Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzden, Mustafa
dc.contributor.authorDerin Altay, Gülbeyaz
dc.date.accessioned2020-12-10T11:50:16Z
dc.date.available2020-12-10T11:50:16Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/267592
dc.description.abstractBu çalışmada, in vitro koşullarda klonal olarak mikroçoğaltımı gerçekleştirilmiş, birisi standart olmak üzere toplam yedi farklı böğürtlen çeşidinin fide gelişimi aşamasında farklı mikoriza içeren ortamlarda bitki gelişimleri karşılaştırılmıştır.Böylece farklı arbüsküler mikorizalfungusinokulumlarının farklı böğürtlen fidelerinin gelişimine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada böğürtlen üreticileri tarafından yaygın olarak tercih edilen Chester Thornless ve altı böğürtlene (Black Diamond, Black Pearl, Metolius, Newberry, Obsidian, Triple Crown) mikoriza uygulaması yapılmış kontrol grubu ve 3 farklı mikorizal ortamda (Endorootsoluble, G.Intraradices ve G.Mossea) toplam 13 parametre ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre mikoriza uygulamalarının böğürtlen bitkisinde yeşil aksam büyümesini, kök kuru ağırlığını, klorofil içeriğini arttırdığı belirlenmiştir. Bu proje çıktıları ile önümüzdeki yıllardaülkemiz ekolojisineuygun, önemli yeni böğürtlen çeşitlerinin ülkemize adaptasyonu sağlanabilir.
dc.description.abstractThe purpose of this study is; clonal and virulent free propagation by tissue culture, comparing the plant growth in different media containing mycorrhiza in a total of seven different species of seedlings, one standard varieties. Thus, the effect of different cornucopia of mycorrhizal fungi on the development of different blackberry fidelites was investigated. Chester Thornless and six bellflowers (Black Diamond, Black Pearl, Metolius, Newberry, Obsidian and Triple Crown) mycorrhizally administered control group and three different mycorrhizal mediums (Endorootsoluble, G. Intraradices and G. Mossea) a total of 13 parameters were measured. According to the results of the research, it was determined that mycorrhizal application increased green component growth, root dry weight and chlorophyll content in blackberry plant. With these project outputs, adaptation of important new blackberry varieties suitable for our country ecology can be achieved in the coming years.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYeni bazı böğürtlen çeşitlerinin farklı mikoriza ortamlarındaki gelişme performanslarının incelenmesi
dc.title.alternativeAssesment of growth performances in some of new blackberry cultivars grown in different mycorhizal media
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10160937
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid474252
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess