Show simple item record

dc.contributor.advisorUçan, Mustafa
dc.contributor.advisorNarin, İbrahim
dc.contributor.authorBişgin, Abdullah Taner
dc.date.accessioned2020-12-10T11:50:04Z
dc.date.available2020-12-10T11:50:04Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/267512
dc.description.abstractBu çalışmada, Nevşehir ve Niğde yörelerinde doğal olarak yetişen yenilebilir 16 farklı tür mantar örneği toplanmıştır. Mantar örnekleri mikrodalga yakma ünitesinde çözünürleştirildikten sonra Cu, Mn, Zn, Fe, Bi, Cd, Pb, Cr ve Ni içerikleri alevli atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile tayin edilmiştir. Sonuçlar kuru ağırlık esas alınarak (µg/g) verilmiş ve literatürde daha önceden eser metal içeriği tayin edilmiş mantarların analizleri ile karşılaştırılmıştır. Yine bu çalışmanın daha büyük bir kısmında; sunset yellow, tartrazin ve allura red gıda boyalarının tayini için Amberlite XAD-1180 ve Amberlite XAD-16 ticari polimerik reçinelerini kullanarak ayrı ayrı katı faz ekstraksiyon metotları geliştirilmiştir. Metotların pH, örnek ve eluent akış hızları, örnek hacimleri ve eluent türleri gibi parametreleri incelenmiş ve optimum koşullar araştırılmıştır. Optimum koşullarda metotların gözlenebilme ve tayin sınırları belirlenmiş, yabancı iyon ve boyaların analize etkisi araştırılmıştır. Geliştirilen tayin metotları ile çeşitli gıda ve ilaç örneklerinde sunset yellow, tartrazin ve allura red tayini analit ilavesi tekniği ile yapılmıştır. Metotlar adsorpsiyon izotermlerine uygulanmıştır.
dc.description.abstractIn this work, indigenous 16 different species mushroom samples were collected from regions of Nevşehir and Niğde. Trace metal contents (Cu, Mn, Zn, Fe, Bi, Cd, Pb, Cr and Ni) of mushroom samples were determined with flame atomic absorption spectrometry after microwave digestion. Analysis results were given on the basis of dry weight (µg/g) and compared with previously reported mushroom studies. In a major part of this study, solid phase extraction methods were developed individually for determination of sunset yellow, tartrazine and allura red dyes with using commercial two different polymeric resins. Parameters of the methods including pH, sample and eluent flow rates, sample volume and type of eluents were investigated and optimized. Under the optimum conditions detection limits and determination limits of the methods were determined. Effects of foreign ions and dyes were also investigated at the optimum conditions. Determinations of sunset yellow, tartrazine and allura red in the different food products and some pharmaceutical samples were carried out with addition of analyte technique. Methods were performed to fit adsorption isotherms.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleÇeşitli gıda ürünlerinde bazı gıda boyalarının ve eser elementlerin ön ayrılması ve tayinleri
dc.title.alternativePreconcentration and determination of some food dyes and trace elements in different food products
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10172969
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid483481
dc.description.pages155
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess