Show simple item record

dc.contributor.advisorGültekin, Fatih
dc.contributor.authorDemirin, Hilmi
dc.date.accessioned2020-12-10T11:56:02Z
dc.date.available2020-12-10T11:56:02Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/271144
dc.description.abstractBu çalışmada erkek Wistar-Albino cinsi erişkin sıçanların 4 hafta süren çeşitli diyetler sonucu hipokampus yağ asidi kompozisyonları, NMDA reseptör NR2A ve NR2B altbirimleri ve hipokampus lipit peroksidasyonu ürünü düzeyleri üzerine olan etkisi araştırıldı. Sonuç olarak çeşitli yağ diyetlerinin 4 hafta sonunda sıçan hipokampusunda DYA, TDYA ve ÇDYA oranlarını değiştirdiği saptandı, NR2A seviyelerinin ayçiçek diyetiyle anlamlı derecede azaldığı ve NR2B ekspresyonunun da balık yağı diyetinden olumlu bir şekilde etkilenmiş olduğu gözlendi. Özellikle yağ asidi kompozisyonu ve antioksidan kapasite açısından diyetlerin hipokampusa etkileri sonucu MDA düzeyleri değişim gösterdi. Bu diyetlerin daha uzun süre kullanımının özellikle hipokampusta hem NMDA reseptör regülasyonu hem de lipid peroksid düzeyleri üzerinde koruyucu etkisi olabileceği düşünülebilir. Yağ asidi kompozisyon değişikliğini daha net izleyebilmek için uzun süreli ve kapsamlı metodlarla çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
dc.description.abstractIn this study, the effects of sunflower oil, olive oil, fish oil, butter and margarine diets on rat fatty acid composition, expression of NR2A and NR2B subunits of NMDA receptors, and a lipid peroxidation product of rat hippocampus were investigated. It was concluded that different fat diets altered the saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acid compositions of the rat hippocampus after 4 weaks of treatment. Secondly, it was determined that expression levels of NR2A decreased significantly with the sunflower oil diet, and that fish oil affected the expression of NR2B in a positive manner. MDA levels changed especially according to the fatty acid composition and antioxidant capacity of some diets. It can be assumed that usage of these diets could have some protective effects on the NMDA receptor regulation and lipid peroxide levels especially in hippocampus. Longer period studies with more detailed methods are needed to determine thorougly the change in the fatty acid composition.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleBazı yağ diyetlerinin sıçan hipokampus dokusunun yağ asiti kompozisyonu ve NMDA reseptör altbirimleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of some fat diets on rat fatty acid composition and expression of NMDA receptors of rat hippocampus
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid305645
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid204124
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess