dc.contributor.advisor | Gültekin, Fatih | |
dc.contributor.author | Atiş, Fatma Tutku | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:54:51Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:54:51Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/270193 | |
dc.description.abstract | Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu ve Sukroz Tüketiminin Wistar Albino Cinsi Sıçanlarda Obezite Üzerine EtkisiÇalışmamızda sıçanların aynı kalorideki farklı şuruplara yönelik tüketim tercihleri ile tüketilen kalori miktarlarının obeziteye etkileri araştırılmıştır.54 adet 3 haftalık Wistar albino cinsi sıçan (27 dişi ve 27 erkek) çalışmaya dâhil edildi. Sıçanlar kontrol (n=18; 9E, 9D), sukroz (n:18; 9E, 9D) ve HFCS (yüksek fruktozlu mısır şurubu) (n:18; 9E, 9D) olarak üç gruba ayrıldı. Sıçanlara standart yemin yanında kontrol grubuna çeşme suyu; sukroz grubuna sukroz; HFCS grubuna ise HFCS çözeltisi verildi. HFCS ve sukroz %15 konsantrasyonda içme suyuyla karıştırıldı. Sıçanlar 6 ay boyunca beslendi ve bu süreçte sıçanların kilo takibi yapıldı. Deney sonunda alınan kanlarda trigliserit, total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL- kolesterol ve VLDL-kolesterol düzeyleri çalışıldı. Karaciğer ve abdominal aorta ise histopatolojik olarak değerlendirildi.Erkek ve dişi sıçanlarda hem sukroz hem de HFCS ile beslenme; sıvı tüketimi, toplam kalori alımında, serum total kolesterol ve HDL-kolesterol düzeylerinde anlamlı artışla, yem tüketiminde ise anlamlı azalışla sonuçlanmıştır. HFCS ve sukroz tüketenler karşılaştırıldığında ise, sukroz tüketilmesi sıvı tüketimi, yem tüketimi, toplam kalori ve kilo alımında anlamlı artışa yol açmıştır. Kilo artışı erkeklerde sukroz, dişilerde ise HFCS tüketenlerde anlamlı bulunmuştur. Erkek sıçanlarda sukroz tüketimi LDL-kolesterolü arttırırken, HFCS tüketimi LDL-kolesterolü düşürmüştür.Sonuçta, sukroz ve HFCS'nin obeziteyi arttırıcı ve kan lipit profilini olumsuz yönde etkileyeceği belirgin bir fark göstermediği; ancak etkilerinin cinsiyetlere göre farklılık gösterdiği söylenebilir. Daha belirgin farklılıklar için aynı kalorinin tüketildiği daha yüksek miktarda sukroz ve HFCS'nin verildiği çalışmaların yapılması faydalı olacaktır.Anahtar kelimeler: HFCS, sukroz, trigliserit, kilo artışı, obezite | |
dc.description.abstract | Effects Of High Fructose Corn Syrup and Sucrose Consumption in Wistar Albino Rats on ObesityIn the present study it is aimed to investigate the effects of different isocaloric syrups on obesity and also to determine the consumption preference of the rats.Fiftyfour, 3 weeks-old, Wistar Albino rats (27 female, 27 male) were included to the study. Rats were divided into 3 groups as control (n=18; 9F, 9M) , sucrose (n=18; 9F, 9M) and HFCS (n=18; 9F, 9M) groups. All of the groups were fed up with standart chow, in addition tap water to Control group, sucrose to Sucrose group and HFCS sloution to HFCS group were given. Mixtures were prepared at 15% concentration by mixing with tap water. Rats were fed up for six months and their weights were monitored. At the end of the study, serum triglyceride, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol and VLDL-cholesterol levels were analysed and also liver and abdominal aorta were histopathologically estimated.Male and female rats in both sucrose and HFCS groups, while significantly decreased chow consumptions were detected, sugar solutions and calori consumptions, levels of serum total cholesterol and HDL-cholesterol were significantly increased. In Sucrose group significantly higher consumption of liquid, chow and calori were detected compared to HFCS. However, weight gain was significantly high in sucrose group in male rats, weight gain was significantly high in HFCS group in female rats. Whereas sucrose consumption caused increase in LDL-cholesterol, HFCS consumption caused decrease in LDL-cholesterol.In conclusion, it can be expressed generally that there is no significant difference between sucrose and HFCS solutions about inducing obesity and affecting negatively on blood lipid profile however there have been different effects between these two solutions which may be related to gender. To observe significant effects, it should be useful to restudy with more concentrated sucrose and HFCS solutions.Key words: HFCS, sucrose, triglyceride, weight gain, obesity | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sukroz tüketiminin wistar albino cinsi sıçanlarda obezite üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effects of high fructose corn syrup and sucrose consumption in wistar albino rats on obesity | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Sucrose | |
dc.subject.ytm | Histopathology | |
dc.subject.ytm | Weight gain | |
dc.subject.ytm | Obesity | |
dc.subject.ytm | Triglycerides | |
dc.subject.ytm | Rats | |
dc.subject.ytm | Corn syrup | |
dc.identifier.yokid | 433330 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 329166 | |
dc.description.pages | 61 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |