, 1 and male's was 60, 7 ± 7, 9 years in study group(p<0,05).A blood group was the most ones reported in this study and the difference was significant (p <0.05). Patients related to study group smoking rate was %86.7 for males, but for control group the rate was %43 determined and the difference was significant (p <0.05).Eating habits, the number of red meat consumption and making barbecues were more common in patients who have pancreatic cancer (p <0.05). Use of olive oil, vegetable and fruit food, yogurt consumption significantly lower in patients with pancreatic cancer been found (p <0.05). Living in Isparta and level of education create no significant difference in terms of risk of pancreatic cancer was detected (p> 0.05). In our study, BMI, alcohol consumption, number of physical activity and water consumption and in terms of numbers drinking coffee no significant difference was observed (p <0.05). Conclusion: In our study, the age distribution in cases with pancreatic cancer has been found consistent with worldwide data. According to data, females had pancreatic cancer average of 9 years later than males. According to our study, blood group, smoking, consume more red meat and barbecued dishes cooked food increases the risk of pancreatic cancer. Prefer to option for the use of oil in the olive oil, vegetables and fruit to be fed mainly, to increase yogurt consumption was shown to protect from pancreatic cancer. By increasing the number of patients can be given more clearly messages. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gastroenteroloji | tr_TR |
dc.subject | Gastroenterology | en_US |
dc.title | 2013 yılında kliniğimizce pankreas kanseri tanısı konulan hastaların demografik özellikleri ile kanser gelişimi üzerine etkili olabilecek risk faktörlerinin analizi | |
dc.title.alternative | Analyzing of the risk factors and the demographic characteristics of patients, who received prediagnosis of pancreatic cancer in our clinic in 2013 | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İç Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Neoplasm staging | |
dc.subject.ytm | Risk factors | |
dc.subject.ytm | Pancreatic diseases | |
dc.subject.ytm | Pancreatic neoplasms | |
dc.subject.ytm | Neoplasms | |
dc.subject.ytm | Demography | |
dc.subject.ytm | Diet | |
dc.identifier.yokid | 10043905 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 361390 | |
dc.description.pages | 74 | |
dc.publisher.discipline | Gastroenteroloji Bilim Dalı | |