Show simple item record

dc.contributor.advisorGültekin, Fatih
dc.contributor.authorSavaş, Hasan Basri
dc.date.accessioned2020-12-10T11:53:37Z
dc.date.available2020-12-10T11:53:37Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-06-27
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/269264
dc.description.abstractAmaç: Bu projede, öğün sıklığı ve kalori kısıtlamasının metabolizma, antioksidan sistem ve nörodavranışa etkileri bir bütün olarak incelendi.Materyal-Metot: 9 sıçanla yapılan bir aylık pilot çalışma sonucunda, yem miktarı ve öğün süreleri belirlendi. Ana çalışmada, Wistar albino, 12 haftalık, erkek, 24 adet sıçan; Ad libitum kontrol (AL) (n=8), İki öğün beslenen deney grubu (İÖ), (n=8), iki öğün beslenen ve % 20 kalori kısıtlaması yapılan grup (İÖ-KK) (n=8) olmak üzere toplam üç gruba ayrılarak, kafeslerde teker teker tutuldular Kontrol gruplarına Ad libitum, İÖ grubuna pilot çalışma sonuçlarına göre 20 gr/gün; sabah ve akşam öğünleri için 10'ar gr, İÖ-KK grubuna 16 gr/gün; sabah ve akşam öğünleri için 8'er gr şeklinde yem verildi. Tüm sıçanlar 20 haftalık deney boyunca sağlıklı bir şekilde beslenme düzenlerine devam ettiler. Water Mase testi uygulandı ve deney sonlandırıldı. ELISA ve spektrofotometrik yöntem ile temel metabolik hormon ve enzimler, biyokimyasal parametreler ve oksidan-antioksidan durum ölçüldü. Karaciğer ve böbrekte, histopatolojik inceleme yapıldı.Bulgular: İÖ ve İÖ-KK gruplarında, AL grubuna göre; HOMA-IR oranında, bir azalma görüldü (p<0,05). Deney başında her üç grupta sıçanların vücut ağırlıkları açısından farklılık bulunmuyordu (p>0,05). Deney sonunda sıçanların vücut ağırlıkları her üç grup için kendi içinde deney başı ile karşılaştırıldığında anlamlı farklılık oluştu (p<0,05). Tartışma: HOMA-IR ve vücut ağırlıkları arasındaki anlamlı farklılıklar, insülin direnci, obezite, diyabet ve ilişkili diğer hastalıklardan korunmak için İÖ ve İÖ-KK beslenmenin faydalı olabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Beslenme, öğün sıklığı, kalori kısıtlaması, metabolizma, insülin direnci, obezite, diyabet, öğrenme, oksidan durum, antioksidan durum.
dc.description.abstractTEZ başlık İngilizce / Thesis Title: Effects of Different Meal Frequency on Metabolism, Antioxidant System and Neuro-Behaviour in RatsObjective: In this project, the effects of meal frequency and caloric restriction on metabolism, antioxidant system and neuro-behaviour were examined as a whole.Materials and Methods: As a result of a one-month pilot study amount of food and meal times was determined. In the main study, Wistar albino, 12 weeks, male, 24 rats were divided into three groups as; Ad libitum control (AL) (n = 8), two meals fed group (TM) (n = 8), two meals fed and 20% calorie restriction of group (TM-CR) (n = 8). All rats were kept individually in cages. According to the results of a pilot study in main study; 20 g/day; 10 g for the morning and evening meals were given to TM group, 16 g/day; for the morning and evening meals were given feed in the form of 8 grams to TM-CR group. All rats finished the nutrition regulation in a healthy way for 20 weeks. After Water Mase test, rats were sacrified. Basic metabolic hormones and enzymes, biochemical parameters and oxidant-antioxidant status were measured with ELISA and spectrophotometric method. The liver and kidneys were examinated histopathologicaly.Results: In TM and TM-CR group, according to the AL group; HOMA-IR ratio showed a significantly decreasing (p <0.05). At the beginning of experiments, there were no significant differences each of the three groups of rats body weight (p> 0.05), at the end the experiment; there was significant differences among the three groups (AL> TM> TM-CR) (p <0.05). Conclusions: Significant differences between HOMA-IR and body weight protects against insulin resistance, obesity, diabetes and other related diseases. TM and TM-CR nutrition are useful. Keywords: nutrition, meal frequency, caloric restriction, metabolism, insulin resistance, obesity, diabetes, learning, oxidant status, antioxidant status.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleFarklı öğün sıklığının sıçanlarda metabolizma ve antioksidan sistem ile nörodavranış üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of different meal frequency on metabolism, antioxidant system and neuro-behaviour in rats
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-06-27
dc.contributor.departmentTıbbi Biyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmFeeding behavior
dc.subject.ytmMetabolism
dc.subject.ytmInsulin resistance
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmDiabetes insipidus
dc.subject.ytmLearning
dc.subject.ytmOxidants
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.identifier.yokid10115226
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid433361
dc.description.pages168
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess