Bazı böğürtlen çeşitlerinin pomolojik, fitokimyasal ve biyolojik aktivite özelliklerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Serçe, Sedat | |
dc.contributor.author | Yildiz, Evin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:50:08Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:50:08Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/267545 | |
dc.description.abstract | Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, insan sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesinde meyve ve sebzelerin (özellikle üzümsü meyvelerin ve bu grupta yer alan böğürtlenin) oldukça önemli rolleri olduğunu ortaya koymuştur. Böğürtlen, antosiyaninler, fenolik bileşenler, flavonoller ve ellagitanenlerden oluşan zengin fitokimyasal içeriğe bağlı olarak yüksek antioksidan aktivite gösteren bir meyvedir. Bu kapsamda yapılan bu çalışmasında; yeni ıslah edilmiş yedi farklı ('Chester Thornless', 'Black Diamond', 'Newberry', 'Metolius', 'Triple Crown', 'Black Pearl', 'Obsidian') böğürtlen çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada çeşitler üzerinde pomolojik, fitokimyasal ve biyolojik aktivite analizleri gerçekleştirilmiştir. Pomolojik analizlerde; meyve eni, boyu, meyve ağırlığı, toplam kuru madde oranı, asitlik ve SÇKM miktarı, fitokimyasal analizlerde; meyvelerin fenolik madde ve antioksidan kapasitesi, biyolojik aktivite analizlerinde ise 'Black Diamond' çeşidinin anti-quorum sensing aktivitesine bakılmıştır. Kullanılan yeni çeşitler, mevcut çeşitler ve yabani çeşitlerle kıyaslandığında yeni çeşitlerin daha üstün özellikte olduğu ve Niğde ekolojisine iyi uyum sağladığı gözlenmiştir. Ayrıca biyolojik aktivite analizleri için yapılan testlerde de yüksek miktarda fitokimyasal içeren böğürtlen özütlerinin bakteriyel iletişim sisteminde etkili olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, böğürtlenin bakteriyel iletişim sistemi inhibisyonunda kullanılabileceğini, dolayısıyla antibakteriyel ajanların yerini alabilecek ve konağa zararı olamayan doğal inhibitörler olduğunu göstermektedir. | |
dc.description.abstract | Scientific studies in recent years have shown that fruits and vegetables (especially balackberries in berry fruit species) are very important roles in the prevention of diseases and human health. Blackberry has a high antioxidant activity due to the rich phytochemical content, anthocyanins, phenolic compounds, flavonols and ellagitans. In this thesis study; blackberry cultivars, 'Blackberry', 'Newberry', 'Metolius', 'Triple Crown', 'Black Pearl', and 'Obsidian' were tested. Pomological, phytochemical and biological activity analyzes were carried out on the cultivars. In pomological analyzes; fruit width, height, fruit weight, total dry matter content, acidity and soluble solid content, phytochemical analyzes; phenolics and antioxidant capacity were studied. The anti-quorum sensing activity of 'Black Diamond' cultivar was also studied in biological activity analyzes. It has been found that the new varieties tested in this study are superior to the existing varieties under Nigde ecological conditions. In addition, it has been determined that blackberry extracts containing phytochemicals in high quantities are effective in bacterial communication system in tests for biological activity analysis. These results show that blackberry can be used in the inhibition of the bacterial communication system, thus it is natural inhibitors that can take place in antibacterial agents without harming the host. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı böğürtlen çeşitlerinin pomolojik, fitokimyasal ve biyolojik aktivite özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determining pomological, photochemical and biological activity characteristics of some blackberry cultivars | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarımsal Genetik Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10173031 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 490436 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |