Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde farklı aromatik bitki sularının yumurta kuluçka başarısı üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Bayrak, Halit | |
dc.contributor.author | Adali, Tuğrul | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:53:28Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:53:28Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-07-07 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/269130 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde farklı aromatik bitki sularının yumurta kuluçka başarısı üzerine etkisini tespit etmek amacıyla kekik suyu (Origanum vulgare), biberiye suyu (Rosmarinus officinalis), defne suyunun (Laurus nobilis)500, 1000, 2000 ve 4000 ppm. konsantrasyonları kullanılmıştır. Pozitif kontrol grubu olarak 1500 ppm formaldehit, hidrojen peroksit ve elle ölü yumurta toplama ve negatif kontrol olarak hiç dezenfektan uygulaması yapılmayan grup ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonrasında yumurta kuluçka başarısı oransal ve görsel olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonucuna göre en iyi değer % 90,95 ile kontrol grubu olan formaldehitte elde edilmiştir (p<0,05). Formaldehit ayrıca kontrol gruplarında en iyi sonucun elde edildiği dezenfektandır. Sonrasında en iyi değerler sırasıyla kekik suyu 4000 ve 2000 ppm ve elle toplama grubunda elde edilmiştir. Sonraki seviyede ise diğer bir kimyasal dezenfektan olan hidrojen peroksit sırasıyla kekik 1000 ve 500 ppm ve defne suyu 4000 ppm ile benzer bir sonuç elde edilmiştir. Bitki suları arasında en iyi değerler kekik suyu grubunda elde edilmiş olup sonrasında defne suyu grubunda elde edilmiştir (p<0,05).Elde edilen sonuçlara göre uygulamada etkili olan fakat insan ve çevre sağlığına olumsuz etkiler yapan formaldehit gibi kimyasallar yerine aromatik bitki sularının yumurta dezenfeksiyonunda kullanılabileceği tespit edilmiştir Ayrıca sonuçlar organik su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılabilecek alternatif bir dezenfektan sunmasıyla önem arz etmektedir.Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), aromatik bitki suyu, yumurta kuluçka başarısı | |
dc.description.abstract | In this thesis, it was aimed to determine effect of different aromatic herb waters on egg hatching success in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)culture. Therefore 500, 1000, 2000 ve 4000 ppm concentration of oregano water (Origanum vulgare), rosemary water (Rosmarinus officinalis), laurel water (Laurus nobilis) was used. As positive control group 1500 ppm formaldehyde, hydrogen peroxide, hand picking of dead eggs and as negative control group no application was compared. As a result egg hatching success was determinde by proportional and visual.As result of study the best values was % 90,95 in formaldehyde group. After that second rate was in the groups of 4000 and 2000 ppm oregano water and hand picking of dead eggs respectively. The third rate was in the group of hydrogen peroxide with 1000 and 500 ppm oregano water and 4000 ppm laurel water. Between aromatic herb water groups, the best results was obtained in oragano water (p<0,05).According to results of study, aromatic herb waters could be used intead of formaldehyde that chemical is harmful for human health and aquatic enviroment. However results showed that aromatic herbs has very important alternative aganist chemicals in egg hatching period for organic aquaculture.Keywords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), aromatic herb water, egg hatching success | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Balıkçılık Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Fisheries Technology | en_US |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde farklı aromatik bitki sularının yumurta kuluçka başarısı üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of different aromatic herb waters on egg hatching success in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) culture | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-07-07 | |
dc.contributor.department | Su Yönetimi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Trouts | |
dc.subject.ytm | Trout propagation farms | |
dc.identifier.yokid | 10328369 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 626576 | |
dc.description.pages | 52 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |