Show simple item record

dc.contributor.advisorUğur, Şenay
dc.contributor.authorNaeem, Muhammad Yasir
dc.date.accessioned2020-12-10T11:50:32Z
dc.date.available2020-12-10T11:50:32Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/267639
dc.description.abstractTürkiye de havuç üretimi Orta Anadolu da (Konya, Karaman and Ankara), Akdenizsahilinde (Burdur, Antalya, Mersin and Hatay), Egebölgesinde (İzmir, Aydin and Manisa) ve Güney Marmara da yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Ancak, siyah havuç üretimi Konya ve Ereğli de oldukça yaygındır. Üretimin çoğu sanayiye yöneliktir. Bu bölgede çiftçiler kendi tohumlarını kendileri üretmektedirler. Havuç kökleri arasındakişekil, renk ve aroma bakımından homojenlik endüstriye yönelik yetiştiricilik yapıldığından çok önemli kriterler değildir. Turuncu havuçlarla karşılaştırıl dığında tat, aroma ve tekstür açısından, aynı zamanda, yerken elde bıraktığı renkten dolayı taze tüketimde talep edilmemektedir. Bu bölge de bulunan üreticiler sanayiye yönelik yetiştiricilik yapmalarına ragmen Hollandalı Bejo firmasının Deep Purple (F1) çeşidinin yetiştiriciliğine başlamışlardır. Bu çalışmada Konya vecivarında yetiştirilen genotiplerden kök örnekleri ile F1 çeşidinden kök örnekleri toplanmış ve -80˚C de depolanmışlardır. Genotipler farklı tohum kaynaklarından üretilmiş 16 farklı genotipten alınmıştır. Deep Purple (F1) çeşidinden ise 3 farklı alanda yetiştirilmiş köklerden alınmıştır. Analizler için her genotipten 3 veya 5 tekkerrurde ayrı ayrı analizler yapılarak genotipler arasındaki farklılıklar belirlenmiştir.
dc.description.abstractCarrot production in Turkey is widely in the region of Central Anatolia (Konya, Karaman and Ankara), Mediterranean (Burdur, Antalya, Mersin and Hatay), Aegean (Izmir, Aydin and Manisa) and South Marmara (Anonyms 2009). However, most of the black carrot production is in Konya-Eregli region. The production is mainly for black carrot industry. The region has its own seed sources where growers are producing seeds from their root production fields. Uniformity of the color, root shape or aroma is not very important since black carrot is being grown for industry. Due to taste, texture and undesirable color stay on consumer hand black carrot is not suitable for fresh table production. Although, in Konya region some growers already started to use Deep Purple (F1) black carrot seeds that is breed in Holland, company Bejo. In this study, we collected the roots coming from domestic genotypes and Deep Purple to compare root quality in term of the chemical composition. We collected them from the domestic genotypes according to different seed sources. Root of the Deep Purple and 16 genotypes was collected from Konya for the analysis. On the basis of differences developed among root material, grower will decide which seed to use depending on target of their production. As it's known that hybrid seeds are much more expensive than domestic seed sources.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleInvestigation of biochemical differences between commercial cultivar deep purple and local genotypes of black carrots
dc.title.alternativeDeep purple (F1) siyah havuç çeşidi ve yerel genotiplerin kimyasal farklılıklarının belirlenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBitkisel Üretim Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10157096
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid474240
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess